forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - canon 60D + 24-70mm 2.8 II

prada - Sob 30 Mar, 2013
Temat postu: canon 60D + 24-70mm 2.8 II
Witam, prosiłbym o opinie na temat podłaczenia szkła canon 24-70mm 2,8 wersja II do Canona 60D? Chętnie wysłucham opinii również na sam temat tego obiektywu.
pioroon - Sob 30 Mar, 2013

Bdb szkło, przeciętna puszka.
MM - Sob 30 Mar, 2013

Podłączyć jak podłączyć. Da się bo bagnet pasuje. Co za różnica - 7D, 50D, 60D czy 700D. Jak zakres i światło są ok to podłączaj.
Co do samego obiektywu to po kilkudniowym chodzeniu z nim po mieście nie napiszę jednego złego słowa. Optucznie rewelacyjnie dobre szkło, po prostu cudowne i tylko dobre, jasne stałki mogą z nim konkurować a i to nie wszystkie. Wszystko jest piękne tylko cena za wysoka.

prada - Sob 30 Mar, 2013

własnie czytałem opinie że jest on przystosowany do FF, niestety ale na chwile obecną nie moge sobie pozwolic na 5DMII i 24-70II i zatem moje pytanie jest jakie jest, z doświadczenia wiem że lepiej inwestowac w szkła, kupujac 5dmII i wlożyć jakies swykle szklo to bez sensu natomiast obiektyw już jest naprawde profesjonalny i niewiem jak bedzie wspołpracował z 60D, podejżewam że moze cropowac ...

Puszka crop ale wszystkie obiektywy EF (robione pod FF) możesz bez problemu podpinać pod takie np: 60D. Jeżeli zakres ci odpowiada (i nie będzie brakowało szerokiego kąta lub masz inne szkło do tego) to bierz śmiało.
prada - Sob 30 Mar, 2013

dysponuje szerokim 17-40 4,0 L USM

To się nawet nie zastanawiaj, no chyba że wolisz pomyśleć o stałkach?
Mając 17-40 mógłbyś nabyć 35mm + 50/85mm i jeszcze by trochę kasy zostało.

prada - Sob 30 Mar, 2013

rozważałem własnie równiez zakup stałki 50mm 1,2 z tym że do końca niewiem czy dam rade ponieważ wykonuje również zdjęcia wnętrz teraz mam akurat gabinet stomatologiczny i potrzebuję również zoom robiąc zdjęcie makro
B o g d a n - Sob 30 Mar, 2013

prada napisał/a:
prosiłbym o opinie na temat podłaczenia szkła canon 24-70mm 2,8 wersja II do Canona 60D?
Moja opinia jest taka, że nie kupiłbym takiego zestawu. Według mnie szkoda kasy na takie szkło do matrycy APS-C. Zakładam oczywiście, że nie potrzebujesz szerokiego kąta. Jeśli już to 16-35/2.8L i do tego coś dłuższego, np. 24-105/4L albo jakieś stałki 40, 50, 85 .... W sumie cena tylko trochę wyższa za komplet.
prada - Sob 30 Mar, 2013

a biorac pozniej ewentualna wymiane korpusu na 5dMII
Sunders - Sob 30 Mar, 2013

prada napisał/a:
a biorac pozniej ewentualna wymiane korpusu na 5dMII

Biorąc to pod uwagę można powiedzieć: bardzo dobry wybór, ale dość drogi :smile:

B o g d a n napisał/a:
Jeśli już to 16-35/2.8L i do tego coś dłuższego, np. 24-105/4L albo jakieś stałki 40, 50, 85 .... W sumie cena tylko trochę wyższa za komplet.

Dobra myśl, przy tym @autor mógłby sprzedać 17-40, czyli łącznie byłoby ok. 10kpln na szkła.
16-35II - 5.300
50/1.2 - 5.900
ewentualnie 16-35 + 50/1.4 + 85/1.8 = ~8.200 ... zostałoby na dobrą lampę (o ile @autor nie ma).
Albo 16-35 + 50/1.4 i zostaje ok. 3.300 na zmianę puszki :) Sprzedajesz 60d powiedzmy za 2.000 i masz 5.300. Dokładasz tysiaka i masz 6D :)

Sunders - Sob 30 Mar, 2013

prada napisał/a:
mam akurat gabinet stomatologiczny i potrzebuję również zoom robiąc zdjęcie makro

Jakim zoomem robisz te zdjęcia makro?

prada - Sob 30 Mar, 2013

szczerze mówiąc nie potrzebuje szerokich kątów 16-35 raczej potrzebny mi nie jest, a też nie chciałbym za blisko co chwile podchodzić do klienta lub wymieniac szkiel poniewaz juz raz matryce zawalilem pylkami wymieniajac co chwile szklo

Zaraz przyjdzie muzyk i powie 24mm/1.4 :)
A tak serio to jeżeli:
prada napisał/a:
nie potrzebuje szerokich kątów 16-35 raczej potrzebny mi nie jest, a też nie chciałbym za blisko co chwile podchodzić do klienta lub wymieniac szkiel

to weź 24-70.

[ Dodano: Sob 30 Mar, 2013 22:30 ]
A gdyby 17-40 byłoby zbędne to opyl razem z puszką i zakup FF.

siosio - Nie 31 Mar, 2013

MM napisał/a:
Podłączyć jak podłączyć. Da się bo bagnet pasuje. Co za różnica - 7D, 50D, 60D czy 700D. Jak zakres i światło są ok to podłączaj.
Co do samego obiektywu to po kilkudniowym chodzeniu z nim po mieście nie napiszę jednego złego słowa. Optucznie rewelacyjnie dobre szkło, po prostu cudowne i tylko dobre, jasne stałki mogą z nim konkurować a i to nie wszystkie. Wszystko jest piękne tylko cena za wysoka.

Ale przy fakcie, że tylko jasne dobre stałki mogą z nim konkurować, które również tanie nie są ..., to ta cena może jednak jest wyważona....?

Pewnie i tak jeszcze będzie trochę spadać - może do 7 tysięcy i się zatrzyma.... ?

Nikon 24-70 kosztuje 6 tysięcy - ale jeszcze nie tak dawno kosztował pod 7tysięcy....

P.S. Jeszcze niedawno przy podobnych wątkach proponowałeś tańszego Tamrona 24-70, czyżby coś się zmieniło.... :mrgreen: ?

MM - Nie 31 Mar, 2013

siosio napisał/a:
P.S. Jeszcze niedawno przy podobnych wątkach proponowałeś tańszego Tamrona 24-70, czyżby coś się zmieniło.... ?

Kolega pytał się o konkretne szkło a nie o Tamrona.

Ten Canon jest wyśmienity i ja to tylko potwierdzę. Czy lepszy od tego Tamrona? Lepszy. Czy stosunek ceny do jakości ma też lepszy? Nie - to akurat ma gorsze. Patrząc tylko na zdjęcia i znając cenę pewnie większość wolałaby Tamrona, ale po obcowaniu z obiektywem Canona to już nie jest takie proste :wink:

Sunders - Nie 31 Mar, 2013

MM napisał/a:
Ten Canon jest wyśmienity i ja to tylko potwierdzę.

Też mogę to potwierdzić, ale nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem intencje autora wątku :???: Mam wrażenie, że prada planuje robić nim zdjęcia makro uzębienia swoich klientów. :smile:
MM, uważasz, że do tego typu zastosowań też będzie wyśmienity :?: :mrgreen:

prada - Nie 31 Mar, 2013

ok, może zacznę od dokładniejszego opisu ...
Idac do klienta robię od podstaw wszystkie zdjęcia począwszy od zdjęc portretowych zespołu kończac na najmniejszych elementach czyli:
- zdjęcia portretowe
- zdjęcia podczas pracy stomatologów
- zdjęcia makro sprzętu
- uzębienia
dysponuje 17-40 4,0 L idealnie sie nadaje do wnętrz by uchwycić np caly gabinet , makro robie 70-200 4,0L tylko problem jest w tym ze czesto gabinety sa małe i brakuje mi miejsca nie ma co ukrywac ze jest on dlugi do drobnych elementów moze byc ale z wiekszym "sprzetem" juz jest problem zeby uchwycic do tej pory zdjecia portretowe lub podczas pracy wykonywałem 17-85 4-5,6 lecz zdjecia tym obiektywem nie sa takie same co klasy L a niektore kliniki sa renomowanych firm i wymagaja naprawde profesjonalnych zdjęc dlatego zastanawiam sie nad kupieniem 24-70 2,8 poniewaz zdjecia musza byc jasne i wyrazne :)
golnie mozna jeszcze popracowac tym sprzetem co posiada mozna zrobic dobre zdjecia a nastepnie popracowac nad nimi w PS ale przy duzej ilosc zdjec jest juz to naprawde czasochlonne a czasu nieraz niemam i chce sobie ułatwic prace :)
a wiec zatem zadałem pytanie czy obiektyw 24-70 2,8 II jest wart tych pieniedzy poki co wspolpracujac z 60d :)

lotofag - Nie 31 Mar, 2013

Sunders, wnętrzach też pisze i o 50/1.2, także prawdziwy misz-masz ;)
Chyba nie za bardzo ogarnia co do czego, ale za to portfel wyjątkowo swędzi...

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 13:36 ]
prada napisał/a:

dysponuje 17-40 4,0 L idealnie sie nadaje do wnętrz by uchwycić np caly gabinet

Akurat na APS-C to on jakiś bardzo szeroki nie jest.
prada napisał/a:

, makro robie 70-200 4,0L tylko problem jest w tym ze czesto gabinety sa małe i brakuje mi miejsca nie ma co ukrywac ze jest on dlugi do drobnych elementów

Do makro proponuję obiektyw makro, ogniskowa wedle potrzeb.
prada napisał/a:

moze byc ale z wiekszym "sprzetem" juz jest problem zeby uchwycic

Co ma "większy sprzęt" wspólnego z makro i dlaczego chcesz używać wtedy teleobiektywu?
prada napisał/a:

niektore kliniki sa renomowanych firm i wymagaja naprawde profesjonalnych zdjęc dlatego zastanawiam sie nad kupieniem 24-70 2,8 poniewaz zdjecia musza byc jasne i wyrazne

A znane są Ci pojęcie ekspozycja oraz postproces?
prada napisał/a:

mozna jeszcze popracowac tym sprzetem co posiada mozna zrobic dobre zdjecia a nastepnie popracowac nad nimi w PS ale przy duzej ilosc zdjec jest juz to naprawde czasochlonne a czasu nieraz niemam i chce sobie ułatwic prace :)

Obróbka zdjeć to najnormalniejsza rzecz pod słońcem gdy chce się mieć dobre powtarzalne wyniki.
prada napisał/a:

a wiec zatem zadałem pytanie czy obiektyw 24-70 2,8 II jest wart tych pieniedzy poki co wspolpracujac z 60d

Jeśli nie zamierzasz kupować korpusu z większą matrycą to olał bym 24-70, takoż pogonił 17-40 i zakupił np. Canona 17-55/2.8. Będziesz miał jasne szkło z zakresem dedykowanym pod APS-C i dobre optycznie. Do makro szkło makro. Do portretu portretówka. DO tego trochę wiedzy i lightroom.

prada - Nie 31 Mar, 2013

KLIENCI zaczynaja byc naprawde wymagający, i dlatego staram sie im dostarczac to czego oczekują, kupujac takie obiektywy jest to inwestycja naprawde na dlugie lata a jak juz sie przekonałem na wlasnej skorze to nie zawsze sprawdza sie powiedzenie ze drogie jest dobre takze chciałem poznac wasza opienie rowniez czy ten obiektyw jest wart tych pieniedzy nie ma co ukrywac ze nie kosztuje on kilka zl zeby pozniej mozna bylo wywylic "do smieci"

prada napisał/a:
zadałem pytanie czy obiektyw 24-70 2,8 II jest wart tych pieniedzy poki co wspolpracujac z 60d

Odpowiadam: IMO nie jest.

prada napisał/a:
dysponuje 17-40 4,0 L idealnie sie nadaje do wnętrz by uchwycić np caly gabinet , makro robie 70-200 4,0L tylko problem jest w tym ze czesto gabinety sa małe i brakuje mi miejsca

Tu pomogłaby wymiana body na FF.

prada napisał/a:
do tej pory zdjecia portretowe lub podczas pracy wykonywałem 17-85 4-5,6 lecz zdjecia tym obiektywem nie sa takie same co klasy L a niektore kliniki sa renomowanych firm i wymagaja naprawde profesjonalnych zdjęc dlatego zastanawiam sie nad kupieniem 24-70 2,8 poniewaz zdjecia musza byc jasne i wyrazne

IMO do tego nie trzeba wywalać kasy na 24-70/2,8L II, wystarczy dokupić 50/1,4 do 60D lub 85/1,8 do FF.

prada napisał/a:
Idac do klienta robię od podstaw wszystkie zdjęcia począwszy od zdjęc portretowych zespołu kończac na najmniejszych elementach czyli:/.../
- uzębienia

Po raz kolejny spytam: czym robisz te zdjęcia i jakiej ogniskowej wtedy używasz?

prada - Nie 31 Mar, 2013

17-85 4-5,6 ok
50

Używasz jakiejś lampy, czy tylko tej z unitu?
Czy jakość tych zdjęć zadowala klientów?

prada - Nie 31 Mar, 2013

swiatło ciagle, plus lampa blyskowa (w niektorych przypadkach) chetnie bym umiescil zdjecie do poakzu ale jeszcze nie mam podpisanej umowy na wykorzystanie zdjec takze poki co tego nie bede robił... zadowala klienteó :)

W takim razie IMO kup sobie puszkę FF/5D3,6D lub 5D2/ i obiektywy 24-105/4L IS USM oraz 85/1,8USM. 60D i 17-85 się pozbądź.
MM - Nie 31 Mar, 2013

Do wnętrz najlepszym obiektywem jaki znam jest Zeiss 15/2.8 i to w tandemie z pełną klatką. Jak porobiłem nim foty swojej chaty to sprzedałem ją w dwa dni po opublikowaniu zdjęć :mrgreen:

Cytat:
MM, uważasz, że do tego typu zastosowań też będzie wyśmienity

Ja już doradzałem ludziom robiącym zęby i ... gołe dupy. Tzn. proktologowi :lol:
Mam więc jakąś tam wprawę w tych problemach.

Do zębów to szkło macro mile widziane, ale jak nie robimy jednego zęba a całą szczękę wtedy 24-70 jest ok. Tylko warto zainwestować w lampę do macro.

Będąc więszym realistą to zestaw 16-35 + 24-70 + FF uznam za optymalny. Jasne stałki są zbędne, bo w takich zdjęciach i tak trzeba domykać zwiększając GO.

MM napisał/a:
Będąc więszym realistą to zestaw 16-35 + 24-70 + FF uznam za optymalny.

MM jak prada policzy ile taki zestaw kosztuje, to nie jestem pewien czy uzna Cię za większego realistę :mrgreen:
Poza tym w zastosowaniach przez niego podanych trudno będzie wykorzystać przewagę 16-35L II nad 17-40L który już posiada, a różnica w cenie spora.

MM - Nie 31 Mar, 2013

Sunders napisał/a:
wykorzystać przewagę 16-35L II nad 17-40L który już posiada

Skoro posiada to niech sobie zostawi. Kupno FF to jednak dobry pomysł przy tych wnętrzach. Szczególnie jak się sprzeda 60D i dołoży do używanego 5D2.

B o g d a n - Nie 31 Mar, 2013

Sprzedaj:
- 60D i 17-85

Kup:
- 6D
- EF 100 mm f/2.8 L IS USM Macro

Aparat 6D da Ci możliwość robienia zdjęć bez błyskania lub nawet dodatkowego światła ciągłego z uwagi na spore (będziesz zaskoczony) użyteczne ISO.
Obiektywem 100L macro zrobisz ujęcia zarówno całej głowy jak i zbliżenia zębów.
Obiektyw 17-40L nada się lepiej do wnętrz na 6D z uwagi na szersze kąty widzenia.
:smile:

prada - Nie 31 Mar, 2013

czytając wasze opinie i po dłuższym namyśle chyba dochodze do wniosku że kupno w pierwszej kolejności FF bedzie najlepszym rozwiązaniem

prada napisał/a:
dochodze do wniosku że kupno w pierwszej kolejności FF bedzie najlepszym rozwiązaniem

I słusznie :smile:

forrest - Nie 31 Mar, 2013

prada napisał/a:
czytając wasze opinie i po dłuższym namyśle chyba dochodze do wniosku że kupno w pierwszej kolejności FF bedzie najlepszym rozwiązaniem

Do tego dorzucisz jeszcze 24-70mm f/4L i będziesz miał zarówno L jak i namiastkę makro.