|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - canon 1100d + helios 44-2
isaaa - Wto 02 Kwi, 2013 Temat postu: canon 1100d + helios 44-2 Witam, mój problem polega na tym, że zdjęcia wychodzą strasznie za jasne na polu...
W domu obiektyw sprawuje się dobrze, a gdy wyjde na pole i chcę zrobić zdjecie, to jest masakra...i ustawianie przeslony nic nie daje, bo ciągle jest takie samo... co poradzicie?
ophiuchus - Wto 02 Kwi, 2013
Rozumiem, że aparat masz ustawiony w tryb Av albo najlepiej M? Spróbuj zrobić korektę wskazania światłomierza na -1 lub nawet -1,5 EV.
kufel - Wto 02 Kwi, 2013
isaaa napisał/a: | co poradzicie? | sprawdź jaki masz tryb ekspozycji , i co istotne, jaki pomiar światła.
isaaa napisał/a: | i ustawianie przeslony nic nie daje, bo ciągle jest takie samo | zapewne masz ustawiony jakiś tryb półautomatyczny tryb ( Av, Tv) . jak masz ustawioną kompensację ekspozycji?
mrck - Sro 03 Kwi, 2013
Na tym obiektywie prawie na samym końcu, przed podziałką przysłony powinien być obrotowy pierścień. Jak ustawisz przysłonę np. na 4, to później musisz przekręcić ten pierścień do oporu.
TUTAJ jest to fajnie wyjaśnione.
kufel - Sro 03 Kwi, 2013
no to problem chyba rozwiązany.
isaaa - Sro 03 Kwi, 2013
No, problem chyba polegał na tym, że źle miałam ustawiony tryb...dziękuję za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogły
|
|