forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sigma 70-300 1:4-5.6 DL Problem

Ontrist - Pon 08 Kwi, 2013
Temat postu: Sigma 70-300 1:4-5.6 DL Problem
Witam, kupiłem ostatnio na allegro używany w/w obiektyw w dość atrakcyjnej cenie, bezawaryjny (przynajmniej tak mnie zapewniał sprzedawca), ale jednak mam jeden poważny problem odnośnie tego obiektywu, tzn podłączyłem go do EOS-a 550D, wszystko pięknie chodzi na obojętnie jakim ISO, czasach naświetlania, różnych ogniskowych AF też jest OK, lecz gdy zmieniam wartości przysłony na powyżej f/5 < wyskakuje mi błąd "Err 01 błędny transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i apracie.". Dobrze, więc styki wyczyszczone, próbuje ponownie zrobić zdjęcie, jednak problem się ponawia, aparat wyświetla ponownie ten sam błąd zawiesza się, ale po chwili (~1 min) odwiesza się i tak w kółko. Prosze o pomoc.
Crystof - Pon 08 Kwi, 2013

A na innych szkłach z swoim 550D nie masz tego problemu? Bo może to jest wina puchy, a nie samej Sigmy.
moronica - Pon 08 Kwi, 2013

Ontrist, niestety to na tyle stary obiektyw ze moze sprawiac problemy z cyfra, ponoc rozwiazaniem problemu jest wymiana jakiegos chipa w obiektywie
Ontrist - Pon 08 Kwi, 2013

18-55 bez zarzutu, przesłony ogniskowa ISO wszystko działa, ale na 70-300 DL już tylko najbardziej rozwarta przysłona działa powyżej wyskakuje ten błąd. Z tego co mi mówił sprzedawca na jego 350D chodził bez zarzutu także nie wiem o co chodzi