forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - jak zrobić napis?

diego - Sob 23 Mar, 2013
Temat postu: jak zrobic wypukły napis ps?
siemka

(podstawy znam ps)

jak zrobic wypukły napis ps? poproszę o opis dzieki

diego - Sob 23 Mar, 2013
Temat postu: jak usunać trudne tło ps?
siemka

jak usunać te trudne tło w ps http://www.gry-online.pl/...-2065036125.jpg ?
dzięki

Tutejszyn - Sob 23 Mar, 2013

diego, to wcale nie jest trudne tło :)
Elementy z tła można wyciąć na kilka sposobów. Obrazek ma wyraźne ostre kontury, więc aby efekt wycinania był dobry, nie unikniesz tworzenia zaznaczenia drobnym pędzlem po krawędziach postaci. Zanim jednak zaczniesz to robić możesz wstępnie wydzielić z tła za pomocą Zaznacz/Zakres kolorów.

Pokaże się okienko, jak tutaj

Ustawiasz parametry tak jak na załączonym obrazku, czyli tolerancja w okolicach 30 i odznaczasz opcję "Zlokalizowane klastry kolorów". Potem pipetą z plusem przejeżdżasz po tle w taki sposób, aby zebrać wszystkie występujące w nim kolory. Nie zbliżaj się do krawędzi obrazka, bo krawędź jest czarna i momentalnie zaznaczysz wszystko co czarne.. W ten sposób zaznaczyłeś tło. Teraz trzeba odwrócić zaznaczenie tak, aby zaznaczone były postaci, a nie tło. Dalej to już musisz się bawić edycją w trybie szybkiej maski. Na tym obrazku nie widzę bardziej sensownego sposobu. To już niestety wymaga cierpliwości :)

Tutejszyn - Sob 23 Mar, 2013

diego, jeśli chodzi Ci o coś takiego..

To musisz zastosować styl warstwy (ikona fx w panelu warstw). Klikasz fx i wybierasz Faza i płaskorzeźba.

Polecam jednak zgłębić wiedzę podstawową dotyczącą Photoshopa. To jest forum fotograficzne, gdzie rozmawiamy głównie o fotografii, a mniej o tym jak coś wykonać w PS.

diego - Nie 31 Mar, 2013
Temat postu: jak pokryć gradentem obrazek gruszka?
siemka
jak pokryć gradentem obrazek gruszka?

hijax_pl - Nie 31 Mar, 2013

Możesz rozwinąć myśl bo ni w ząb nie rozumiem o co biega?
diego - Nie 31 Mar, 2013

chciałbym gruszke w 2 kolorach?

O ile dobrze rozumiem to w PS zduplikuj warstwę, na tej nowej podmień kolory i stwórz maskę by się zlewała tylko połowa gruszki z oryginalną.
diego - Nie 31 Mar, 2013

zduplikowałem warstwę i stworzyłem maskę warstwy na pierwszej warstwie co dalej? nierozumiem

To powyżej zrobiłem na szybko w PSE.
Zaznaczyłem obszar górnej połówki jabłka, dodałem warstwę 'Fill'->'SolidColor' (automatycznie zrobiła mi się maska. Ustawił tryb mieszania warstw na 'Color'. Później tylko dobrałem kolor by jako tako współgrał z resztą.

diego - Nie 31 Mar, 2013

co to znaczy Fill'->'SolidColor - tryb mieszania warstw na 'Color wiem jak ustawić

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 11:32 ]
ja zrobiłem tak:

zaznaczenie prostokatne(1połowa gruszki)->warstwa->nowa warstwa wypełnienia->kolor kryjacy->tryb /kolor->ok i wybieramy kolor i tyle. Powtarzamy to z 2 połówką gruszki i efekt:

W jakim programie edytujesz zdjęcia?
diego - Nie 31 Mar, 2013

na pw podałem
diego - Nie 31 Mar, 2013

użyłem tylko szybkiej maski chodz kontury z tła i tak trochę zostały.
diego - Nie 31 Mar, 2013
Temat postu: jak zrobić napis 2 kolorowy za pomocą warstw ?
siemka

jak zrobić napis 2 kolorowy za pomocą warstw ? góra i dół w innym kolorze.

Tak samo jak gruszkę o którą pytałeś.

Nie możesz sobie kupić książki do PS?

diego - Nie 31 Mar, 2013

zrób mi swój opis tak by był dokładniejszy ok dzieki
Tutejszyn - Nie 31 Mar, 2013

Nie myl tylko "Szybkiej maski" z "Szybkim zaznaczeniem". Szybka maska to narzędzie precyzyjne i jeśli zrobisz to starannie, to nic nie powinno pozostać z tła.

Ja używam szybkiej maski w ten sposób:
Podwójnym kliknięciem w ikonę szybkiej maski (zaznaczone strzałką) wywołuję okienko opcji.
W opcjach szybkiej maski wybieram "Obszary zaznaczone". Ta opcja powoduje, że malując pędzlem zaznaczam, a nie jak domyślnie - wyłączam z zaznaczenia. Tak mi jest wygodniej...
Teraz maluję to, co chcę zaznaczyć twardym pędzlem w kolorze czarnym. Jeśli coś pójdzie źle, jeśli zaznaczę za dużo, koryguję pędzlem w kolorze białym. Narzędzie jest precyzyjne, bo zdjęcie nad którym pracuję mogę dowolnie powiększać, odpowiednio przy tym dobierając wielkość końcówki pędzla. Wielkość końcówki wygodnie zmienia się skrótem klawiszowym: "[" - powiększ i "]" - pomniejsz.

[ Dodano: Nie 31 Mar, 2013 12:53 ]
Aby już wszystko wyjaśnić do końca..
Tak jak powiedziałem, zaznaczasz czarnym pędzlem, ale pędzel zostawia ślad czerwony. Po zaznaczeniu wszystkiego klikasz znowu w ikonę szybkiej maski, aby ją wyłączyć. W tym momencie zaznaczony obszar jest otoczony "maszerującymi mrówkami".
Teraz najlepiej jest zapisać zaznaczenie, aby nic nie "uciekło" :) - Zaznacz/Zapisz zaznaczenie. Teraz możesz zastosować kilku pikseli wtapiania, aby zmiękczyć trochę krawędzie zaznaczenia: Zaznacz/Zmień/Wtapianie. Ja używam zwykle 1 do 3. pikseli. Tutaj bym zastosował 1.
Teraz możesz już przerzucić zaznaczony obszar na nową warstwę skrótem klawiszowym CTRL+J.

lvl3ha - Pon 01 Kwi, 2013

diego napisał/a:
zrób mi swój opis tak by był dokładniejszy ok dzieki

wez google zainstaluj :mrgreen:

diego - Pon 01 Kwi, 2013

na google tego nie ma
diego - Pon 01 Kwi, 2013
Temat postu: jak zrobić napis z tłem niebieskim?
siemka

jak zrobić napis z tłem niebieskim?

diego - Pon 01 Kwi, 2013
Temat postu: jak zrobić napis?
siemka
jak zrobić napis do połowy jeden kolor a od połowy drugi kolor?

Stuku - Pon 01 Kwi, 2013

diego napisał/a:
na google tego nie ma

https://www.google.pl/sea...iw=1366&bih=643

Taaa pierwszy temat z góry ... Po cholere w ogóle piszesz kilka tematów, gdzie cały problem można byłoby ująć w jednym ?!

diego - Pon 01 Kwi, 2013

do tego nie ma opisu:

jak zrobić napis z tłem niebieskim?

MM - Pon 01 Kwi, 2013

Ja tylko czekam jak kolega zapyta nas o instrukcję obsługi papieru toaletowego...
KUP SOBIE KSIĄŻKĘ DO PS-a! :twisted:

Tutejszyn - Pon 01 Kwi, 2013

Nie ma cudownego przycisku z napisem "zmień kolor tła". To, o co pytasz, było już tu wałkowane kilkakrotnie i na forum i na PW. Jeśli chcesz zmienić tło, to "wycinasz" z tła fragment obrazu i przerzucasz na nową warstwę CTRL+J. W ten sposób separujesz jakiś obszar od tła. A skoro fragment obrazu jest już wydzielony, to możesz już sobie podłożyć tło dowolne, choćby i niebieskie.

Jeśli to, co mówię jest niezrozumiałe, to daruj już sobie pracę w PS na dziś. Idź do sklepu i kup dowolną książkę do PS dla początkujących.

lexus - Pon 01 Kwi, 2013

a ja kupiłem książkę jak jakiś głupek... chyba :roll:
Tutejszyn - Pon 01 Kwi, 2013

Ale skoro jesteśmy przy temacie, pokażę fajną sztuczkę na pozbywanie się białego tła z czarnych elementów, których wycięcie normalne wydaje się niemożliwością. Wyobraźmy sobie coś takiego..

Aby pozbyć się białego tła w tym przypadku, wystarczy nałożyć całość na wybrany obraz i zmieszać na coś z obszaru przyciemniania. Tutaj najlepiej sprawdza się mieszanie na "Mnożenie". Wiem, koszmarnie brzmi "mieszanie na mnożenie".. Mógłbym powiedzieć "pomnożyć warstwy", ale to z kolei mogło by być niejasne...
Tak, czy owak dostajemy coś takiego.

lvl3ha - Pon 01 Kwi, 2013

diego napisał/a:
na google tego nie ma

http://www.amazon.com/Goo...l/dp/0764544209

Tej ksiazki szukasz :mrgreen: