|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Czy znacie te filtry?
M.K. - Pią 25 Sty, 2008 Temat postu: Czy znacie te filtry? Używał może ktoś UV lub polarka firmy Sony Carl Zeiss? Odebrałem dzisiaj swój wyczekany 24-70/2.8 ( jutro testy ) ale jeszcze chcę dokupić do niego te dwa filterki,celowałem w B+W... ale teraz chwila zawahania,Carl Zeiss to przecież górna półka.Może ktoś ma jakieś doświadczenia,miłe lub przykre,dajcie znać.
Remol71 - Sob 26 Sty, 2008 Temat postu: Re: Czy znacie te filtry?
M.K. napisał/a: | Używał może ktoś UV lub polarka firmy Sony Carl Zeiss? Odebrałem dzisiaj swój wyczekany 24-70/2.8 ( jutro testy ) ale jeszcze chcę dokupić do niego te dwa filterki,celowałem w B+W... ale teraz chwila zawahania,Carl Zeiss to przecież górna półka.Może ktoś ma jakieś doświadczenia,miłe lub przykre,dajcie znać. |
A poczytaj sobie tutaj:
http://www.optyczne.pl/5....filtrow_UV.html
igorax - Sob 26 Sty, 2008 Temat postu: Re: Czy znacie te filtry?
Remol71 napisał/a: | M.K. napisał/a: | Używał może ktoś UV lub polarka firmy Sony Carl Zeiss? Odebrałem dzisiaj swój wyczekany 24-70/2.8 ( jutro testy ) ale jeszcze chcę dokupić do niego te dwa filterki,celowałem w B+W... ale teraz chwila zawahania,Carl Zeiss to przecież górna półka.Może ktoś ma jakieś doświadczenia,miłe lub przykre,dajcie znać. |
A poczytaj sobie tutaj:
http://www.optyczne.pl/5....filtrow_UV.html |
kurcze nawet nie wiedziałem, że taki test był ; wyniki ciekawe
M.K. - Sob 26 Sty, 2008 Temat postu: Re: Czy znacie te filtry?
Niestety nie ma tych filtrów w testach.
5kbFlashMemory - Pią 08 Lut, 2008
A czy nie można by było zrobić testu filtrów polaryzacyjnych ?
A może macie jakiś link do testu ?
koraf - Pią 08 Lut, 2008 Temat postu: Re: Czy znacie te filtry?
M.K. napisał/a: | Używał może ktoś UV lub polarka firmy Sony Carl Zeiss? Odebrałem dzisiaj swój wyczekany 24-70/2.8 ( jutro testy ) ale jeszcze chcę dokupić do niego te dwa filterki,celowałem w B+W... ale teraz chwila zawahania,Carl Zeiss to przecież górna półka.Może ktoś ma jakieś doświadczenia,miłe lub przykre,dajcie znać. |
Może i Carl Zeiss to górna półka a ja bym nie eksperymentował i kupił właśnie B+W Very Happy , na pewno nie polecam polarka Marumi
Bardzo mało słychać o filtrach Carl Zeiss a z B+W bedzie na pewno zadowolony.
Janek38 - Pią 29 Lut, 2008
mam pytanie wczoraj kupiłem polara SELCO CPL 55mm używał je ktoś mam aparat Fujis5600 .
koraf - Sro 19 Mar, 2008
Janek38 napisał/a: | mam pytanie wczoraj kupiłem polara SELCO CPL 55mm używał je ktoś mam aparat Fujis5600 . |
Nie chcę Cię martwić ale firma selco nie jest specjalnie polecana na forum CB
h.s. - Czw 20 Mar, 2008
Po co pytać innych, zrób sam testy i będziesz wiedział.
Jedno zdjęcie bez filtra, drugie z filtrem i porównaj je w pełnym rozmiarze. Jeśli nie zmniejszył ostrości i przyciemnił niebo, to jest dobry. Mam nadzieję, że znasz zasady używania tego filtra.
Warto reż zrobić trzecie zdjęcie na likwidację odblasków
|
|