|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetki Steiner
Hobbs - Pią 25 Sty, 2008 Temat postu: Lornetki Steiner Ile są warte lornetki Steiner 7x50? Arek krytykuje Steiner Ranger 7x50, czy dotyczy to także innych serii (np Skipper). Czy "wyższe" modele np Commander XP są warte tyle ile kosztują? Czy Ranger 8x30 różni się na korzyść od krytykowanego przez Hoglera Merlitza wojskowego modelu Ferro D-12
Pozdrawiam serdecznie
Arek - Sob 26 Sty, 2008
Seria serii na pewno nie równa. Jeśli patrzymy na 7x50 to Ranger jest na przykład słaby, a Night Hunter świetny. Gdy popatrzymy na 8x56 to Ranger w tych parametrach jest lepszy od 7x50, a w Night Hunterach jest na odwrót - to 7x50 jest lepszy od 8x56.
Więc jak bym chciał 7x50 to celowałbym w NightHuntera, a w 8x56 w Rangera.
Hobbs - Sob 26 Sty, 2008
Dziękuję, Redaktor Arek jak zwykle niezawodny. Dzisiaj po lekturze postów na tym znakomitym forum popatrzyłem na świat przez lornetkę William Optics 7x50ED, naprawdę ładny widok. A więc mam problem, czy warto celować w Nifhthuntera 7x50 (nie miałem okazji oglądać), czy rozsądek przemawia za tańszym i chyba dobrym WO. Co oznaczają symbole XP u Steinera i ED u WO?
Arek - Sob 26 Sty, 2008
Kiedyś był Night Hunter potem zrobili upgrade do Night Hunter XP. Zmienili 2-3 duperele - i zwiększyli cenę o kilka stówek. Nie warto sobie zawracać głowy.
ED w WO oznacza szkło o niskiej dyspersji.
Jeśli nie przeszkadza Ci duża waga, to można wziąć WO. Ciut lepszy jest Fujinon FMT-SX 7x50 ale kosztuje na poziomie 1800 zł (waży też sporo). Najlżejszy i najbardziej poręczny jest Steiner ale on swoje kosztuje...
Arek
Marcin887 - Wto 03 Lut, 2009
Spotkałem się ze sprzedawcą który miał na sprzedaż lornetkę Steinera. Nie mogę znalezc konkretnego modelu na stronie producenta ale wyglądała dokładnie jak ta
http://www.military.pl/Ro...7x50_8571t.html
Czy spotkał się ktoś z takim modelem? Coś mi się wydaje że to jakaś podróbka.
|
|