forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - ND 3.0

pes - Pon 08 Kwi, 2013
Temat postu: ND 3.0
Hejka,

Pytanie. Zakupiłem B+W ND 3.0 i powoli zapoznaję się z tym co potrafi. Kilka ostatnich fotek, które wstawiłem to właśnie wynik zastosowania tej nowej zabawki. Nakręcam ustrojstwo na Nikkora 18-105, który to od początku znajduje się w mojej szklarni. Okej, pytanie. Czy to normalne, że na fotkach z takim filtrem, pomimo ustawienia niskiego ISO, szum jest, no powiedzmy, zdecydowanie mocniejszy niż bez filtra na tym samym ISO? Foty trzaskam w trybie manualnym. Przykładowo, słoneczny dzień, f/22, ISO-200, czas naświetlania powiedzmy 10 s. Widzę też, że foty nie są tak ostre jakbym tego oczekiwał. Naturalnie w post-procesie mogę wyostrzyć, pozbyć się szumu, no ale nie takiej jakości RAW-a bym oczekiwał. Poprostu bez filtra ten Nikkorek daje sobie lepiej radę w zakresie ostrości, a matryca w zakresie szumu :) Jakieś pomysły co jest przyczyną?

moronica - Pon 08 Kwi, 2013

pes, brak ostrosci moze byc wynikiem poruszenia, pytanie jak stabilny masz statyw, oraz na f/22 juz dyfrakcja daje sie we znaki. dluga ekspozycja zdaje sie moze wplywac na ilosc szumu, poza tym zazwyczaj wiecej szumu wylazi w ciemnych obszarach a te twoje ostatnie zdjecia byly ogolnie dosc ciemne (nie mowie, ze niedoswietlone)
pes - Pon 08 Kwi, 2013

Czaję. Dostałem też już podpowiedź na nikoniarzach tak jak sugerujesz. Czyli lepiej popróbować nie przymykając aż tak obiektywu? Statyw swoje już przeżył, ale na długich czasach dawał sobie do tej pory dobrze radę.
moronica - Pon 08 Kwi, 2013

patrzac po wykresie najlepiej byloby nie przymykac bardziej niz f/11

pes - Pon 08 Kwi, 2013

zazwyczaj jak robiłem jakieś krajobrazowe tym szkłem do tej pory to zawsze nie wyżej niż na f/10, no nic popróbuję i z filtrem przy takim ustawieniu, dzięki moronica!
lexus - Pon 08 Kwi, 2013

nie trafia do mnie taka argumentacja,
to dość powszechny problem, jaki może nas czekać, przy używaniu filtra ud - kłopot ustawienia ostrości. można ustawić ostrość przed skorzystaniem z filtra i zablokować ją. jeśli chodzi o szumy mniejsze bez filtra, to oczywiste że zmniejszasz przecież ilość światła używając filtra ud i sam musisz sobie sprawdzić co powoduje zwiększony szum.

pes - Wto 09 Kwi, 2013

trochę poeksperymentowałem i wniosek jest taki, przymykanie do max. f/10 pomaga, szum nie jest aż taki masakrujący, statyw jest rozklekotany i dlatego były jakieś "domniemania nieostrości", tak czy siak znalazłem na niego patent żeby nie latał :) i tak nowy trzeba zakupić w niedalekiej przyszłości, dzięki za pomoc i wskazówki :)
lexus - Wto 09 Kwi, 2013

no to czekamy teraz na jeszcze lepsze fotki :) )
pes - Wto 09 Kwi, 2013

lexus, jedna z wczoraj wisi w galerii ;) tak czy siak cel to krajobraz z "memłaną wodą i niebem" np. nadmorski, a to dopiero w wakacje ;)
lexus - Wto 09 Kwi, 2013

spoko, chociaż jakaś wylakierowana gablota w słoneczku nad wodą też może wołać o filterek ;)
pes - Wto 09 Kwi, 2013

lexus, w takich przypadkach to raczej polarek i moja 50-ka na f/2.8 ;-) ND zakupiłem pod zdecydowanie szerszy kąt :)
lexus - Wto 09 Kwi, 2013

:cool: chyba że autobus na tej plaży ci się trafi.
używałem filtra nd do portretów plenerowych więc chyba można

pes - Wto 09 Kwi, 2013

:mrgreen:
ophiuchus - Wto 09 Kwi, 2013

Ja tam używałem kontrastowego AFu jak fazowy nie dawał rady z szarym filtrem, a jak było już wyjątkowo ciemno, to powiększenie 10x na monitorze i ręcznie. Ogólnie dało się. ;)