|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Co to za lornetka
lech pepliński - Pon 01 Kwi, 2013 Temat postu: Co to za lornetka Przywiozłem od Siostry lornetkę Berkut - 7 7x35 . Coś bliższego o niej ?
Szwagier mówił , że to po dziadku . Szwagier ma 63 lata , to lornetka powinna być wiekowa .
Ma numer 8 milionów z hakiem . A na Allegro do sprzedaży była wystawiona taka z numerem
3 miliardy 96 milionów 793 096 . To się nazywa produkcja . To może moja rzeczywiście jest stara ?
" Nowa Lornetka BPC BERKUT 7X35 USSR (3096737093) - Allegro ..."
kivirovi - Pon 01 Kwi, 2013
Ruska 7x35 były takie... Może być niezła jak na ruską. Jakie ma pole? Czy każdy członek Twojej rodziny ma jakąś lornetkę ?
lech pepliński - Pon 01 Kwi, 2013
Jest naprawę w przyzwoitym stanie .Powiem , że więcej jak przyzwoitym . Widać , że muszle oczne są trochę popękane (sparciałe)
ale jak się ich nie będzie próbowało zdejmować i to pozostaną tam jeszcze na długie lata. Ten facet od tej 3milardowej pisze , że jego jest z 1982 roku .
Pisze na niej 150 m
1000 m
Dzisiaj zrobię zdięcia. A jednak mnie trochę wzieło z tymi lornetkami .
Siostra mieszka na wsi , ma domek w olbrzymim ogrodzie pod lasem , z widokiem na oczko wodne (jej) z przepływową wodą , (pstrągi i inne ryby), czaple .Trudno nie mieć lornetki .
Myślę , że teraz będą mieli dwie .
Abs - Pon 01 Kwi, 2013
Jeśli jest to z zakładu Zagorski (a powinno tak być) to będzie dobra lornetka. Czas mija a ja nadal lubię lornetki USSR, szczególnie te z ponadczasowymi stałymi (nie gumowymi) oprawami okularów. Mam takie dwie z dzieciństwa - wydają się niezniszczalne a optyka...dziś mamy lepszą ale ta nie jest zła.
A po czym poznać , że to Zagorsk ?
Guliwer - Pon 01 Kwi, 2013
Rosyjskie Berkuty, czy Tento 7x35 miały stosunkowo małe pole widzenia (150m), bo Nikon VII o tych parametrach ma 163m/1000m.
Obraz był wyraźnie zażółcony i pokrzywiony na brzegach.
Plastikowe zaślepki spadały łatwo, pasek był wąski, pokrętło ostrości miało ruskie luzy, ale w PRLu te lornetki szły w Fotooptyce i na bazarach jak woda. Dziś mają wartość sentymentalną.
Zdecydowanie lepszą lornetką był dachowy Foton 7x35 made in USSR.
PS. Oryginalne lornetki Zagorsk miały na przestrzeni lat różne detale, znaczy nie miały raz na zawsze określonego designu np. farba na skali rozstawu okularów była biała albo żółta, albo pstrokata. Nawet ktoś demonstrował lornetkę o różnych kolorach powłok obiektywów w jednym egzemplarzu. Trudno je odróżnić od podróbek. Jest nawet teoria, że podróbek nie było.
Ale czy doczytałeś , że wyprodukowali ich ponad 3 miliardy 96 milionów . czy to możliwe ?
To mało prawdopodobne, żeby wyprodukowano 3 mld lornetek.
Weźmy jakiś produkt wojenny, robiony masowo np. karabin Mosin. Ogółem w latach 1930-1948 wyprodukowano ok. 17 mln tych karabinów. Pepesz było ponad 5,5 miliona, ale nie miliardy.
Nowa Lornetka BPC BERKUT 7X35 USSR (3096737093) - Allegro ...
allegro.pl › Fotografia › Sprzęt optyczny › Lornetki
Witam serdecznie.Sprzedam bardzo dobrą Radziecką lornetkę BPC-BERKUT 7x35 która w tamtych czasach była produkowana na eksport(WERSJA ...
Cała rodzina liczyła zera i nie chce być innaczej .
ZOMZ produkował od 1935r. sporo różnego sprzętu. Jeśli każdy produkt miał swój nr, to może i było tego 3 mld z hakiem.
Pozostaje napisać maila do Zakładów http://zomz.ru/
kivirovi - Pon 01 Kwi, 2013
150/1000m to nie jest słabe pole Guliwer, to jest 60 stopni czyli dużo jak na taką lornetkę. Fakt, że były takie z polem prawie 80 stopni ale nie z USSR. Tak czy owak ja wolę ruskie pierogi od ruskich lornetek.
Piszesz o polu widzenia okularów, ja o polu widzenia kątowym i liniowym lornetki podawanym często na obudowie.
Żeby przeliczyć stopnie na metry, trzeba policzyć tangens kąta.
tan 8,5=0,149, czyli 149m/1000m
Rosjanie oczywiście produkowali lornetki 7x35 z większym niż 8,5 st polem widzenia. Przynajmniej tak je oznaczali, choć Holger Merlitz "weryfikował" te kąty jako mniejsze. Niemniej Kronos BPWC 8x40 ma okular 68 stopni a lornetki BPWC 7x35 i BKFC 7x35 Foton aż 11 stopni= 194m/1000m
Przydatne linki:
http://www.jumelles-russi.../legend.htm.htm
http://www.holgermerlitz.de/kronos8x40.html
lech pepliński - Wto 02 Kwi, 2013
Wystawiłem na sprzedarz .
konto usuniete - Wto 02 Kwi, 2013
Guliwer napisał/a: | Żeby przeliczyć stopnie na metry, trzeba policzyć tangens kąta.
tan 8,5=0,149, czyli 149m/1000m
|
Można łatwiej. Wystarczy zapamiętać współczynnik 17,5:
8,5°x17,5=149m
149m/17,5=8,5°
lech pepliński - Wto 02 Kwi, 2013
To 8,5 stopnia to jest mało?
konto usuniete - Wto 02 Kwi, 2013
Przy 7x pole 8,5° oznacza niemal 60° pole okularów - bardzo ergonomiczne dla oczu. Pojęcie pola "wąskiego" i "szerokiego" to sprawa nieco subiektywna. Jedni lubią 100° a inni preferują 60°. Kwestia gustu i wrażliwości na efekt "studni". Jednak pole okularów 60° nie daje efektu studni. Wg mnie najwygodniejsze pole widzenia dają okulary z polem od 60° do 70°.
Guliwer - Wto 02 Kwi, 2013
Porównałem orientacyjnie pola widzenia 4 lornetek 7x35: Nikona EX, Nikona VII, Fotona i Tento.
Nikony, których producent pisze o polu 9,3 stopnia wypadają podobnie, choć wydaje się, że EX ma pole nieco szersze. Pewnie z powodu możliwości dostosowania regulowanych muszli okularowych.
BKFC 7x35 Foton ma pole mniejsze niż Nikony, ale wyraźnie większe od 7x35 BPC Tento. Przypuszczam, że Tento ma najwyżej 8 stopni. Nie jest to jeszcze pole tunelowe, ale 7x35 to moim zdaniem lornetka turystyczna, widokowa.
Producenci dość często zawyżają parametry pola, co widać w redakcyjnych testach.
Abs - Wto 02 Kwi, 2013
Duże pole - fajna sprawa, to bez wątpienia atut. 8,5° to bardzo ładne pole. Zazwyczaj z dużym polem wiąże się gorsza jego korekcja i na odwrót, np. lornetki Olympus mają mikre pola ale dość dobrze skorygowane dzięki czemu jest mało nieostrości brzegowej czy dystorsji. Z kolei taki Nikon 7x35 ma sporą nieostrość. Czyste i duże pole? można, np. Fujinon 10x50 takie posiada ale trzeba za to rozwiązanie sporo zapłacić i sporo dźwigać. Przed chwilą wyczytałem kalkulację na stronach astronomicznej grupy dyskusyjnej, że seryjna lornetka 10x50 z dobrze skorygowanym polem ponad 8° kosztowałaby ok. 9 tys. zł i miała kilka kilogramów wagi. Ale kto się odważył to wyprodukować w kontekście potencjalnego rynku zbytu?
Tylko, czy Berkut 7x35 ma rzeczywiście 8,5 stopnia? Merlitz opisując szerokokątne lornetki ocenia ich pola jako mniejsze. tab. 1
BKFC 5x25 Foton ma wg producenta aż 12 stopni, czyli 213 m/1000 m. Nawiasem pisząc, to szkoda, że nie ma już tych lornetek w sprzedaży. To były fajne kieszonkowce do turystyki i idealne dla dzieci.
kivirovi - Wto 02 Kwi, 2013
Guliwer, one sa wielkie, a nie kieszonkowe. Maja ogromniaste pryzmaty a waga dochodza do 800g, a to tyle co wspolczesne 10x50...
kivirovi napisał/a: | Guliwer, one sa wielkie, a nie kieszonkowe. Maja ogromniaste pryzmaty a waga dochodza do 800g, a to tyle co wspolczesne 10x50... |
BKFC 5x25 Foton jest tylko o 3mm dłuższa od Nikona Sportstara EX 8x25 i waży 480g. To trochę brakuje do 800g Jest niewątpliwie kieszonkowa.
BKFC 7x35 Foton, którą do dziś posiadam waży 520g i jest jak najbardziej kompaktowa.
BKFC 10x40 Foton waży 630 g.
kivirovi - Sro 03 Kwi, 2013
Guliver, ja o porro 7x35:
http://www.flickriver.com...lars/tags/7x35/
a Ty o dachówkach. Napisz ile fotonów odbijają te fotony na każdego przepuszczonego. Pewnie po radziecku - po równo...
Guliwer - Sro 03 Kwi, 2013
Sowieckie fotony były cajsami wschodu wśród innych lornetek. Jak mercedesy wśród zaporożców.
Za dobrze zachowanego fotona trzeba dziś zapłacić 400-500zł. Był na stronie optykamyśliwska, ale już poszedł do ludzi, bo to jest dobra lornetka.
|
|