forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Jaka foli klej czy elektrostatyczna

BuchuOEM - Czw 04 Kwi, 2013
Temat postu: Jaka foli klej czy elektrostatyczna
Jak w temacie.
Jaką folię kupić na LCD w aparacie.
Poliwęglan 6 szt ze specjalnym klejem. I tak rzadko bd je zmieniał.
Czy 2 szt przyklejane elektrostatycznie.

Wytrzymałość podobna. Chyba lepsze klejone. Nie bierzmy pod uwagę łatwości nałożenia tylko same walory użytkowe po poprawnym zamontowaniu.

FotoTomek - Czw 04 Kwi, 2013

Ja kiedyś używałem takiej bez kleju, ale przestałem używać. Wyświetlacz jakoś nie chce się porysować, choć wszystko pewnie zależy od sposobu traktowania aparatu.
Tak czy inaczej, warto takiemu kawałkowi folii poobcinać rogi żeby nie było kąta prostego. Folia z obciętymi rogami jest zdecydowanie mniej narażona na oderwanie, a przez to dłużej posłuży.

BuchuOEM - Czw 04 Kwi, 2013

Dzięki za radę.
Ale podsumowując uważasz, że bezklejowa bd lepszym rozwiązaniem.

FotoTomek - Pią 05 Kwi, 2013

BuchuOEM napisał/a:
Ale podsumowując uważasz, że bezklejowa bd lepszym rozwiązaniem.

Prawdę mówiąc, nic nie uważam, bo nie mam porównania. Używałem tylko folii bezklejowej. Po obcięciu rogów trzymała się naprawdę długo. Natomiast moim zdaniem używanie jakiejkolwiek folii ma niewielki sens. Jak już wcześniej napisałem, w moim 400D wyświetlacz jakoś nie chce się porysować. Mam też jeszcze kompakt, też Canon, którym czasami bawi się moja 3-letnia córka i wyświetlacz jest gładki, a dziecko potrafi... :lol: Córa połamała jeden z zaczepów klapki baterii, a wyświetlacz jest prawie jak nowy. Jeśli są jakieś rysy, to drobniutkie i w niczym nie przeszkadzają.
Generalnie wydaje mi się, że na zarysowania bardziej podatne są inne części aparatu. Myślę, że wyświetlacze robione są raczej z dobrych plastików, choć pewnie wyjątki są - jak zawsze.