forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 5D vs 50D - ostrość zdjęć

ketras - Czw 28 Mar, 2013
Temat postu: 5D vs 50D - ostrość zdjęć
Witam, testuję 50D i 5D w domowym zaciszu, mam wrażenie, że podpięta do nich stałka Canona 50 1.4, jest ostrzejsza na przysłonach 1.4-2.5 w 50D....

Winiety na 5D się spodziewałem, jednakże lud forumowski pisał iż obiektywy z ff napierają skrzydeł (w "GO" może tak), jednakże w moich testach tak nie wynika.
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Poza tym, wrzucę zdjęcia do porównania między cropem a ff o parametrach identycznych oraz o równorzędnych by, kolejni nie pewni przed zakupem, mogli ujrzeć bądź i nie "magię pełnej klatki"

MM - Czw 28 Mar, 2013

Na 5D przy małym domknięciu obraz nie będzie żyletą - szczególnie na słabym 50/1.4. Trzeba mieć tego świadomość. Jeżeli szukasz czegoś magicznego patrząc na ostrość to szkoda czasu. Ostrość to nie magia.
ketras - Pią 29 Mar, 2013

MM napisał/a:
Na 5D przy małym domknięciu obraz nie będzie żyletą - szczególnie na słabym 50/1.4. Trzeba mieć tego świadomość. Jeżeli szukasz czegoś magicznego patrząc na ostrość to szkoda czasu. Ostrość to nie magia.

Porównywałem z 5D zdjęcie na f:2.8 a 50D f:2.0 - gdyż tutaj były o to batalie heh. MM w takim układzie każde zdjęcie z FF na dużych otworach przysłony będzie miało tę magię (będąc lekko mydlane). I trzeba przymykać obiektyw by uzyskać ostre zdjęcie - jednakże to i tak da nam lepsze rozmycie tła niż crop a dodatkowo wyższe wartości przysłony dają możliwość wyciągnięcia maksimum z obiektywu? Dobrze to rozumuję?

krisv740 - Pią 29 Mar, 2013

ketras napisał/a:
każde zdjęcie z FF na dużych otworach przysłony będzie miało tę magię (będąc lekko mydlane)
- dobre! :mrgreen:

ketras napisał/a:
I trzeba przymykać obiektyw by uzyskać ostre zdjęcie... .... a dodatkowo wyższe wartości przysłony dają możliwość wyciągnięcia maksimum z obiektywu? Dobrze to rozumuję?
- obawiam sie ze raczej nie....

krisv740 napisał/a:
obawiam sie ze raczej nie....

Czyli się myliłem, cóż pro nie jestem a człowiek uczy się całe, życie. Źle zinterpretowałem słowa MM .

siosio - Pią 29 Mar, 2013

Z Ketrasa jest ciężki przypadek...

siosio napisał/a:
Z Ketrasa jest ciężki przypadek...

:lol: :sad: :shock:

komor - Pią 29 Mar, 2013

ketras, a nie masz czasem jakiegoś front/back-focusa na tym 5D? I pytanie drugie, czy mówisz o ostrości w centrum, na brzegu czy jakoś ogólnie? I trzecie pytanie: mówimy o RAW-ach wywołanych neutralnie?

komor napisał/a:
ketras, a nie masz czasem jakiegoś front/back-focusa na tym 5D? I pytanie drugie, czy mówisz o ostrości w centrum, na brzegu czy jakoś ogólnie? I trzecie pytanie: mówimy o RAW-ach wywołanych neutralnie?

Wczoraj robiłem na wieczór przy iso 1600, bez wywoływania, przeglądałem pliki i takie odnosiłem wrażenie, że zdjęcia z 5D są takie mydlane a 50D jakby wyostrzone.

Dziś zrobiłem takie porównanie: zdjęcia wywołane ustawione światło słoneczne (wyzerowana reszta) jedno z 50D drugie z 5D (pytanie, które jest które):
zdjęcie pierwsze
zdjęcie drugie

Tutaj drugie porównanie:
Ostrość cały czas na prawe oko misia. Iso 100 f2.0 1/200 - wywołane z rawu wszystko ustawione na zero + światło słoneczne
pierwsze
drugie

ketras, zdjecia makro /prawie/ do porownan puszki???
no daj spokoj....- rozdzielczosc sprawdzasz czy "magie".... ? :mrgreen:

krisv740 napisał/a:
ketras, zdjecia makro /prawie/ do porownan puszki???
no daj spokoj....- rozdzielczosc sprawdzasz czy "magie".... ? :mrgreen:

Teraz sprawdzałem słowa, któregoś z forumowiczów iż w przypadku ustawienia parametrów crop f2.0 , ff 2.8 uzyskasz tę samą GO - tę samą magię pełnej klatki :razz:

Stąd porównanie pierwsze czy widać które jest z ff a które z cropa.W porównaniu drugim są oba na tych samych parametrach.

ketras, w macro???!!

krisv740 napisał/a:
ketras, w macro???!!

Te zdjęcia daleko mają do macro :oops:

ketras, a jeszcze im dalej do portretu czy landszaftu....
poprobuj na osobie w odpowiednim oswietleniu...
nie patrz per pixel...
nie wiadomo co sprawdzasz...

Według testu ff/bf wychodzi iż 50'tka 1.4 trafia w punkt w 50D a na 5D ma lekki front focus. :mad: :mad:
MM - Pią 29 Mar, 2013

ketras napisał/a:
Źle zinterpretowałem słowa MM .

Mnie chodzi m.in. o to, że na pełnej klatce po lekkim domknięciu obraz nie będzie tak ostry w rogu kadru jak na małej matrycy. To są "wady" FF. Choć tabelkowo to nie jest zaleta to organoleptycznie często już tak. Szczególnie przy jasnych szkłach, najlepiej portretowych.

B o g d a n - Pią 29 Mar, 2013

ketras napisał/a:
Ostrość cały czas na prawe oko misia.
Już w innym miejscu Merde Ci napisał:

"A jedzie po tym oku czołg? :wink:
Pomiędzy "ostrość ustawiałem na oku" i "ostrość ustawiłem na oku" jest różnica taka jak pomiędzy "uczyć się" a "nauczyć się"."

:grin:

MM napisał/a:

Mnie chodzi m.in. o to, że na pełnej klatce po lekkim domknięciu obraz nie będzie tak ostry w rogu kadru jak na małej matrycy. To są "wady" FF. Choć tabelkowo to nie jest zaleta to organoleptycznie często już tak. Szczególnie przy jasnych szkłach, najlepiej portretowych.

Wczorajsze moje shoty wykazywały ten brak ostrości nawet w centrum kadru :oops: co zapewne było spowodowane frontfocusem.. :twisted:

MM - Pią 29 Mar, 2013

ketras napisał/a:
co zapewne było spowodowane frontfocusem..

Na coś takiego "magia FF" nie pomaga :mrgreen: