|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsze lustro do 3200zł
Zoomiasty - Sro 10 Kwi, 2013 Temat postu: Pierwsze lustro do 3200zł Cześć.
Dużo wątków już takich było, ale ja chce mieć własny .
Chciałbym zakupić swoją pierwszą lustrzankę, kompakt już nie starcza.
Na lustrzankę chce przeznaczyć 3200zł wraz z obiektywem kitowym, potem pomyśli się
o jakimś tele. Najbardziej chciałbym fotografować plener, miasteczko, czyli praktycznie wszystko, góry i siatkówke. Siatkówka, hmm jakie tu obiektywu potrzeba? Co do BODY to sam nie wiem. Najbardziej mam zaufanie do Canona i Nikona. Byłem ostatnio w sklepie i sprawdzałem kilka: D90, D5100, 600D, 650D, 550D, D3100. Najbardziej podpasował mi D90, D5100. Nie znam tych aparatów ale sprzedawca powiedział mi, że D90 to aparat "profesjonalny", a D5100 bardzo amatorski. Czy to prawda? D5100 miał uchylany ekranik, ponadto ten Pan powiedział, że lepszą matrycę i FULL HD nagrywanie filmów. D90 miał górny ekranik, lepszy wizjer, śrubokręt w body, nie ma problemu żeby ustawiać opcje z pozycji obudowy, nie MENU. Doradzcie mi troszkę. Ponadto jaki obiektyw tele dokupić do body, do siatkówki?
Z góry dzięki.
PS. Tamten temat już nie, budżet zwiększony i inne preferencje użytkowania .
moronica - Sro 10 Kwi, 2013
Zoomiasty, a mogles chociaz poczytac te inne watki zamiast powtarzac, co ci pan w sklepie powiedzial. to wszystko sa korpusy amatorskie tyle ze przeznaczone do mniej lub bardziej wymagajacego amatora. watki o obiektywach do sportu tez juz byly
Zoomiasty - Sro 10 Kwi, 2013
a może w tym odpowiecie? prosiłbym o to
ophiuchus - Sro 10 Kwi, 2013
A chcesz teleobiektyw kupować od razu? Czy w tym budżecie są też zawarte podstawowe akcesoria, czyli karta pamięci i jakiś pokrowiec? Jeśli tylko aparat z obiektywem, to zaproponowałbym dołożenie dwóch stówek i poszukanie Nikona D7000 z 18-55, albo 4 stówek i zamiast 18-55, obiektyw 18-105 VR. Jeśli jednak będziesz chciał również akcesoria to chyba D5100... chociaż do siatkówki, gdzie wymagany jest szybki i sprawny AF może być z tym korpusem ciężko - tu sprawdziłby się D90... Docelowo również obiektyw tele do tego sportu byle jaki raczej nie wystarczy.
heh, takim tokiem myślenie to daleko nie zajdziemy: dołóż stówke będziesz miał to, dołóż dwie stówki będziesz miał już coś lepszego Mogę się zmieścić tylko w takim budżecie
d5100 w kicie, ktory zmiesci sie w twoim budzecie, tylko potem licz sie z tym ze teleobiektyw bedzie musial byc wyposazony w silnik. poza tym wiesz, szacunek do innych to rowniez wykazanie sie samodzielnoscia i skorzystanie z juz podanych na forum informacji zamiast oczekiwac, ze sie bedzie wciaz powtarzalo to samo
D5100 z kitem i kartą pamięci to koszt ok. 2400zł. Zostaje 800zł.
pes - Sro 10 Kwi, 2013
kup filtry: polarek, szary, akurat Ci styknie te 800 zeta
Zoomiasty, to zle czy dobrze? odloz ta kase na teleobiektyw
Bardzo dobrze . Ale jak zdecyduję się na D90 i zapłacę trochę więcej to i obiektywy będą tańsze.
ale gorzej sie bedzie sprawowal jesli chodzi o ISO w ciemnej hali
Zamieszczam zdjęcie, oceń czy jasna czy ciemna Zawsze pod takim oświetleniem są robione zdjęcia.
Zoomiasty, po zdjeciu bez exifa ciezko ocenic, samo zdjecie jest niedoswietlone i czas wydaje sie zbyt dlugi wiec tak, wyglada na to ze warunki sa dosc ciemne
jaad75 - Sro 10 Kwi, 2013
Zoomiasty napisał/a: | D5100 z kitem i kartą pamięci to koszt ok. 2400zł. | D5100 w kicie. W tej cenie bez problemu kupisz kit K-30 z 18-55 i przynajmniej korpus będziesz miał znacznie lepszy. A w całym budżecie jak się postarasz to złożesz zestaw K-30 + Tamron 17-50/2.8, co na początek będzie bardzo przyzwoitym sprzętem.
Ale siatkówka nie jest priorytetem. Najbardziej lubie góry, plener, ulica, ogródek itp.
[ Dodano: Sro 10 Kwi, 2013 17:05 ]
Niektórzy sugerują się tym, że D5100 to nowość i trzeba to kupić, a D90 staroć i już nie brać pod uwagę.
A jak z AutoFokusem w D90? Dobrze jest?
matys - Sro 10 Kwi, 2013
D5100 to nie jest nowość, mamy już d5200, ale staroć też nie jest
Zoomiasty - Czw 11 Kwi, 2013
Dzisiaj byłem w sklepie RTV. Boże! Cudownie leżał D90. D5100 nieco gorzej.
jaad75 - Czw 11 Kwi, 2013
Zoomiasty napisał/a: | Cudownie leżał D90. D5100 nieco gorzej. | Coś podobnego...
Przydaje się ten ekranik z tego co mogłem zauważyć. Wiele przycisków na obudowie do zmiany ISO itp. D5100 taka zabaweczka z uchylanym ekranikiem. Chyba wybiorę D90, co z tego, że nie ma FULL HD..
Zoomiasty napisał/a: | Chyba wybiorę D90, co z tego, że nie ma FULL HD.. | W tej chwili to aparat o dwie generacje do tyłu, także ja albo składałbym na D7000 (jest o generację młodszy), albo kupował K-30, ewenualnie używkę K-5 (wszystkie trzy mają tę samą matrycę, co D5100, przy czym Pentaksy nawet lepiej oprogramowaną).
Ale D7000 za drogi, a chcę więcej na szklarnię . Nie zapominajmy, że jestem tylko amatorem.
Zoomiasty napisał/a: | chcę więcej na szklarnię | Jaką, bo nie napisałeś?
napisałem, głównie jakieś tele do siatkówki - ale to boczny plan
siosio - Pią 12 Kwi, 2013
D7000 z 18-105 przekracza, budżet - ale czy aż tyle...??
http://www.fotojoker.pl/
3777 plus za 300 złotych można dobrać akcesoria....
Zawsze też możesz pomyśleć o używce D7000.
Ale jak ci tak pasuje D90 - to go bierz, od 2008 roku ten aparat daje rade, niektórzy robią nim nawet śluby i da się. W końcu D90 ma bardzo chwaloną matrycę z D300 ....
pes - Pią 12 Kwi, 2013
D90 dobra puszka bieri
jaad75 - Pią 12 Kwi, 2013
siosio napisał/a: | W końcu D90 ma bardzo chwaloną matrycę z D300 .... | Która w tej chwili jest już dość anachroniczną konstrukcją, zarówno jeśli chodzi o używalne czułości, jak i dostępny DR... Ja bym nie kupował, chyba, że używkę, za superokazyjną cenę, do nauki.
jaad75 napisał/a: | siosio napisał/a: | W końcu D90 ma bardzo chwaloną matrycę z D300 .... | Która w tej chwili jest już dość anachroniczną konstrukcją, zarówno jeśli chodzi o używalne czułości, jak i dostępny DR... Ja bym nie kupował, chyba, że używkę, za superokazyjną cenę, do nauki. |
No tak, ale przecież niektórzy cenią bardziej ergonomię, lepszy wizjer, po prostu lepsze body od osiągów matrycy.....
siosio napisał/a: | No tak, ale przecież niektórzy cenią bardziej ergonomię, lepszy wizjer, po prostu lepsze body od osiągów matrycy..... | Ale skoro jest alternatywa w postaci dobrego body z dobrą matrycą....
jaad75 napisał/a: | siosio napisał/a: | No tak, ale przecież niektórzy cenią bardziej ergonomię, lepszy wizjer, po prostu lepsze body od osiągów matrycy..... | Ale skoro jest alternatywa w postaci dobrego body z dobrą matrycą.... |
Ale gdy ktoś preferuje Nikona ...
siosio napisał/a: | Ale gdy ktoś preferuje Nikona ... | To pozostaje dozbierać do D7000, IMHO.
Zoomiasty - Pią 12 Kwi, 2013
jaad75, dlaczego byś nie kupował?
Zoomiasty, przecież napisałem - bo uważam, że kupowanie niemal 5-cio letniej amatorskiej lustrzanki, która doczekała się już dwóch generacji następców, z wyraźnie przestarzałą jak na dzisiaj matrycą, nie ma sensu, chyba, że cena jest baaardzo okazyjna, a bardzo wątpliwe byś taką uzyskał w sklepie...
Zoomiasty - Pią 12 Kwi, 2013
D90 - 2740zł ...
D5100 - 2300zł ...
Wybiorę D5100 ze względu na nieco lepsze filmy, matrycę, ekranik, nowszą konstrukcję. Do tego dojdzie jeszcze statyw, karta itp..
Dzięki wszystkim, topic close.
Misyo - Wto 11 Cze, 2013
Witam Wszystkich,
Chcę kupić lustrzankę. Zastanawiają mnie 2 aspekty:
- na ile miarodajne są wyniki testów z dxomark.com
- dlaczego tak rzadko ktokolwiek poleca nikona D5200.
kufel - Wto 11 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | dlaczego tak rzadko ktokolwiek poleca nikona D5200. | bo to dość nowy korpus, więc jego cena jest jeszce wysoka. poprzednik jest ok 1 tys tańszy a niekoniecznie w jakiś duży sposób gorszy. po prostu po pewnym czasie dany model osiąga dobry stosunek jakości do ceny, tak jest np z 5100 i każdym innym korpusem, którego następca wyszedł.
inna sprawa ze czasem jest lepiej wziąć nieco gorszy ( czyt. starszy) korpus , a resztę przeznaczyć, dołożyć do lepszego szkła.
hijax_pl - Wto 11 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | na ile miarodajne są wyniki testów z dxomark.com | Zależy na które się patrzy i jak się je interpretuje... Misyo napisał/a: | dlaczego tak rzadko ktokolwiek poleca nikona D5200. | W kontekście poprzedniego pytania domniemuję, że zastanawia Cię wysoki wynik tego aparatu. Dlatego właśnie napisałem to co napisałem odnośnie wyników DxO.
Misyo - Wto 11 Cze, 2013
No nie ukrywam... wyniki testów - całościowe - dają dużo do myślenia...
Canon D60 - 66pkt (dotychczas mój faworyt w zakupie, jednak trochę stara konstrukcja) - 2800pln
Canon 650 - 62pkt - 2500pln
Canon 700 - 61pkt - 2600pln
Nikon D5100 - 80pkt - 1570pln
Nikon D5200 - 84pkt - 2550pln
Nikon D90 - 73pkt - 1900pln
Pentax K-30 - 79pkt - 2300pln
Pentax K-5 IIs - 82pkt - 3400pln
Jeżeli testy są w miarę blisko rzeczywistości... to jakaś miazga i mój światopogląd runął w gruzach
Wniosek - Canon jest abstrakcyjnie drogi. Oczywiście powinno się brać pod uwagę body w szerszym kontekście.. ale chyba na prawdę zacznę czytać o Nikonie
Co do różnicy między 5100 a 5200:
- 24,1 MP vs 16,2 MP
- 1080p @60 fps vs 1080p @30 fps
- 5 fps vs 4 fps
- punkty ostrości - 39 vs 11
- GPS
- WiFi
Ale 1000pln różnicy....
moronica - Wto 11 Cze, 2013
Misyo, dxo testuje tylko i wylacznie osiagi matryc, na cene i klasyfikacje korpusu sklada sie duzo innych czynnikow
Misyo - Wto 11 Cze, 2013
Rozumiem to... ale daje to bardzo dużo do myślenia.... Na ten moment d5200 wydaję się dobrą opcją... chociaż Pentax K-30 też ładny....
No to teraz potrzebuję waszej pomocy...bo na papierze to jedno... a co innego doświadczenie...
Teoretycznie znam wady i zalety ze specyfikacji.. ale jak to wygląda:
1. K-30 Ma mechaniczną stabilizację matrycy... Jak rozumiem, zaoszczędzę w przyszłości na obiektywach i jest to zaleta...
2. K-30 ma szybszą migawkę 1/6000 vs 1/4000 - jak to się ma w praktyce? Czy dla amatora który chcę mieć generalnie jak najbardziej uniwersalny sprzęt to ma duże znaczenie?
3. K-30 Uszczelnienie!! Ale czy jego brak w D5200 to duża wada? Nie zamierzam latać z aparatem po bagnach... Przecież parę ewentualnych kropel nie powinna zaszkodzić...
4. D5200 - 24,1 MP vs 16,3 MP
5. czujników/ punktów ostrości 39 vs 11 - Jak to jest w praktyce?
6. HDMI, GPS, WiFi, Obracany ekranik... bajery... gadżety..ale miłe...
Pomóżcie
jaad75 - Wto 11 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | Jak rozumiem, zaoszczędzę w przyszłości na obiektywach i jest to zaleta... | Jest to zaleta, ale że oszczędzisz na obiektywach, to nie sądzę, co najwyżej będziesz miał stabilizowane obiektywy, które stabilizacji zazwyczaj nie posiadają, czyli jasne krótkie (i umiarkowanie długie) stałki.
Misyo napisał/a: | 2. K-30 ma szybszą migawkę 1/6000 vs 1/4000 - jak to się ma w praktyce? Czy dla amatora który chcę mieć generalnie jak najbardziej uniwersalny sprzęt to ma duże znaczenie? | W praktyce jest to pół działki różnicy, czyli będziesz mógł np. otworzyć szkło z f/3.5 do f/2.8, albo z f/2 do f/1.7 w jasnym świetle. Generalnie, nie jest to super istotne, aczkolwiek niewątpliwie jest to zaleta.
Misyo napisał/a: | 3. K-30 Uszczelnienie!! Ale czy jego brak w D5200 to duża wada? Nie zamierzam latać z aparatem po bagnach... Przecież parę ewentualnych kropel nie powinna zaszkodzić... | To zależy - uszczelnienia przydają się również w zapylonych miejscach, czy powiedzmy wietrznej plaży albo np. wilgotnej cieplarni...
Misyo napisał/a: | 4. D5200 - 24,1 MP vs 16,3 MP | Per pixel te matryce pracują porównywalnie, natomiast 24MPix daje większe możliwości obróbki i lepszą jakość przy wydrukach tej samej wielkości (tudzież miniaturach sieciowych).
Misyo napisał/a: | 5. czujników/ punktów ostrości 39 vs 11 - Jak to jest w praktyce? | Nie wiem jak ogólnie sprawuje się AF w D5200, ten w K-30 sprawuje się wystarczająco dobrze, natomiast kluczowe są tu szkła. Więcej punktów ma decydujące znaczenie w trybie śledzącym, w przypadku klasycznego wyboru pojedynczych punktów najistotniejsze jest ich rozmieszczenie w kadrze, a nie ilość, bo tę wręcz wygodniej ograniczyć.
Misyo napisał/a: | 6. HDMI, GPS, WiFi, Obracany ekranik... bajery... gadżety..ale miłe... | Istotna w tym porównaniu jest nie tyle licytacja na gadżety (K-30 też ich trochę ma), co sprawy zasadnicze, czyli sterowanie za pomocą dwóch rolek i pentapryzmatyczny wizjer ze 100% kryciem w K-30, bo to do niedawna były wręcz wyznaczniki klasy sprzętu i coś nie do pomyślenia w entry level...
A w szerszym kontekście należy przyjrzeć się dostępnym obiektywom, bo oferta Pentaksa niekoniecznie Cię zadowoli.
matys - Wto 11 Cze, 2013
O ile dobrze pamiętam to w d5200 nie ma GPS i WiFi, można dokupić osobno moduły.
Własnie, gdyby nie te obiektywy w Pentax to już dawno kupiłbym K5II.
jaad75 - Wto 11 Cze, 2013
matys napisał/a: | Własnie, gdyby nie te obiektywy w Pentax to już dawno kupiłbym K5II. | A których konkretnie Ci brakuje?
matys - Sro 12 Cze, 2013
Może to śmiesznie zabrzmi, ale brakuje mi tanich "plasticzaków" dla "amatorów". Mam na myśli tutaj tanie, jasne 35ki, 50ki itp. Chyba, że mi coś znajdziesz
Misyo - Sro 12 Cze, 2013
Dziękuję ślicznie za rzeczową odpowiedź. Z tego co widzę, to jeszcze dużo czytania przede mną... Ale ważne jest praktyczne podejście którego ze specyfikacji nie wyczytam...
Generalnie zastanawiam się jeszcze nad jedną opcją... przełożenia zakupu o 3-4 tygodnie i odłożenie kilku dodatkowych pln.... Nikon D7100 kit 18-105 VR - wydaję się dobrym zestawem na start.... zestaw wyniósł by mnie w granicach 4300-4400pln... Chociaż z drugiej strony nie wiem czy nie podejść do tematu praktyczniej... body za 2000-2300pln i dalej szkła....
Sunders - Sro 12 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | nie wiem czy nie podejść do tematu praktyczniej... body za 2000-2300pln i dalej szkła.... |
IMO tak jest "praktyczniej"
maarten - Sro 12 Cze, 2013
Misyo, jeszcze między D5200 a K-30 jest różnica w postaci 14- i 12-bitowych rawów. Ale o efekty w praktyce niech wypowiedzą się bardziej obeznani w temacie (mnie też to ciekawi ).
jaad75 - Sro 12 Cze, 2013
matys napisał/a: | Może to śmiesznie zabrzmi, ale brakuje mi tanich "plasticzaków" dla "amatorów". Mam na myśli tutaj tanie, jasne 35ki, 50ki itp. Chyba, że mi coś znajdziesz | Z tanich obecnie masz tylko ciemne DA35/2.4 i wciąż jeszcze nie takie tanie DA50/1.8. Skoro mieszkasz w UK, to lepiej sobie sciągnąć FA35/2, czy FA50/1.4 z HK.
Misyo napisał/a: | Nikon D7100 kit 18-105 VR - wydaję się dobrym zestawem na start.... | Bardzo dobry korpus, ale to szkło będzie mu podcinać skrzydła.
[ Dodano: Sro 12 Cze, 2013 11:30 ]
maarten napisał/a: | jeszcze między D5200 a K-30 jest różnica w postaci 14- i 12-bitowych rawów. | Co w tym przypadku daje ok. 1/2EV zysku na zakresie dynamicznym na najniższych czułościach i oczywiście nieco elestyczniejsze w obróbce pliki.
matys - Sro 12 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Bardzo dobry korpus, ale to szkło będzie mu podcinać skrzydła. |
Dlatego i ja chyba wciągnę d7100
dudsonova - Czw 13 Cze, 2013
wymoderowano
hijax_pl - Czw 13 Cze, 2013
dudsonova, proszę o kulturalne i merytoryczne wypowiedzi. Kolejne takie wpisy o dość niskim poziomie przyczynią się do oficjalnego ostrzeżenia. A jak zapewne wiesz (zakładam, że czytałaś regulamin forum) 3 takie ostrzeżenia uniemożliwiają wysyłanie postów na forum.
Misyo - Nie 16 Cze, 2013
Witam,
Głupieje już z tymi aparatami Byłem w MM podotykać co nie co... Najlepiej w ręce leży mi D7 chociaż ciężki skurczybyk... 7100 też nie najgorzej ale do D7 nie ma podejścia...
Schodząc do EL, to K-30 zrobił na mnie lepsze wrażenie niż 5200 ale tylko czarny.... niestety te kolorowe wersję wyglądają trochę plastikowo.. no może poza białym
Ogólnie to skaczę z kwiatka na kwiatek, cenowo tak samo... w jednym momencie już kupuję d7 by zaraz oglądać 5200...
Gdybym zdecydował się na Pentaxa to które szkła?
Pentax DA18-135 WR czy zestaw DA18-55 WR + DA50-200 WR a może DA L 18-55 +DA L50-300 (1wszy około600pln drożej mnie wyjdzie niż 2 pozostałe zestawy).
jaad75 - Nie 16 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | Najlepiej w ręce leży mi D7 chociaż ciężki skurczybyk... | Nie ma takiego aparatu. Jest 7D.
Misyo napisał/a: | Schodząc do EL, to K-30 zrobił na mnie lepsze wrażenie niż 5200 ale tylko czarny.... niestety te kolorowe wersję wyglądają trochę plastikowo.. no może poza białym | Wszystkie wyglądaja plastikowo, zwłaszcza w błyszczącej wersji.
Misyo napisał/a: | Gdybym zdecydował się na Pentaxa to które szkła? | Sigma 18-35/1.8.
[ Dodano: Nie 16 Cze, 2013 22:48 ]
A na początek możesz kupić Sigmę 17-50/2.8. Staniała do 1600 z hakiem - za tą cenę rewelacja.
Misyo - Nie 16 Cze, 2013
Sigma 18-35/1.8 - tego to nawet nie mogę znaleść
A jak się ma do tej Sigmy Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp Pentax? 1230pln...
Sigma jest u mnie dostępna za 2000pln.....
jaad75 - Nie 16 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | Sigma 18-35/1.8 - tego to nawet nie mogę znaleść | Bo jeszcze nie wyszła... Ale wychodzi...
Misyo napisał/a: | A jak się ma do tej Sigmy Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp Pentax? 1230pln... | Zdecydowanie wolałbym Sigmę - lepszy AF, solidniejsza.
Misyo napisał/a: | Sigma jest u mnie dostępna za 2000pln..... | Poszukaj, widziałem już dużo taniej.
Misyo - Pon 17 Cze, 2013
Poczytałem, i chyba właśnie o coś takiego jak ta sigma się pokuszę... Do tego jakiegoś taniego zooma na wypady na miasto i będzie gitara.....
Pytałem już o to, ale zapytam jeszcze raz... czy jak aparat posiada stabilizację matrycy jak na przykład Pentax, to czy obiektyw również powinien posiadać stabilizację (edit, przez pomyłkę napisałem AF)? Czy jest sens płacić za to w obiektywie?
Pisząc u mnie, mam na myśli Rosję, a dokładnie St. Petersburg.... O dziwno, puszki czasami są tu tańsze niż w Polsce... na przykład Canon EOS 7D Body wyniósłby mnie 3500pln nowy... Tyle, ze wtedy nie wystarczy mi kasy na tą sigmę... więc coraz bardziej kieruję się na coś typu k-30, d5200 czy 650D + w/w szkło....
nienietaktak - Pon 17 Cze, 2013
AF to nie stabilizacja.
Misyo - Pon 17 Cze, 2013
Oczywiście, głupi błąd (2:30 w nocy u mnie). Mowa o stabilizacji, a więc?
jaad75 - Pon 17 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | Do tego jakiegoś taniego zooma na wypady na miasto i będzie gitara.....
| Ta Sigma, to jest zoom... Zapewne masz na myśli tele?
Misyo napisał/a: | Pytałem już o to, ale zapytam jeszcze raz... czy jak aparat posiada stabilizację matrycy jak na przykład Pentax, to czy obiektyw również powinien posiadać AF? Czy jest sens płacić za to w obiektywie? | AF raczej jednak powinien mieć, może się przydać...
Ale VC/OS już niekoniecznie, choć stabilizacja optyczna bywa efektywniejsza i przede wszystkim stabilizuje obraz w wizjerze, ale to istotniejsze dla tele, natomiast w tym zakresie ogniskowych całkowicie wystarczy Ci stabilizacja matrycy. Misyo napisał/a: | na przykład Canon EOS 7D Body wyniósłby mnie 3500pln nowy... | To dobra cena jak na to body.
Misyo napisał/a: | więc coraz bardziej kieruję się na coś typu k-30, d5200 czy 650D + w/w szkło.... | Niebawem wychodzi K-50 (czyli K-30 w innej obudowie), w cenie ciut niższej niż K-30 na wejściu, więc starszy korpus zapewne jeszcze stanieje.
Misyo - Pon 17 Cze, 2013
Witam,
Oczywiście, w poprzednim poście pisałem o Tele
Znowu byłem co nie co pomacać i nadal mam problem wyborem aparatu....
Jestem już na 100% przekonany co do szkła w powyższych postów... Ale co do puszek - same body biorę pod uwagę.
Na ten moment:
Nr1. K-30 - około 2400pln z DA L 18-55 - bez nie znalazłem... schowam i tyle....
Nr2. K-5 - 2850pln (nie wersja II).
Nr3. Canon EOS 60D Body - 2200PLN - wydaję się BARDZO mocną pozycją...
Nr4. Canon EOS 700D Body - 2550PLN - drogi jak na możliwośći ale nowy....
5. Nikon D5200 Body - 2300pln - j.w. w wersji od Nikona..
Co wiem już....
1. Pentax mi się podoba i ma świetne opinie oraz rewelacyjny stosunek jakości do ceny..
2. Nie wiem czy warto dopłacić 500pln do pierwszej wersji tego aparatu... warto?
3. Stary ale zacny... podoba mi się
4. Nowinka... testów nie widziałem za bardzo... trochę drogi...
5. Sprawia dobre wrażenie ale nie wiem, czy w ogóle w Nikona wchodzić....
Przez to całe czytanie głupieje... Canonowcy piszą, że Nikon ma same wtopy i dużo zależy od konkretnej sztuki.... Nikoniarze, że CANON to odgrzewane kotlety:)
Pentax ma ogólnie bardzo dobre opinie... ale to nie Canon czy Nikon
Najgorsze jest to, że sam już nie wiem czego chcę K-30 kusi zgrabnością i polotem, 60D marką.... Ehh....
lotofag - Pon 17 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | 60D marką.... |
... mocno osiadłą na laurach
muzyk - Wto 18 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | Nr2. K-5 - 2850pln (nie wersja II). |
Ten i chociaż tamron 17-50 2.8
Cytat: | 2. Nie wiem czy warto dopłacić 500pln do pierwszej wersji tego aparatu... warto? |
Warto.
Nie warto się zastanawiać, jeśli jeszcze nie kupiłeś.
Pentax ma zajebiście oprogramowaną matrycę, do tego magnezowe body,uszczelnione, z dwoma rolkami, górnym wyświetlaczem,stabilizacją w korpusie i potwierdzeniem ostrości.
Innymi słowy, jeśli nawet jakiś manualny obiektyw np. m42 podepniesz, to masz go automatycznie stabilizowanego, a do tego nie musisz kupować adapter z dandelionem (chipem potwierdzającym ostrość), tylko zwykły, za parę złotych.
Misyo - Wto 18 Cze, 2013
Co do szkła, zdecydował się już na Sigmę 17-50/2.8 na start.
Co do body to jeszcze poczytam o Pentaxach w takim razie... w lipcu mam dostać podwyżkę więc zobaczymy jaką i wtedy rozstrzygnie się dylemat K-30/K-5/K-5II
PS, jest jeszcze wersja, K-5 IIs....
jaad75 - Wto 18 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | PS, jest jeszcze wersja, K-5 IIs.... | Zdecydowanie najlepsza, jeśli nie boisz się braku filtra.
Misyo - Wto 18 Cze, 2013
A możesz mi w dwóch zdaniach objaśnić czym ten brak filtra się objawia? Nie mam pojęcia o co chodzi więc łopatologicznie proszę
hijax_pl - Wto 18 Cze, 2013
Misyo napisał/a: | A możesz mi w dwóch zdaniach objaśnić czym ten brak filtra się objawia | Filtr AA rozmywa obraz, by usunąć z niego morę. Czyli zakłócenia obrazu pojawiające się przy fotografowaniu jakichś równych gęstych wzorków (możesz wrzucić w gogle to ci wskaże jak wygląda mora).
http://pl.wikipedia.org/w...BCki_moir%C3%A9
Brak filtra to brak rozmywania czyli:
a) lepsza rozdzielczość
b) potencjalna mora na zdjęciu
jaad75 - Wto 18 Cze, 2013
Misyo, filtr antyaliasingowy zmiękcza obraz, żeby zminimalizować prawdopodobiństwo wystąpienia efektu mory. Jednym slowem tracisz na rzeczywistej rozdzielczości obrazu jaki może dawać matryca i odpowiedni obiektyw (w przypadku K-5 aż 30%), ale masz mniejsze ryzyko, że w przypadku wzorów pokrywających się z siatką senseli wystąpi charakterystyczne "prążkowanie". Morę (gdy już wystąpi, bo prawdopodobieństwo w normalnych sytuacjach zdjęciowycj nie jest wcale duże) można usuwać lokalnie w postprocesie, choć czasem trzeba użyć bardziej wyrafinowanych narzędzi, niż prosty pędzel w Lightroomie.
|
|