|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Nikon D50 - niedoświetlone zdjęcia z lampą trybie TTL
dominiks1980 - Pią 29 Mar, 2013 Temat postu: Nikon D50 - niedoświetlone zdjęcia z lampą trybie TTL Witam.
Mam taki problem z moim Nikonem D50, nie doświetla on zdjęć robionych z użyciem wbudowanej lampy błyskowej w trybie TTL, lampa normalnie błyska.
Zrobiłem reset aparatu i nic.
Zmieniłem program aparatu na pełny automat i nic.
Myślałem że jest to problem z synchronizacją, zmieniłem opcje pracy lampy na manualny i okazało się ze w ten sposób mogę prawidłowo doświetlić zdjęcie zmieniając odpowiednio przesłonę i czas migawki.
Jednak w tym trybie nie działa procentowa regulacja mocy Lampy.
Samemu tego nie naprawie, ale może ktoś się orientuje jaki może być koszt naprawy?
Aparat jest już stosunkowo przestarzały więc nie ma sensu inwestować większej sumy, może lepiej było by go sprzedać na allegro jako uszkodzony, i dołożyć do Nikona D80.
hijax_pl - Pią 29 Mar, 2013
jaka lampa?
dominiks1980 - Pią 29 Mar, 2013
Wbudowana lampa, pisze o tym
Oj nie doczytałem - przepraszam.
Jaki masz obiektyw?
Kitowy Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G ED i stałkę Nikkor 50mm f/1.8D AF
Na obu lampa zachowuje się tak samo.
A co to znaczy "nie doświetla"? Możesz jakiś przykład pokazać?
W tej chwili nie mam jak bo jestem w pracy, dodam jak będę w domu.
Ustawiam tryb pracy lampy na TTL, robię zdjęcie, jest błysk a zdjęcie jest jak gdyby lampa nie została w ogolę użyta. Zupełnie jak by nie było synchronizacji lampy z migawką, ale z drugiej strony przy ustawieniach pracy lampy na manualne, lampa z migawką jest zsynchronizowana, pozostaje potem tylko kwestia ręcznego dobranie przesłony i czasu naświetlania żeby zdjęcie nie było prześwietlone.
[ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 20:17 ]
Przykładowe zdjęcia.
mozer - Pią 29 Mar, 2013
dominiks1980, to samo się dzieje w trybach Tv i Av? Daje się zrobić zdjęcie w trybie manualnym z czasem powiedzmy 1/100 s?
dominiks1980 napisał/a: | Zdjęcie zrobione na programie AUTO z użyciem wbudowanej lampy błyskowej w trybie TTL. | Spróbuj w trybie M z nastawą f/8 i 1/125s
Tak czy siak coś jest bardzo nie tak, skoro takie zdjęcie wyszło na auto. Pokój w całkowitej ciemności był?
mozer Na każdym programie z lampą w trybie TTL zdjęcia wyglądają tak jak gdyby lampa w ogóle nie była użyta, mimo że lampa błyska.
hijax_pl M z nastawą f/8 i 1/125s nic nie dało.
Nie ważne czy zdjęcia są robione w ciemności czy w bardzo słabym oświetleniu lampki nocnej, po prostu jak by w trybie TTL nie było synchronizacji, raczej z mocą błysku nie jest związane bo błysk jest, a niema żadnego wpływu na zdjęcie. Najdziwniejsze jest to że w trybie lampy manualnym synchronizacja jest ale nie ma regulacji mocy błysku mimo obecności takiej możliwości w menu. Może nie ma styku na gnieździe obiektywu i lampa w TTL głupieje.
mozer - Pią 29 Mar, 2013
dominiks1980, ale błysk, który widzisz to może być tylko błysk pomiarowy. Ja raczej obstawiałbym awarię TTL. Rozumiem, że nie masz możliwości sprawdzenia z zewnętrzną lampą?
No niestety nie mam możliwości sprawdzić z zewnętrzną lampą.
Crystof - Pią 29 Mar, 2013
dominiks1980, a na M z f/8 i 1/500 sek, ale lampa TTL - da radę? Druga opcja - pokombinuj jeszcze z redukcją czerwonych oczu itp - może tu jest jakiś problem?
Zmiana czasu migawki nic nie daje. Przy lampie są jeszcze funkcje:
-zwykła praca
-redukcja czerwonych oczu
-rear
-slow
Co bym nie ustawił, zdjęcia w trybie TTL zawsze wychodzą jak by były robione bez lampy, mimo że lampa błyska.
Myślałem już żeby kupić uszkodzonego Nikona D50 i przełożyć elektronikę z lampy. Z wykształcenia jestem elektronikiem więc nie było by to dla mnie problemem, tylko czy to się tak da, i czy to nie była by strata kasy Uszkodzone sztuki chodzą średnio po 150zł na allegro.
Mhm, tylko pytanie, którego elementu to jest wina . Może być tak jak pisze mozer, wina układu obsługującego TTL, a może być tak jak Ty piszesz brak lub uszkodzenie styku . Poza tym 150zł... pytanie, czy masz w planach zmianę puchy? Bo jeżeli tak, to moim zdaniem nie warto próbować się bawić w naprawę jeżeli jest nie pewna lub droga. Jeżeli nie, to poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych - może ktoś poda Ci jakąś konkretną diagnozę (w moim odczuciu to TTL nawala), i wtedy postaraj się o naprawę .
Crystof, D50 ma taki czas x-sync. (choć nie pamiętam, czy wbudowana podoła)
dominiks1980, ustaw czas np 2s i synchro na tylna kurtynę (rear). Jak nie zobaczysz dwóch błysków to do serwisu...
Najprawdopodobniej zrobię tak, mam 2 obiektywy więc zostanę przy Nikonach, także kupie body D80 , bo trochę się napaliłem, a za 700zł już idzie wybierać na allegro, a tego wystawie na aukcje jako uszkodzony, bądź co bądź zdjęcia robi więc coś tam za niego uda mi się dostać.
[ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 23:38 ]
hijax_pl jest tylko jeden błysk, zaraz po naciśnięciu migawki.
dominiks1980 napisał/a: | jest tylko jeden błysk, zaraz po naciśnięciu migawki. | Czyli masz pomiarowy ale nie ma już głównego. Skoro to wbudowana to nic sam nie zdziałasz...
hijax_pl, z tego co mi wiadomo, w D50 lampa daje radę z x-synciem, zresztą spójrz na zdjęcie 1. autora .
[ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 23:42 ]
dominiks1980, popytaj może w serwisach gdzieś, ile by kosztowała naprawa bo jakby to były groszowe sprawy to nawet z powodu czysto finansowego (wartość sprzedaży po naprawie) można się postarać.
Pisałem do Nikona ale kazali najpierw przysłać aparat. A może ktoś poleci sprawdzony serwis, powiedzmy w obrębie 50km od Katowic ?
|
|