|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Ogromny dylemat - pomocy!
lukasz1914 - Sob 23 Mar, 2013 Temat postu: Ogromny dylemat - pomocy! Witam całe forum!
Jestem nowym użytkownikiem a że by nie rozpisywać się o sobie od razu zadaję pytanie:
Potrzebuję zakupić lornetkę do obserwacji przyrody (krajobrazy, fauna, niebo ogółem) i kompletnie jestem teraz zdezorientowany. Jaką lornetkę polecacie w cenie do 500 zł ?
Oto moje dwa typy:
Nikon Action EX 8x40 CF
http://deltaoptical.pl/bl...0-cf,d2865.html
oraz
Delta Optical Titanium 8x42
http://deltaoptical.pl/bl...8x42,d2560.html
Chcę uzupełnić brak w moim magazynie ponieważ posiadam teleskop oraz dużą lornetkę 15x70 (pewnie domyślacie się jakiej firmy) a chciałbym mieć coś bardziej mobilnego, lekkiego a zarazem dobrej jakości na obserwacje dzienne jak i porą wieczorową.
Termin zakupu jaki sobie wyznaczyłem to pierwszy tydzień po Wielkanocy.
Także proszę o opinie
Pozdrawiam
Abs - Nie 24 Mar, 2013
Witaj
Titanium nieco lepsza optycznie a Nikon - mechanicznie. Titanium ma nieco większą aperturę i mniejszą masę. Z kolei Nikon to firma, która budzi większe zaufanie choćby dzięki gwarancji. Sam design też nie jest bez znaczenia. Nie są to typowe lornetki mobilne ale powinny wkomponować się w twoje potrzeby. Gdybyś miał gdzieś salon pod ręką warto obie bezpośrednio porównać. Można także zamówić obie i odesłać "gorszą". Różnice nie są duże więc trudno wybrać jednoznacznie choć większość potencjalnych nabywców zapewne postawiłaby na Nikona.
DAREK P - Nie 24 Mar, 2013
Nikony EX zażółcają obraz, więc do przyrody i krajobrazów nadają się średnio, natomiast do nocnego przeglądu nieba są jak najbardziej OK
kivirovi - Nie 24 Mar, 2013
Jednak raczej EX 8x40. Mały to on nie jest ale da się unieść... Jak mniejsza, to chyba ta (575zł):
http://www.teleskopy.pl/L...skopy-2257.html
lech pepliński - Nie 24 Mar, 2013
A niech Was licho . Teraz mam totalny mętlik w głowie :
Nikon EX 8x40 , Titanum . Celestron XL . Którą ?
Bo przecież nie ma sklepu w którym by te trzy lornetki były razem .
Przynajmniej w Trójmieście . Chyba nic nie kupię . Odkupie poczciwą , starą PZO
i tak zostanie .
A kol. Chomsky co tak zamilkł , chyba jest w Barcelonie . Bo teraz wszystkie drogi
prowadzą do Barcelony .
Volver - Pon 25 Mar, 2013
Mój Nikon 8x40 czeka...
lech pepliński - Pon 25 Mar, 2013
Kol.Chomsky . Barcelona już w domu . Olimpusik zdał
egzamin na piątkę . Dzięki .
septimanus79 - Pon 25 Mar, 2013
Nikon AEx 8x40 to dobra lornetka, chętnie wykorzystywana przez obserwatorów przyrody z mniejszym zasobem gotówki. Atutem jest solidne wykonanie, duże pole widzenia i dobry stosunek jakości do ceny - obecnie można ją mieć za ok. 420 zł.
madibar - Pon 25 Mar, 2013
wybór jest prosty nikon EX,Delta jest słaba mechanicznie,różnice w optyce moim zdaniem niewielkie ale na korzyść nikona EX.
Chomsky - Wto 26 Mar, 2013
lech pepliński napisał/a: | Kol.Chomsky . Barcelona już w domu . Olimpusik zdał
egzamin na piątkę . Dzięki . |
Cieszę się. Na wyjazdy turystyczno- wycieczkowe, jest naprawdę przydatny.
lukasz1914 - Czw 28 Mar, 2013
Jednak coś mnie ciągnie do serii Titanium...
Chętnie wysłucham opinii pana Arka
J.a.n.k.o - Czw 04 Kwi, 2013
Abs napisał/a: | Witaj
... Z kolei Nikon to firma, która budzi większe zaufanie choćby dzięki gwarancji. ... |
Mam wielki szacunek dla lornetek firmy Nikon. Natomiast o polskim serwisie tej firmy radzę zapomnieć. To gorzej niż tragedia.
kimek27 - Czw 04 Kwi, 2013
lukasz1914
krajobraz - 8x32 w tej cenie bedzie bardzo ciężko.
fauna dzień -10x42, wieczór i poranek 8x42- w tej cenie jw.
niebo - już masz
Nikon Action EX 8x40 jest na tym forum polecany czesto jako lornetka uniwersalna lecz pamiętaj co jest do wszystkiego nie nadaje się do niczego. Jeśli jej wady optyczne i fizyczne ci nie przeszkadzają to od biedy można kupić, jak ci nie podejdzie odsprzedasz bez straty jak wejdzie Aculon EX
Co do delty się nie wypowiem bo nie miałem, jak dla mnie ma zdecydowanie lepsze muszle oczne.
[ Dodano: Czw 04 Kwi, 2013 21:17 ]
J.a.n.k.o tej klasy lornetek serwisy nie naprawiają, dostaje się nową.
konto usuniete - Czw 04 Kwi, 2013
kimek27 napisał/a: | lukasz1914
Co do delty się nie wypowiem bo nie miałem, jak dla mnie ma zdecydowanie lepsze muszle oczne. |
Jak dla kogo. Okularnik będzie długo i siarczyście przeklinał muszle oczne DOT. Nie dość, że nie dają się trwale wywinąć to jeszcze nie da się ich zdjąć bo są przyklejone. Koszmar.
kimek27 - Pią 05 Kwi, 2013
To nic tylko je uciac.
|
|