forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Ostateczny wybór lustrzanki do 2350zł - za kilka dni zakup..

Impossible - Pon 01 Kwi, 2013
Temat postu: Ostateczny wybór lustrzanki do 2350zł - za kilka dni zakup..
Witam. Jestem już prawie zdecydowany jaką lustrzankę zakupić.

Mój dylemat jest między D5100, a D3200... Cena jest praktycznie taka sama, parametry podobne. Co wybrać? Jako iż za około 2 dni jadę już ostatecznie kupować potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Czytałem rankingi, porównania, testy, opinie - jestem teraz na etapie "CO WYBRAĆ?". Proszę o szybką pomoc :) .

moronica - Pon 01 Kwi, 2013

Impossible, trzymales je w dloniach?
lotofag - Pon 01 Kwi, 2013

Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie...
lexus - Pon 01 Kwi, 2013

@ Impossible,
Cytat:
Czytałem rankingi, porównania, testy, opinie

no to w czym problem? :roll:

@Moronica - nie, ale trzymałem kiedyś chyba D3100 i leżał mi bardzo dobrze, ogólnie lustrzanki leżą mi dobrze w dłoniach ;) .

@Lotofag - ja to wiem :) .

@Lexus - no właśnie w tym, że cena ich jest bardzo podobna no i nie wiem po prostu który model dokładnie wybrać. Może podpowiecie?

moronica - Pon 01 Kwi, 2013

Impossible, nie tak dawno ktos tu tez pisal, ze trzymal, ale nie pamietal wlasciwie czy to bylo d3100 czy d300. tak wiec co bylo kiedys chyba to niech pozostanie w przeszlosci a teraz przejdz sie do sklepu, potrzymaj oba, porownaj i wybierz ten, ktory ci sie bardziej spodoba
siosio - Pon 01 Kwi, 2013

Jeśli nie będziesz robił wielkoformatowych odbitek większych od 40x60, to weź D5100 - ma matrycę z większym zakresem tonalnym.

D5100 mniej szumi, ma HDR w body i wielokrotną ekspozycję

hmm, czyli matryca :) kurcze, strasznie mnie korci do oby dwóch - parametry podobne, naprawdę nie wiem.

@Moronica - trzymałem, obydwie leża bardzo dobrze.. kilka godzin temu byłem w sklepie :)

Sunders - Pon 01 Kwi, 2013

Impossible napisał/a:
Co wybrać?

D5100.

lotofag - Pon 01 Kwi, 2013

Impossible napisał/a:
hmm, czyli matryca :)

Owszem, o ile będziesz chciał/potrafił to wykorzystać.
Impossible napisał/a:

kurcze, strasznie mnie korci do oby dwóch - parametry podobne, naprawdę nie wiem.

Rzuć monetą ;)

Impossible - Wto 02 Kwi, 2013

Aparaty bardzo ciekawe, mrrr. Wybiore raczej d5100.
muzyk - Wto 02 Kwi, 2013

Impossible napisał/a:
CO WYBRAĆ?"

d5100. Basta.

jurand - Wto 02 Kwi, 2013

lotofag napisał/a:
Rzuć monetą ;)

Spadnie na kant to Sony :mrgreen:

Impossible - Sro 03 Kwi, 2013

Hehehe, raczej Sony nie :D . D5100 - decyzja zapadła :) ...
kozidron - Sro 03 Kwi, 2013

Cytat:
Jeśli nie będziesz robił wielkoformatowych odbitek większych od 40x60, to weź D5100 - ma matrycę z większym zakresem tonalnym.

JA mam aparaty z mniejszą matrycą i robię większe wydruki, w czym widzisz problem siosio ?

Cytat:
D5100 mniej szumi, ma HDR w body i wielokrotną ekspozycję

no, teraz mi się przypomniało, ty jesteś ten od " wielokrotnej ekspozycji " :razz:

rafisko - Sro 03 Kwi, 2013

siosio napisał/a:
5100 mniej szumi, ma HDR w body i wielokrotną ekspozycję

Po zakupie ustawi na auto i tyle będzie z wszystkich ficzerów :mrgreen:

siosio - Czw 04 Kwi, 2013

kozidron napisał/a:
Cytat:

JA mam aparaty z mniejszą matrycą i robię większe wydruki, w czym widzisz problem siosio ?

Masz mniejszą matrycę, czy może ci chodzi, że masz mniej upakowaną matrycę.... :razz: ??

kozidron - Czw 04 Kwi, 2013

siosio napisał/a:
Masz mniejszą matrycę, czy może ci chodzi, że masz mniej upakowaną matrycę.... :razz: ??

jedno i drugie a także oba na raz :razz: