|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Cyfrówka w granicach 300zł - następca canon A720IS
Mihuh - Wto 09 Kwi, 2013 Temat postu: Cyfrówka w granicach 300zł - następca canon A720IS Witam serdecznie,
Niedługo szykuję się na wyjazd wakacyjny i poszukuje nowego aparatu. Poprzedni Canon A720IS uległ wypadkowi (spadł z pewnej wysokości) i odmawia posłuszeństwa.
Szukam czegoś w granicach 300zł, więcej nie jestem w stanie przeznaczyć a biorąc pod uwagę różne okoliczności ciężko wymieniać aparat co 5-8 lat kupiony za mniej więcej 800zł (jak w przypadku poprzednich).
Od aparatu oprócz zdjęć na poziomie więcej nie oczekuje Będzie użytkowany głównie w rodzinie, na wakacjach, imprezach domowych i fotografowaniu przyszłego bratanka.
Z poprzednich Canonów (A510 i A720IS) byłem średnio zadowolony - masywna konstrukcja (moim zdaniem nie całkiem ergonomiczna), częste "czerwone oczy" i słabe zdjęcia w pomieszczeniach.
Po pewnych poszukiwaniach wstępnie wybrałem:
1) Panasonic Lumix DMC-FS40
2) Sony W630
3) Olympus Vg-160
4) Canon A3350IS
5) Fujifilm Finepix JZ100
I nieco droższe:
1) Sony H90
2) Samsung WB750
W porównaniu specyfikacje tych aparatów są bardzo podobne. Nie mam istotnych preferencji co aparat musi mieć. Nie musi mieć wielkiego zoomu, mega megapixeli
Ważne aby był w miarę poręczny, duży wyświetlacz, stabilizacja optyczna i umożliwiał fotografowanie automatyczne jak i z własnymi opcjami - choć niekoniecznie.
Proszę o pomoc w wyborze lub podanie czegoś innego. Czy lepiej zainwestować trochę więcej i kupić tego Sony lub Samsunga?
I jeszcze jedno pytanie Czy gra warta jest świeczki i czy nie lepiej będzie odświeżyć zalegającego w szafie Canona A510?
Pozdrawiam
MH
tarantino - Nie 28 Kwi, 2013 Temat postu: Tani kompakt Witam
Długo używałem Canona A470 i sprawował mi się bardzo dobrze i jego specyfikacja mi odpowiadała. Niestety się zepsuł i muszę kupić coś nowego. Nie mam wygórowanych wymagań (zdjęcia robię głównie na wakacjach, czasami używam makro w pracy do fotografowania przedmiotów) - dlatego budżet max 300-350zł (sam aparat, bez kart pamięci, pokrowców itp). Zależy mi na tym, żeby jakość zdjęć była porównywalna z A470. Czytałem już sporo recenzji o np. Canonach A810, A3400 IS. Wiele osób pisze, że jakość zdjęć A810 jest bardzo słaba. Dlatego cały czas nie wiem na jaki się zdecydować. Myślałem też nad Nikonem L27 ale o nim bardzo mało opinii. Czy ktoś tutaj może polecić jakiś w miarę dobry aparat do 300-350zł ? A i jeszcze mam pytanie - Canon A810 i A3400 IS w porównywarce ma takie same parametry matrycy i obiektywu, wiec chyba nie będzie dużej różnicy w robieniu zdjęć?
porównanie: http://www.recenzje.net.p...408vs2404vs1408
Pozdrawiam
Tutejszyn - Nie 28 Kwi, 2013 Temat postu: Re: Tani kompakt
tarantino napisał/a: | Wiele osób pisze, że jakość zdjęć A810 jest bardzo słaba. | Na pewno pisząc, że jakość jest słaba, nie porównują tego z jakością fot z A470!
A810 jest konstrukcją o kilka lat nowszą, więc jak foty mogą być gorsze od A470?
|
|