|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa 300W a 600W Zdjęcia wnętrz
prada - Nie 14 Kwi, 2013 Temat postu: Lampa 300W a 600W Zdjęcia wnętrz Witam, ze względu na nie duże doświadczenie z lampami prosiłbym o pomoc w doborze lampy waham sie między 300W a 600W, chodzi mi o dokładnie fotografowanie wnętrz i ludzi.Chodzi mi dokładnie o dobre oświetlenie wnętrza i fotografowanych przedmiotów. Prosiłbym o opisanie w jakim stopniu jest w stanie oświetlić pomieszczenie lampa 300W. Wiadomo że przy korzystaniu 600W nie musze używać calej mocy, lecz chodzi również o środki finansowe są różnice cenowe miedzy 300-600W .Z góry dziękuje za pomoc
hijax_pl - Nie 14 Kwi, 2013
Błysk czy ciągłe?
Jakie modyfikatory?
Ile tych lamp będzie?
Jakie duże te wnętrza?
rafisko - Pon 15 Kwi, 2013
Jaki budżet?
jaad75 - Pon 15 Kwi, 2013
hijax_pl napisał/a: | Błysk czy ciągłe? | Skoro 300-600W, to z pewnością ciągłe...
hijax_pl - Pon 15 Kwi, 2013
jaad75, może zabrakło s?
kozidron - Wto 16 Kwi, 2013
prada, a ja myślę, że zabrakło s
prada, sporo zależy od pory dnia, no i pomieszczenia Ja wolałbym użyć kilku lamp no i spore znaczenie maja modyfikatory, często zdarza się, ze trzeba strzelać w okno wtedy lepiej, subtelnie błysnąć a wieksze znaczenie ma statyw i zastane.
Spinq - Wto 21 Maj, 2013
Prada - twoje pytanie: Zależy od modyfikatora i wielkości pomieszczenia. Jeżeli będziesz miał bezchmurny słoneczny dzień nie zbalansujesz światła z okna mając tylko 300ws. Mały fragment tego pomieszczenia uda Ci się oświetlić. Bez modyfikatora, zabawa z fotografia wnętrz mija się z celem.
Szczerze powiem, że łatwiej jest użyć zastanego i systemówek wyzwalanych radiowo by podkreślić detale a balans między światłem słonecznym z za okien i wnętrzem osiągnać w postobróbce.
Znajomy zajmujący się tym zawodowo nie używa żadnych lamp, chyba, że jak powiedziałem tylko po to by podkreślić detale.
|
|