forum.optyczne.pl

Lornetki - 8x21 RC II WP

lech pepliński - Czw 11 Kwi, 2013
Temat postu: 8x21 RC II WP
8x21 RC II WP - jak to się ma do 8x25 WPII ? Jest o 100 tańsza .
tu jest jeszcze taniej
http://allegro.pl/olympus...3134120892.html

Guliwer - Czw 11 Kwi, 2013

21 mm to malutki obiektyw, ale na koncerty, do teatru starcza.
Szukając lornetki kieszonkowej, wymienione Olympusy odpuściłem, bo mają małe pole widzenia.
Kupiłem Nikona Sportstara EX i jestem zadowolony. Choć nie jest idealny, to za 270 zł może być.

Chomsky - Czw 11 Kwi, 2013

O WPII trochę pisaliśmy. RC jest dwa razy tańsza i ciemniejsza, mniejsze okulary raczej taka kobieca.
Abs - Czw 11 Kwi, 2013

Za ceną idzie zazwyczaj jakość. WP II jest ogumowany i ma większe obiektywy. RC to plastikowy odlew ale wart swojej ceny.
HNIW - Pią 12 Kwi, 2013

Nie wiem czy kolega lech.pepliński ma na forum jakieś specjalne względy ale zakładane tematy czy też ich duble są dla mnie denerwujące.

Miałem okazję patrzeć przez te dwa modele - dołożył bym do wersji 8x25. Owszem, jest ten opisywany przez wielu "efekt tunelu" bo to malutkie lornetki ale chyba okulary są zdecydowanie większe niż w modelu 21 bo komfort patrzenia z okularami korekcyjnymi nieporównywalnie większy, co dla mnie w przypadku spacerowej lornetki byłoby ważne.
Pokrętło regulacyjne jest również wygodniejsze w wersji 25. No i to wrażenie mniejsze "plastikowatości" czyli małej ale wyglądającej solidnie lornetki w porównaniu z 8x21.

Guliwer - Sob 13 Kwi, 2013

Wydaje się, że z maluchów 8x21 lepsze optycznie i zgrabniejsze są te o konstrukcji odwrócone porro. Są jaśniejsze i bardziej kompaktowe.
Maciek - Sro 24 Kwi, 2013

Mam 8x21 i mogę ją szczerze polecić. Wcześniej miałem Steiner Safari 8x21 ale mi się stłukła na skutek upadku z niewielkiej wysokości. Olympus jest mniejszy, lżejszy, zgrabniejszy i ma nieco bardziej kontrastowy obraz. Oczywiście jest to lornetka na jasny dzień (wycieczki, rower) - wieczorem komfort obserwacji spada - a jak jest ciemno to lipa. Natomiast 8x25 jest wieksza i cięższa (do noszenia w kieszeni raczej się już nie nadaje) ale zarazem jest jaśniejsza i zapewnia bardziej komfortowe obserwacje.