|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Wiliam Optics 8x42 APO
Asad - Czw 24 Sty, 2008 Temat postu: Wiliam Optics 8x42 APO Co sądzicie o tej lornetce ? Czy ktoś ją testował ? jest jej posiadaczem ? Cały czas się bujam wokół Vortexa i Olympusa, teraz jeszcze zobaczyłem tą lornetkę http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2870
Pepin Krootki - Pią 25 Sty, 2008
Miałem możliwość potestować tą lornetkę w wersji 10x42 razem z dużą partią innych, sprowadzonych do testów z chińskiej fabryki United Optics (podwykonawca WO gdy idzie o lornetki). Porównywałem na spokojnie między innymi z United-Optics BA8 10x50 czyli praktycznie WO 10x50 ED. Miałem statyw i dużo czasu.
Lornetka daje FANTASTYCZNY obraz. Bardzo, bardzo jasny i bialutki (zero żółci). Dystorsja mała, ostrość przy brzegu dobra. Dałbym głowę, że aberracja chromatyczna mniejsza niż w potężnym Porro. Kontrolowana naprawdę świetnie. Źrenice wyjściowe okrąglutkie, nie pościnane. Naprawdę najwyższa klasa optyki. Byłaby to świetna lornetka ale... No właśnie, jest też druga strona medalu. Po pierwsze chociaż tubusy w środku są porządnie wybafflowane, to z wyczernieniem tak sobie (raczej szaro, niż czarno jak sadza). Ponadto bez wysiłku można dostrzec drobne pyłki kurzu wewnątrz tubusa. Najwięcej zastrzeżeń mam właśnie do obudowy, która z wyglądu jako żywo przypomina Delta Optical Forrest. Zupełnie nie przystaje do jakości optyki. Obudowa (metal i ogumowanie) przy obiektywach jest bardzo cienka i nie wzbudza zaufania. Raczej nie zapewni należytej amortyzacji przy uderzeniach czy upadku z niewielkiej nawet wysokości. Muszle oczne też kiepskie. Bardzo cienkie, twarde, w moim odczuciu niewygone. W porównaniu z innymi lornetkami obudowa wygląda tanio. Ostrzenie chodziło płynnie i bez zarzutu. Zakrywki na obiektywy żenada (jak w najtańszych modelach). Konkludująć, chociaż pod względem dawanego obrazu to super lornetka, to nie zabrałbym jej w teren, ani nie zainwestowałbym w nią jako w sprzęt "na całe życie". Wolałbym już chyba trochę gorszy optycznie, ale potencjalnie wytrzymalszy instrument.
Pozdrawiam.
Asad - Pią 25 Sty, 2008
dzięki za recenzje - czyli zostaje Olympus i Vortex W końcu muszę sie zdecydować czy kupować za granicą Olympusa czy zdecydować się na zakup krajowy
|
|