forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat dla córki w miejsce Sony DSC-HX5

wormhole - Sob 06 Kwi, 2013
Temat postu: Aparat dla córki w miejsce Sony DSC-HX5
Szukam dla córki aparatu w miejsce zepsutego Sony DSC-HX5. Ważne, żeby miał porządną funkcję zdjęć seryjnych, z której córka bardzo często korzystała.
Miło gdyby miał porządny zoom optyczny i był łatwy w obsłudze dla 11 latki.

Crystof - Sob 06 Kwi, 2013

A do jakiej kwoty?
siosio - Sob 06 Kwi, 2013

Sony HX10 albo HX20, albo Panasonic TZ30
Jackiller - Sob 06 Kwi, 2013

http://www.optyczne.pl/13..._wykonania.html

Testy serii o nominalnych szybkościach 5, 7, 10, 15, 30 i 40 klatek na sekundę wykazały generalną zgodność wyników z danymi z instrukcji obsługi oraz równomierny rozkład czasowy.

Przy szybkości 5 klatek na sekundę cała seria trwa niecałe 6 sekund. W czasie 30 sekund udaje się wykonać większość drugiej serii.
Przy szybkości 7 klatek na sekundę cała seria trwa nieco ponad 4 sekundy. W czasie 30 sekund udaje się wykonać dwie pełne serie.
Przy szybkości 10 klatek na sekundę cała seria trwa niecałe 3 sekundy. W czasie 30 sekund udaje się wykonać dwie pełne serie.
Przy szybkości 15 klatek na sekundę cała seria trwa 2 sekundy. W czasie 30 sekund udaje się wykonać dwie pełne serie.
Przy szybkości 30 klatek na sekundę cała seria trwa poniżej 1 sekundy. W czasie 30 sekund udaje się wykonać dwie pełne serie.
Przy szybkości 40 klatek na sekundę cała seria trwa poniżej 0,75 sekundy. W czasie 30 sekund udaje się wykonać dwie pełne serie.

Z tym, że szybkość to nie wszystko, ma tez wady, warto poczytac

wormhole - Sob 06 Kwi, 2013

Crystof napisał/a:
A do jakiej kwoty?

Pewnie maksymum jakieś $350.

siosio napisał/a:
Sony HX10 albo HX20, albo Panasonic TZ30

HX10 ponoć z burstem ma problemy (czytałem w jakimś teście). Dwa pozostałe sprawdzę:)

Jackiller napisał/a:
...

Biorę się za czytanie:)

Dzięki za informacje!

Crystof - Nie 07 Kwi, 2013

350 USD, OK - więc około tysiaka na polskie :) .

Więc tak - nie wiem, czy liczą się gabaryty, więc podam kilka propozycji:
Samsung WB750 - tańszy niż górna granica, 18x zoom (24-432mm equivalent dla 35mm), generalnie sprzęt za swoją cenę ok. Max. szybkość jeżeli chodzi o zdjęcia seryjne - 10 na sekundę (8 zdjęć można tak zrobić).

Canon SX240 HS - też poniżej deklarowanej sumki, zoom 20x (25-500 dla 35mm), 11kl/s dla 10 zdjęć. Co do jakości zdjęć... zobacz stąd zdjęcia, to test optycznych. Jak dla mnie są OK, szczególnie dzienne.

Fujifilm FinePix HS30 EXR - gabarytowo duży, nie wiem jak z ceną w USD, na polskie przekroczyłby nieco budżet. 30x zoom (24-720 dla 35mm) w pełnej rozdzielczości 8kl/s dla 8 zdjęć, przy zmniejszeniu mamy do 11kl/s.

To tak chyba z najciekawszych, jak jeszcze mi się jakiś przypomni to się odezwę ;) .

Sunders - Nie 07 Kwi, 2013

Fujifilm FinePix F770EXR