|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Fotografia ślubna - jaki sprzęt wybrać ?
Spocek - Pon 01 Kwi, 2013 Temat postu: Fotografia ślubna - jaki sprzęt wybrać ? Witam, pewnie pojawił się już kiedyś podobny temat lecz nie odnalazłem konkretnych i zadowalających informacji, a przede wszystkim aktualnych.
Posiadam pulę pieniędzy 20-30tys. do zainwestowania w sprzęt do fotografii ślubnej.
Chciałem poznać opinię czytelników forum jakie najlepiej body wybrać i jakie obiektywy są niezbędne do fotografii w kościele, na sali czy w plenerze.
Na chwilę obecną posiadam Sony A57 i Cannona D500 lecz to trochę słabe sprzęty jeżeli chodzi o profesjonalne zajęcie się fotografią ślubną wg. wg mnie.
Poproszę o porządne i uczciwe odpowiedzi co radzicie zakupić.
Jakie body i jakie konkretne obiektywy.
Za wszystkie wskazówki z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Tutejszyn - Pon 01 Kwi, 2013
Dobrze, że nie chcesz zostać dentystą. Po pierwszych stu pacjentach każdy by się nauczył.
Lepiej zostać fotografem, przynajmniej nikomu nie spieprzysz zdrowia, a nerwy klienci mogą uspokoić jakąś flaszką, więc spoko.
moronica - Pon 01 Kwi, 2013
Spocek, ciezko uwierzyc, ze jestes w stanie ocenic mozliwosci juz posiadanego sprzetu, skoro nawet nie wiesz za bardzo co posiadasz (Cannon D500?)
masz tu 145 stron czytania http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=970 a do obiektywow, ktore sobie wybierzesz, dobierz jakis pelnoklatkowy korpus
Spocek - Pon 01 Kwi, 2013
Dzięki za podpowiedź. Czegoś takiego szukałem.
Poczytam chętnie.
siosio - Pon 01 Kwi, 2013
Canon 5d mark3 - 11000 zł
ef 24-70L f/2.8 II - 7800 zł
ef 16-35L f/2.8 II - 5600 zł
ef 135L f/2 - 4500 zł
ef 85 f/1.8 - 1700 zł
zamiast ef 24-70L II - możesz wziąć stałkę ef 24L f/1.4 + ef 50 1.4 - 1500zł, albo sigmę 50mm 1.4 - 2tyś. zł
pioroon - Pon 01 Kwi, 2013
siosio napisał/a: | Canon 5d mark3 - 11000 zł
ef 24-70L f/2.8 II - 7800 zł
ef 16-35L f/2.8 II - 5600 zł
ef 135L f/2 - 4500 zł
ef 85 f/1.8 - 1700 zł |
To jest zacny zestaw. Ale ja bym ewentualnie zamienił 16-35 na standardową stałkę f1.4 albo 35mm, albo 50mm (osobiście 35mm).
siosio - Pon 01 Kwi, 2013
Tylko czasem może brakować szerokiego kąta....
lexus - Pon 01 Kwi, 2013
@ siosio, a 24 to nie jest szeroki na ff
MM - Pon 01 Kwi, 2013
lexus napisał/a: | @ siosio, a 24 to nie jest szeroki na ff |
24 to czasami/często za wąsko do fajnych kadrów. Szczególnie jak sie robi te rodzicielskie święcenia przedślubne w ciasnych mieszkaniach.
lexus - Pon 01 Kwi, 2013
zatem brakowałoby uwa więc 16-35 wydaje się nieodzowny
lvl3ha - Pon 01 Kwi, 2013
co tak tanio polecacie od razu 14 f2.8L
Spocek napisał/a: | Witam, pewnie pojawił się już kiedyś podobny temat lecz nie odnalazłem konkretnych i zadowalających informacji, a przede wszystkim aktualnych.
|
nie dziw sie ze taka odpowiedz dostales. Od zeszlego roku wiele sie nie zmienilo w swiecie a linka do czytanki dostales
pioroon - Pon 01 Kwi, 2013
lvl3ha napisał/a: | co tak tanio polecacie od razu 14 f2.8L |
Za ciemny
Za waski, za ciemny. Co to licytacja afro-amerykanczyka do pracy na polu bawelny?
Cos za cos
B o g d a n - Pon 01 Kwi, 2013
Spocek napisał/a: | Posiadam pulę pieniędzy 20-30tys. do zainwestowania w sprzęt do fotografii ślubnej. |
Spocek napisał/a: | Poproszę o porządne i uczciwe odpowiedzi co radzicie zakupić.
Jakie body i jakie konkretne obiektywy.
Za wszystkie wskazówki z góry dziękuję. | Nie jestem zawodowym fotografem ale wiem, że jeśli to byłaby moja profesja, to nie wyobrażam sobie mieć tylko jeden aparat.
Gdybym dziś miał wybierać sprzęt dla siebie na śluby z ograniczeniem 30 tyś., to wybieram dwa zestawy (umownie oczywiście):
Pierwszy:
- EOS 6D (7.200 zł.)
- EF 16-35 mm f/2.8L II USM (6.000 zł.)
Drugi:
- EOS 6D (7.200 zł.)
- EF 35 mm f/1.4L USM (5.450 zł.)
- EF 85 mm f/1.8 USM (1.550 zł.)
Razem: 27.400 zł.
Pozostałe 2.600 zł. to lampa, karty pamięci, torba i duperele.
B o g d a n napisał/a: | EF 35 mm f/1.4L USM (5.450 zł.) |
Zamien Canona na sigme i masz 2k wiecej
B o g d a n - Wto 02 Kwi, 2013
lvl3ha napisał/a: | Zamien Canona na sigme i masz 2k wiecej | taa ... i 2x więcej kłopotów z AF w gratisie.
ophiuchus - Wto 02 Kwi, 2013
Ewentualnie, pierwszy zestaw można zamienić na 60D i EF-S 10-22, komplet w cenie samego 6D. Wtedy na lampę i resztę zostanie jeszcze więcej
nienietaktak - Wto 02 Kwi, 2013
lvl3ha napisał/a: | Za waski, za ciemny. Co to licytacja afro-amerykanczyka do pracy na polu bawelny?
|
Prawie trafiłeś, ale te parametry powinny byc przypisane do obsługanta sprzętu
muzyk - Wto 02 Kwi, 2013
B o g d a n napisał/a: | Drugi:
- EOS 6D (7.200 zł.)
- EF 35 mm f/1.4L USM (5.450 zł.)
- EF 85 mm f/1.8 USM (1.550 zł.) |
Zdecydowanie popieram, tudzież, zamiast 6D 5dIII, ale to by było poza budżetem chyba...
komor - Wto 02 Kwi, 2013
B o g d a n napisał/a: | Nie jestem zawodowym fotografem ale wiem, że jeśli to byłaby moja profesja, to nie wyobrażam sobie mieć tylko jeden aparat. |
Popieram. A tak poza tym to w konkretnych propozycjach pisanych powyżej (np. kolegi siosio) nie widzę w ogóle żadnego oświetlenia. Trochę budżetu trzeba zostawić na jakieś błyskadełko, przynajmniej jedno.
Spocek - Wto 02 Kwi, 2013
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Przed otworzeniem interesu i tak planuje zaliczyc duzo warsztatow slubnych.
Moze ktos z Was ma mozliwosc podszkolenia w terenie na jakims slubie i omowienie zdjec juz po fakcie ?
W gre wchodzi wielkopolska lub dolnyslas.
Pozdrawiam
Spocek, zacznij od kursu dla kamerzystów i fotografów organizowanych przez diecezję. jeśli nawet znajdziesz kogoś, kto będzie chciał Cię zabrać na ślub i wesele, to bez papierka do kościoła raczej się nie wybieraj. zauważyłem, że ostatnio proboszczowie robią się coraz bardziej rygorystyczni w tej dziedzinie. kilka razy w tym roku musiałem okazać się legitymacją na długo przed uroczystością.
MM - Wto 02 Kwi, 2013
nienietaktak napisał/a: | kilka razy w tym roku musiałem okazać się legitymacją na długo przed uroczystością. |
Może swoim wyglądem nie wzbudzasz zaufania?
Ja tam jeszcze nie musiałem księdzu niczego pokazywać. Zresztą nie mam czego pokazywać
Gdzie to w Polsce każą pokazywać te świstki?
MM, w północnej wielkopolsce. Wygląd nie, bo chcą papier zanim mnie zobaczą
pioroon - Wto 02 Kwi, 2013
nienietaktak, pewnie lokalni księża wchodzą na optyczne i widzieli autoportret
pioroon, dobrze, że optyczne nie wchodzą ma księży.
kozidron - Sro 03 Kwi, 2013
MM napisał/a: | Może swoim wyglądem nie wzbudzasz zaufania?
Ja tam jeszcze nie musiałem księdzu niczego pokazywać. Zresztą nie mam czego pokazywać
Gdzie to w Polsce każą pokazywać te świstki? |
to nie kwestia wyglądu , w niektórych regionach ten świstek jest wymagany a w innych nie. Ostatnio zauważyłem, że księża proszą też fotografów na pogadankę przed ceremonią. Nie chcą oglądać papierku, którego notabene podrobienie jest dziecinnie proste
Polityka kościoła w tym temacie jest tak samo spójna jak w całej reszcie, więc można przyjąć że zasady nie ma
|
|