forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Fotografia ślubna - jaki sprzęt wybrać ?

Spocek - Pon 01 Kwi, 2013
Temat postu: Fotografia ślubna - jaki sprzęt wybrać ?
Witam, pewnie pojawił się już kiedyś podobny temat lecz nie odnalazłem konkretnych i zadowalających informacji, a przede wszystkim aktualnych.

Posiadam pulę pieniędzy 20-30tys. do zainwestowania w sprzęt do fotografii ślubnej.
Chciałem poznać opinię czytelników forum jakie najlepiej body wybrać i jakie obiektywy są niezbędne do fotografii w kościele, na sali czy w plenerze.

Na chwilę obecną posiadam Sony A57 i Cannona D500 lecz to trochę słabe sprzęty jeżeli chodzi o profesjonalne zajęcie się fotografią ślubną wg. wg mnie.

Poproszę o porządne i uczciwe odpowiedzi co radzicie zakupić.

Jakie body i jakie konkretne obiektywy.

Za wszystkie wskazówki z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Tutejszyn - Pon 01 Kwi, 2013

Dobrze, że nie chcesz zostać dentystą. Po pierwszych stu pacjentach każdy by się nauczył.
Lepiej zostać fotografem, przynajmniej nikomu nie spieprzysz zdrowia, a nerwy klienci mogą uspokoić jakąś flaszką, więc spoko.

moronica - Pon 01 Kwi, 2013

Spocek, ciezko uwierzyc, ze jestes w stanie ocenic mozliwosci juz posiadanego sprzetu, skoro nawet nie wiesz za bardzo co posiadasz (Cannon D500?)

masz tu 145 stron czytania http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=970 a do obiektywow, ktore sobie wybierzesz, dobierz jakis pelnoklatkowy korpus

Spocek - Pon 01 Kwi, 2013

Dzięki za podpowiedź. Czegoś takiego szukałem.

Poczytam chętnie.

siosio - Pon 01 Kwi, 2013

Canon 5d mark3 - 11000 zł

ef 24-70L f/2.8 II - 7800 zł

ef 16-35L f/2.8 II - 5600 zł

ef 135L f/2 - 4500 zł

ef 85 f/1.8 - 1700 zł

zamiast ef 24-70L II - możesz wziąć stałkę ef 24L f/1.4 + ef 50 1.4 - 1500zł, albo sigmę 50mm 1.4 - 2tyś. zł

pioroon - Pon 01 Kwi, 2013

siosio napisał/a:
Canon 5d mark3 - 11000 zł

ef 24-70L f/2.8 II - 7800 zł

ef 16-35L f/2.8 II - 5600 zł

ef 135L f/2 - 4500 zł

ef 85 f/1.8 - 1700 zł

To jest zacny zestaw. Ale ja bym ewentualnie zamienił 16-35 na standardową stałkę f1.4 albo 35mm, albo 50mm (osobiście 35mm).

siosio - Pon 01 Kwi, 2013

Tylko czasem może brakować szerokiego kąta....
lexus - Pon 01 Kwi, 2013

@ siosio, a 24 to nie jest szeroki na ff :?:
MM - Pon 01 Kwi, 2013

lexus napisał/a:
@ siosio, a 24 to nie jest szeroki na ff :?:

24 to czasami/często za wąsko do fajnych kadrów. Szczególnie jak sie robi te rodzicielskie święcenia przedślubne w ciasnych mieszkaniach.

lexus - Pon 01 Kwi, 2013

zatem brakowałoby uwa więc 16-35 wydaje się nieodzowny
lvl3ha - Pon 01 Kwi, 2013

co tak tanio polecacie od razu 14 f2.8L :)

Spocek napisał/a:
Witam, pewnie pojawił się już kiedyś podobny temat lecz nie odnalazłem konkretnych i zadowalających informacji, a przede wszystkim aktualnych.

nie dziw sie ze taka odpowiedz dostales. Od zeszlego roku wiele sie nie zmienilo w swiecie a linka do czytanki dostales :)

pioroon - Pon 01 Kwi, 2013

lvl3ha napisał/a:
co tak tanio polecacie od razu 14 f2.8L

Za ciemny :P

Za waski, za ciemny. Co to licytacja afro-amerykanczyka do pracy na polu bawelny? :razz:
Cos za cos :)

B o g d a n - Pon 01 Kwi, 2013

Spocek napisał/a:
Posiadam pulę pieniędzy 20-30tys. do zainwestowania w sprzęt do fotografii ślubnej.
Spocek napisał/a:
Poproszę o porządne i uczciwe odpowiedzi co radzicie zakupić.
Jakie body i jakie konkretne obiektywy.
Za wszystkie wskazówki z góry dziękuję.
Nie jestem zawodowym fotografem ale wiem, że jeśli to byłaby moja profesja, to nie wyobrażam sobie mieć tylko jeden aparat.
Gdybym dziś miał wybierać sprzęt dla siebie na śluby z ograniczeniem 30 tyś., to wybieram dwa zestawy (umownie oczywiście):

Pierwszy:
- EOS 6D (7.200 zł.)
- EF 16-35 mm f/2.8L II USM (6.000 zł.)

Drugi:
- EOS 6D (7.200 zł.)
- EF 35 mm f/1.4L USM (5.450 zł.)
- EF 85 mm f/1.8 USM (1.550 zł.)

Razem: 27.400 zł.
Pozostałe 2.600 zł. to lampa, karty pamięci, torba i duperele.

B o g d a n napisał/a:
EF 35 mm f/1.4L USM (5.450 zł.)

Zamien Canona na sigme i masz 2k wiecej :twisted:

B o g d a n - Wto 02 Kwi, 2013

lvl3ha napisał/a:
Zamien Canona na sigme i masz 2k wiecej
taa ... i 2x więcej kłopotów z AF w gratisie. :razz:
ophiuchus - Wto 02 Kwi, 2013

Ewentualnie, pierwszy zestaw można zamienić na 60D i EF-S 10-22, komplet w cenie samego 6D. Wtedy na lampę i resztę zostanie jeszcze więcej :D
nienietaktak - Wto 02 Kwi, 2013

lvl3ha napisał/a:
Za waski, za ciemny. Co to licytacja afro-amerykanczyka do pracy na polu bawelny? :razz:

Prawie trafiłeś, ale te parametry powinny byc przypisane do obsługanta sprzętu :mrgreen:

muzyk - Wto 02 Kwi, 2013

B o g d a n napisał/a:
Drugi:
- EOS 6D (7.200 zł.)
- EF 35 mm f/1.4L USM (5.450 zł.)
- EF 85 mm f/1.8 USM (1.550 zł.)

Zdecydowanie popieram, tudzież, zamiast 6D 5dIII, ale to by było poza budżetem chyba...

komor - Wto 02 Kwi, 2013

B o g d a n napisał/a:
Nie jestem zawodowym fotografem ale wiem, że jeśli to byłaby moja profesja, to nie wyobrażam sobie mieć tylko jeden aparat.

Popieram. A tak poza tym to w konkretnych propozycjach pisanych powyżej (np. kolegi siosio) nie widzę w ogóle żadnego oświetlenia. Trochę budżetu trzeba zostawić na jakieś błyskadełko, przynajmniej jedno.

Spocek - Wto 02 Kwi, 2013

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Przed otworzeniem interesu i tak planuje zaliczyc duzo warsztatow slubnych.

Moze ktos z Was ma mozliwosc podszkolenia w terenie na jakims slubie i omowienie zdjec juz po fakcie ?

W gre wchodzi wielkopolska lub dolnyslas.

Pozdrawiam

Spocek, zacznij od kursu dla kamerzystów i fotografów organizowanych przez diecezję. jeśli nawet znajdziesz kogoś, kto będzie chciał Cię zabrać na ślub i wesele, to bez papierka do kościoła raczej się nie wybieraj. zauważyłem, że ostatnio proboszczowie robią się coraz bardziej rygorystyczni w tej dziedzinie. kilka razy w tym roku musiałem okazać się legitymacją na długo przed uroczystością.
MM - Wto 02 Kwi, 2013

nienietaktak napisał/a:
kilka razy w tym roku musiałem okazać się legitymacją na długo przed uroczystością.

Może swoim wyglądem nie wzbudzasz zaufania? :razz:

Ja tam jeszcze nie musiałem księdzu niczego pokazywać. Zresztą nie mam czego pokazywać :lol:

Gdzie to w Polsce każą pokazywać te świstki?

MM, w północnej wielkopolsce. Wygląd nie, bo chcą papier zanim mnie zobaczą :P
pioroon - Wto 02 Kwi, 2013

nienietaktak, pewnie lokalni księża wchodzą na optyczne i widzieli autoportret :P

pioroon, dobrze, że optyczne nie wchodzą ma księży.
kozidron - Sro 03 Kwi, 2013

MM napisał/a:
Może swoim wyglądem nie wzbudzasz zaufania? :razz:

Ja tam jeszcze nie musiałem księdzu niczego pokazywać. Zresztą nie mam czego pokazywać :lol:

Gdzie to w Polsce każą pokazywać te świstki?

to nie kwestia wyglądu :wink: , w niektórych regionach ten świstek jest wymagany a w innych nie. Ostatnio zauważyłem, że księża proszą też fotografów na pogadankę przed ceremonią. Nie chcą oglądać papierku, którego notabene podrobienie jest dziecinnie proste :twisted:
Polityka kościoła w tym temacie jest tak samo spójna jak w całej reszcie, więc można przyjąć że zasady nie ma :wink: