forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Stuki w 70-200/4

M.K. - Czw 24 Sty, 2008
Temat postu: Stuki w 70-200/4
Witam Was!
Zauważyłem przypadkiem,że gdy nim lekko potrząsnę to słychać małe,delikatne stuki w górnej części .Czy to normalne czy jednak powinna być zupełna cisza? Poza tym działa bez zarzutu.

mar - Czw 24 Sty, 2008

Moze to od systemu stabilizacji obrazu jesli takowy ma .
M.K. - Czw 24 Sty, 2008

Nie,ten jest właśnie bez IS.Te odgłosy słychać wyraźnie tuż przy końcu obiektywu,myślałem,że to dekiel lub filtr ale to jednak ze środka.
mavierk - Czw 24 Sty, 2008

to ja proponuję stuknąć się palcem wskazującym w czółko i spokojnie bawić sie robieniem zdjęć :)
007areka - Czw 24 Sty, 2008

...ja mam z is i tez sie trzesie i stuka, MM mi tylko doradzil zebym kukaraczy nie robil tylko zdjecia :D , a tak na powaznie to tak maja. (chzlopaki mogli by w tescie napisac o takich spostrzezeniach) :?
M.K. - Czw 24 Sty, 2008

mavierk napisał/a:
to ja proponuję stuknąć się palcem wskazującym w czółko i spokojnie bawić sie robieniem zdjęć :)

Ty zawsze tak robisz? :)

benetnash - Czw 24 Sty, 2008

spoko, zarówno nikon d80, jak i d40 grzechoczą
M.K. - Czw 24 Sty, 2008

benetnash,chodzi mi o obiektyw ale dzięki
:)

Monastor - Czw 24 Sty, 2008

Jaki masz ustawiony tryb AF? Może SERVO AF i obiektyw wyostrza na różne punkty?

Jeśli to nie to, a stukanie jest prawie niesłyszalne to bardzo prawdopodobne, że te obiektywy po prostu tak mają.

komor - Czw 24 Sty, 2008

Monastor, ale tu chodzi o stuki podczas potrząsania obiektywem, a nie podczas ostrzenia. Tymczasem z ciekawości wziąłem moje 70-200/4 (bez IS), odpięte od puszki i też coś tam w środku stuka delikatnie. Pewnie ten typ tak ma.
Monastor - Pią 25 Sty, 2008

Komor <- jak włączysz na Servo i potrząśniesz to obiektyw będzie ostrzył na kolejno przechodzące przez pole widzenia punkty. Oczywiście pod warunkiem, że spust migawki jest dotykany.
mavierk - Pią 25 Sty, 2008

MK napisał/a:
mavierk napisał:
Mavierk napisał/a:
to ja proponuję stuknąć się palcem wskazującym w czółko i spokojnie bawić sie robieniem zdjęć Smile

Ty zawsze tak robisz? Smile
nie, ja jestem na tym od spokojnie :)
M.K. - Pią 25 Sty, 2008

Wielkie dzięki za Wasze spostrzeżenia,teraz jestem już spokojny i po prostu ten typ tak ma.