|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Panasonic G3 czy G5
MrUnton - Sob 06 Kwi, 2013 Temat postu: Panasonic G3 czy G5 Witam,
Przymierzam się właśnie do zakupu kompaktu z wymienną optyką. Wcześniej użytkowałem lustrzankę, ale potrzebuję teraz czegoś poręczniejszego. Zdecydowałem się na zakup któregoś z modeli Panasonica ze względu na wbudowany wizjer i ruchomy ekran LCD. Ostatnio miałem okazję trochę fotografować Panasoniciem G3 i bardzo przypadł mi do gustu. Stąd moje pytanie czy warto dokładać +/- 800 zł do modelu G5 ? Głównie fotografuję na rodzinnych wyjazdach, imprezach i przedmioty do sprzedaży na Allegro.
Będę bardzo wdzięczny za porady.
TS - Nie 07 Kwi, 2013
Trudno powiedzieć czy warto. Najnowszy Panas ma parę przydatnych rzeczy - uchwyt, dźwigienka kompensacji ekspozycji lub Power Zooma, przycisk blokady, czujnik zbliżeniowy oka w wizjerze, no i trochę lepszą matrycę. Z drugiej strony 800 zł można odłożyć na jakiś obiektyw lub akcesoria do fotografii bezcieniowej tych przedmiotów na aukcje...
MrUnton - Pon 08 Kwi, 2013
Dzięki za odpowiedź.
Ostatecznie podjąłem decyzję, że zakupię porządny kompakt (Olympusa XZ-2, albo Fuji X20). Nie po to rezygnuje z lustrzanki, żeby znowu bawić się kupowanie obiektywów (mimo, że mniejszych), a jakość zdjęć i możliwości tych kompaktów w zupełności mnie satysfakcjonują.
|
|