forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Alternatywa Canona 100-400 /4.5-5.6/

mrck - Wto 02 Kwi, 2013
Temat postu: Alternatywa Canona 100-400 /4.5-5.6/
Powoli szukam jakiegoś porządnego tele do mojego Canona 600d.
Zainteresowały mnie dwa obiektywy:
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM oraz
Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM Lens
Jednak są troszkę za drogie jak na moje potrzeby - troche ponad 1000 funtów.
Co można było by kupić coś zbliżonego, jednak troszkę tańsze - tak około 700 funtów(około 3500zł).

MM - Wto 02 Kwi, 2013

Nowego nic ciekawego nie kupisz za takie pieniądze. Natomiast warto poszukać w czymś używanym. Lub dołożyć trochę kaski.
Za sporo mniejsze pieniądze warto natomiast kupić Tamrona 70-300 VC USD.

Pan_Żabka - Wto 02 Kwi, 2013

Możesz zawsze kupić sigmę 150-500 OS. Jakość obrazu z tego obiektywu jest jednak dyskusyjna. Poszukaj zdjęć w necie z niego, kto wie? może Ci wystarczy taka jakość?
hijax_pl - Wto 02 Kwi, 2013

Pan_Żabka, tak przy okazji, jaką pokazuje Ci przysłonę na 500mm?
Pan_Żabka - Wto 02 Kwi, 2013

hijax_pl napisał/a:
Pan_Żabka, tak przy okazji, jaką pokazuje Ci przysłonę na 500mm?

Ja mam 50-500 OS, pokazuje taką jaką ustawię, zwykle poniżej f8 nie ustawiam.
Odkryłem za to inny problem... po roku użytkowania w niespecjalnie ekstremalnych warunkach nassała zatrważającą ilość syfu do środka :mad:

Sunders - Wto 02 Kwi, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
mam 50-500 OS, pokazuje taką jaką ustawię, zwykle poniżej f8 nie ustawiam

Pan_Żabka, chodziło o to jaka minimalną wartość przysłony pokazuje Ci aparat po ustawieniu ogniskowej twojej sigmy na 500 mm? 6,3 jak ma w specyfikacji, czy 5,6?

[ Dodano: Wto 02 Kwi, 2013 21:17 ]
O.K. już przeczytałem w innym wątku, że 6,3 :smile:

mrck - Sro 03 Kwi, 2013

MM napisał/a:
Za sporo mniejsze pieniądze warto natomiast kupić Tamrona 70-300 VC USD

Wydaje się być ciekawą propozycją. Jakie to jest mocowanie? EF, EF-S? I jak zachowuje się przy 200-300mm?
Kosztuje 299 funtów, więc jeszcze zostało by trochę na coś innego.

Zacząłem przeglądać stare zdjęcia, i widzę że w sumie do 200mm też by wystarczyło.
Znalazłem:
1. Tamron 70-200 mm F2.8 Di LD (IF) MACRO - o co chodzi z tym MACRO? Do normalnego użytku gorzej się nadaje?
2. Tamron 28-300mm F3.5-6.3 XR DI VC LD Aspherical (IF) Macro - gorsze światło, ale duży zakres ogniskowej. Tylko czy nie kosztem jakości obrazu?
3. Canon EF 24-105mm f4L IS USM Lens - troszkę krótki, ale wydaje się ciekawy. Po przeliczeniu razy 1.4 daje prawie 150mm - jest sens tak to przeliczać?
4. Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM - tylko bez stabilizacji. Wersja IS prawie raz droższa. Musiał bym trochę naciągnąć budżet :???:
Co według was wydaje się najrozsądniejszą decyzją. I który z nich ma najlepszą jakość obrazu?

Pan_Żabka napisał/a:
Możesz zawsze kupić sigmę 150-500 OS

Za długie dla mnie.

MM - Sro 03 Kwi, 2013

Najlepsza jakość obrazu to bezwzględnie Tamron 70-200/2.8. Macro się nie przejmuj, bo to nie jest prawdziwe macro, choć jak na takie szkło można robić zdjęcia z dość bliska.
Wada tego szkła w porównaniu do Canona 70-200/4 to sporo wolniejszy AF.

mrck - Sro 03 Kwi, 2013

Sporo robię zdjęć psu, który na spacerze jest z ciągłym ruchu. Więc wydaje się, że Canon ze względu na AF jest lepszym rozwiązaniem. Szukam czegoś do scen dynamicznych, w ruchu. Być może również rajdy oraz niekiedy na wycieczki w góry - ale nie do krajobrazów.
Jak duża różnica jest w jakości obrazu? Zastosowanie amatorskie raczej.
No i jak ma się do tych dwóch ten Tamron 70-300mm? Przepaść, czy nie jest tak źle? I jeszcze jedno pytanie - jak sprawuje się AF w tym 70-300?
Dzięki wielkie za odpowiedzi, bo już powoli obraz się rozjaśnia :grin:

MM - Sro 03 Kwi, 2013

AF w 70-300 VC USD jest całkiem niezły. Natomiast jeżeli chcesz robić ruch i mieć jakość to wybór zostaje jeden. Canon 70-200/4 L USM.
mrck - Sro 03 Kwi, 2013

A brak stabilizacji w Canonie to duży problem? Bo różnica w cenie spora. Bez IS ok. 470 a z IS 900 funtów...
pioroon - Sro 03 Kwi, 2013

mrck, do takich fotek jak pisałeś IS ci nie potrzebny. A jak będziesz miał to i tak wyłączysz w takich ujęciach.
Sunders - Sro 03 Kwi, 2013

mrck napisał/a:
A brak stabilizacji w Canonie to duży problem?

IMO nie.

mrck napisał/a:
Bez IS ok. 470 a z IS 900 funtów...

Bo te obiektywy nie róznią się tylko obecnością stabilizacji, wersja z IS jest oprócz tego lepsza optycznie.

mrck - Czw 04 Kwi, 2013

Więc chyba Canon 70-200/4. Chociaż trochę zastanawiam się, czy nie będzie dużo poruszonych zdjęć przy dłuższej ogniskowej, jeśli będzie jakaś scena statyczna.
Ten Tamron 70-300 też mnie zaciekawił - też bez stabilizacji.
Jeszcze trochę czasu na przemyślenie mam :???:

moronica - Czw 04 Kwi, 2013

mrck, Tamron bez stabilizacji rowniez jest duzo slabszy optycznie od swojego stabilizowanego nastepcy, to nie sama obecnosc stabilizacji wplywa tu na cene
pioroon - Czw 04 Kwi, 2013

mrck napisał/a:
zastanawiam się, czy nie będzie dużo poruszonych zdjęć przy dłuższej ogniskowej, jeśli będzie jakaś scena statyczna.

Kwestia doboru nastaw. Jeżeli światło jest słabe to albo musisz podbić ISO, albo skrócić czas (na min. wartości przysłony). I tak jeżeli ISO już nie możesz podbić (bo nie możesz albo obrazek będzie o wiele gorszej jakości) to stabilizacja się przyda.
Chociaż bardziej przydałby się statyw :cool:

mrck - Czw 04 Kwi, 2013

I chyba przy tym pozostanę. Jeszcze zostanie troszkę kasy na inne pierdółki lub jakąś szerokokątną stałkę.
Dzięki Wam wszystkim za poradę. Testy testami, ale opinia użytkowników też cenna.

B o g d a n - Czw 04 Kwi, 2013

mrck napisał/a:
Testy testami, ale opinia użytkowników też cenna.
To i ja dorzucę 3 grosze.
Według mnie watro dołożyć pieniędzy i kupić nowszą konstrukcję, czyli 70-200/4L z IS.

- Stabilizacja jest bardzo wydajna i daje Ci możliwość zrobić statyczną scenę nawet z czasem 1/15s.
- Ponadto od starszego modelu, nowszy ma znacząco wyższą rozdzielczość na dłuższych ogniskowych,
- Poprawiona została ostrość na krawędziach kadru,
- Dodatkowo dostajesz konstrukcję uszczelnioną, stara nie jest.
- A dla mnie koronnym argumentem była bardzo dobra praca nawet pod ostre światło, w przeciwieństwie do starego 70-200.

Ja również kupiłem go do fotografowania piesków. :smile:

mrck - Czw 04 Kwi, 2013

Trochę drogo... ale nie ukrywam, że pomimo dokonania wyboru nadal myślę o droższej wersji ze stabilizacją. W końcu to zakup na lata :???:
A jak L-ki trzymają cenę?

mrck, to może weź używkę? Powinieneś nabyć używkę z IS w cenie nowego bez IS.
mrck - Czw 04 Kwi, 2013

pioroon napisał/a:
Powinieneś nabyć używkę z IS w cenie nowego bez IS

Nowy bez IS około 450 funtów. Używany z IS ponad około 700. Nowy z IS około 900 funtów - i jest gwarancja. Jeszcze mam gdzieś tak miesiąc na przetrawienie. Ale chyba używka wydaje się najrozsądniejsza, i nie przekracza budżetu.
Myślę, że innymi obiektywami już nie będę sobie mieszał w głowie.

Na alledrogo najtańsza nówka bez IS 2.400, a używka z IS 2.700.
Jak się nie piekli to można coś upolować, bo widziałem sztuki poniżej i w okolicach 2.500

Sunders - Czw 04 Kwi, 2013

mrck napisał/a:
Zainteresowały mnie dwa obiektywy:
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM oraz
Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM Lens
Jednak są troszkę za drogie

mrck napisał/a:
Co można było by kupić coś zbliżonego, jednak troszkę tańsze - tak około 700 funtów(około 3500zł).

IMO jak ma być tańsze i zbliżone, to chyba tylko Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD.
W PL można też za taką sumę kupić używkę canona EF 70-200 mm f/2.8L USM i ew. w przyszłości dokupić TC, gdyby okazał się za krótki - to jest IMO lepsza opcja od EF 70-200/4L USM.

mrck - Pią 03 Maj, 2013

A no właśnie... jeszcze jedno pytanie.
Wczoraj widziałem Canona 70-200/2.8 bez IS. Był w podobnej cenie jak nowy Canon 70-200/4 IS. Ten pierwszy to z połowy lat 90, drugi ciemniejszy ale dość nowa konstrukcja. A jak to wygląda optycznie? Do zastosowania na zewnątrz.

komor - Pią 03 Maj, 2013

mrck, to pytanie ma długą brodę… Poszukaj w tym dziale po haśle „70-200”. Na początek może: Canon 70-200 f2.8 USM vs Canon 70-200 f4.0 IS USM.
mrck - Pią 03 Maj, 2013

:oops:
Dzięki. Zazwyczaj wcześniej szukam.

gammah - Nie 08 Lut, 2015

A ja trochę zboczę z tematu bo nie mogłem znaleźć tematu stricte o który zapytam:

Jaka jest różnica pomiędzy 70-300 L IS USM
a
70-300 DO IS USM?
cenowo nawet ten z zielonym paskiem chyba ciut droższy?
Ktoś porównywał te dwa obiektywy?
Ich właściwości optyczne, jakość, funkcjonalność, ergonomię?

kufel - Nie 08 Lut, 2015

gammah, obiektyw w wersji DO jest już dość stary i chyba juz nie produkowany. Skrót DO pochodzi od "diffractive optics" - technologii, której głównym rezultatem są zdecydowanie bardziej kompaktowe wymiary obiektywów, przy jednoczesnie dobrych właściwościach optycznych - z tego co do tej pory czytałem ( nigdy nie używałem ani nie testowałem tego szkła) to optycznie jest bardzo dobrze, aberracja chromatyczna w mocno zredukowana. AF też OK. A czy lepiej od nowego 70-300 is L ? Tego nie wiem.

tu więcej o Diffractive optics.

http://www.usa.canon.com/..._Advantage_Perf

[ Dodano: Nie 08 Lut, 2015 16:36 ]
edit:
sprawdziłem teraz porównanie obu na the digital picture , lepiej wypada wersja L. dużo lepiej.

http://www.the-digital-pi...omp=3&APIComp=0

MM - Nie 08 Lut, 2015

Jako fanatyk wszelkich tele proponuję o wersji DO 70-300 przezornie zapomnieć. To nie był dobry obiektyw a jego cena wynika z zastosowanych technologi i małej skali produkcji.