forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - RECENZJA ładowarki Hahnel Powerstation Twin V Pro

Introverder - Pią 29 Mar, 2013
Temat postu: RECENZJA ładowarki Hahnel Powerstation Twin V Pro
Witam,

recenzję piszę jako praktyczną pomoc i parę wskazówek dla osób, które są zainteresowane tym modelem ładowarki, tj. Hahnel Powerstation Twin V Pro dla Canon.

Niedawno sam ją zakupiłem i tutaj wypiszę wszystkie plusy i minusy istotne dla mnie i które zauważyłem po krótkim czasie od kiedy dysponuję tą ładowarką, opiszę ją porównując ją do innej ładowarki, którą posiadam, tj. firmowej CB-5L, którą dostałem w zestawie z aparatem C50D. Pewnie większość osób zna mniej więcej jej możliwości, zatem przejdźmy do omówienia wspomnianego modelu firmy Hahnel:

Plusy:

- oczywista - posiada możliwość ładowania naraz 2 akumulatorów,

- czas ładowania 2-óch akumulatorów naraz b. nieznacznie wydłuża czas ładowania każdego z akumulatorów osobno.

- wygodna do transportu (zajmuje niewiele więcej miejsca też niż CB-5L), wygodna do postawienia na biurku z wysuwaną podstawką, która bądź co bądź trochę za łatwo wychodzi z obudowy, ale to nie jest jakiś wielki problem, wszystko się ładnie składa i pakuje - ciekawe czy plastik zda dobrze próbę czasu,

- dosyć precyzyjny system pokazywania stopnia naładowania baterii, który informuje o poziomie naładowania ogniw nawet wtedy kiedy ładowarka nie jest podłączona do kontaktu :) , jak precyzyjny nie ręczę czy jest b. dokładny, ale pokazuje z dokładnością do 5%,

- czas ładowania naraz obu akumulatorków w ładowarce Hahnela jest krótszy od ładowania po kolei w CB-5L używanych przeze mnie 2 akumulatorów - oryginalnego Canon BP-511A oraz Ansmann A-Can BP-511 - przy czym różnica wynosi 2:14 do 2:34, a więc zysk w postaci 20 minut na korzyść ładowarki Hahnela,

- posiada wymienne płytki, które umożliwiają ładowanie różnych akumulatorów, ale w to nie wnikam, bo sam posiadam na razie i jeszcze przez jakiś czas będę posiadał tylko C50D.

Minusy:

- ładowarka ładuje wolniej niż canonowski odpowiednik (przynajmniej jeśli idzie o wspomniane i używane przeze mnie akumulatory Canon BP-511A oraz Ansmann A-Can BP-511), przy czym różnice wyglądają (w przybliżeniu oczywiście pewnym) następująco:

a) czas ładowania akumulatora Ansmann A-Can BP-511 - 1:59 (u CB-5L wyszło mi 1:24 tylko)

b) czas ładowania akumulatora Canon BP-511A - 1:25 (częściowo rozładowany akumulatorek już w wyniku 3-letniej eksploatacji), u CB-5L 1:10 - a więc można powiedzieć, że im akumulatorki nowsze tym różnice rosną albo też Hahnel mniej "lubi" aku Ansmanna.

Jeszcze jeden może nazwijmy to "minus":

Sam na razie jeszcze nie wiem, czy zakup mi się opłaca, tym niemniej powiem jeszcze, że wg specyfikacji CB-5L winna ładować akumulatory w ciągu 100 minut i z pewnością to czyni, a Hahnel ma podany maksymalny czas ładowania wyznaczony b. nieprecyzyjnie i nieściśle na " ok. 2 godziny" w przypadku 2 akumulatorów i "normę" tą nazwijmy to przekracza o 14 minut (w moim przypadku i przy użyciu moich akumulatorków) - (jeśli założymy, że ok. oznacza wartość 2 godzin), a pewnie w przypadku nowych akumulatorów może i do 20-30 (?), ale może generalnie nie jest to taki zły wynik - zależy, co komu pasuje.

Cena obu ładowarek jest porównywalna, mam nadzieję, że te informacje komuś pomogą podjąć własną decyzję.

Podałem po prostu parę informacji :) ;).

MM - Pią 29 Mar, 2013

Bierzesz pod uwagę fakt, że ładowarka Canona (jest to chyba nawet napisane w instrukcji) aby naładować akumulator w 100% powinna mieć podłączony aku jeszcze bodaj przez pół godziny po pokazaniu pełnego naładowania?
Trzeba też pamiętać, że szybkość ładowania to nie jest jakiś super wyznacznik, bo szybsze ładowanie tak naprawdę szybciej niszczy akumulator.
To wyliczanie co do minuty... zazdroszczę cierpliwości :wink:

Introverder - Pią 29 Mar, 2013

A z ciekawości wziąłem instrukcję i albo o tym jeszcze gdzieś indziej pisze (mówię o instrukcji do C 50D), ale nie znalazłem takiej informacji.

Po naładowaniu w CB-5L akumulatorka sprawdzałem poziom naładowania w "testerze" Hahnela Twin V Pro i wskażnik pokazywał o naładowaniu 100%. Nie mówię, że "tester" pokazujący poziom naładowania musi być jakiś super precyzyjny, bo nie wiem.

Co do cierpliwości, to faktycznie masz rację :) :razz: .

[ Dodano: Pią 05 Kwi, 2013 23:51 ]
Moja sztuka tej ładowarki nie ładuje do pełna. Przestrzegam przed kupnem Hahnela Powerstation Twin V Pro. Moja ładuje jak chce - w 80, 98 czy nawet w 70%, nie ma na to żadnej reguły, mimo że pokazuje zawsze naładowanie 100%, które wskazanie okazuje się nieprawdziwe!