forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - 200mm do Canona. Stałka czy zoom?

wulf - Pią 19 Kwi, 2013
Temat postu: 200mm do Canona. Stałka czy zoom?
Witam, pojawiła się u mnie potrzeba posiadania obiektywu o ogniskowej 200mm. Ze względów finansowych w grę wchodzą tylko używki.
Mam zamiar używać z 5DII

Najlepszy byłby 200mm f/2.8 ale wiadomo: cena za używany to około 2500zł. Poza tym same zalety: niewielki ( w porównaniu z zoomem ), jasny, szybki, celny i czarny :cool:

Zastanawiam się czy tymczasowo nie kupić za pół tej ceny używanego 70-200 f/4 (bez IS) Nie potrzebuję w zasadzie dolnej połowy zakresu ogniskowych bo mam pięćdziesiątkę i setkę ale podobno na 200mm ten obiektyw nie jest zły.
Czy jako tako da radę zastąpić stałkę? Oprócz tego ma trochę słabsze światło ale bardziej będzie mi doskwierać jego kolor - za bardzo rzuca się w oczy.
Potrzebuję głównie w plener - portret, krajobraz, sport i trochę do wnętrz: z błyskiem i bez na wyższych czułościach do B&W.
Wchodzić w to czy dać se spokój i zbierać powoli do 200 f/2.8?

Sunders - Pią 19 Kwi, 2013

Zbierać na 200/2,8. Trafiają się czasem nawet za 2000zł. :smile:
muzyk - Nie 21 Kwi, 2013

70-200 f4 i 200 2.8 hmm

zależy w jakich warunkach będziesz focił - tzn. na ile Ci to 2.8 potrzebne.
Luknij.

mozer - Nie 21 Kwi, 2013

muzyk, z doświadczenia we własnym sprzęcie wiem, że dp jest zupełnie niemiarodajny, więc bym się na tym nie opierał.
muzyk - Nie 21 Kwi, 2013

mozer napisał/a:
więc bym się na tym nie opierał.

Ok.
To może tu?

mozer - Pon 22 Kwi, 2013

Najlepiej samemu sobie sprawdzić w sklepie. Trzeba pamiętać o rozrzucie jakościowym.
muzyk - Pon 22 Kwi, 2013

mozer napisał/a:
Najlepiej samemu sobie sprawdzić w sklepie. Trzeba pamiętać o rozrzucie jakościowym.

To oczywiste, ale zanim się pójdzie do sklepu, może trochę "orientacji" nie zaszkodzi.

wulf - Czw 22 Sie, 2013

muzyk napisał/a:
70-200 f4 i 200 2.8 hmm

zależy w jakich warunkach będziesz focił - tzn. na ile Ci to 2.8 potrzebne.
Luknij.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. (wiem, że dość długo to trwało ale musiałem sprawdzić inne rozwiązania)
Fajna porównywarka, nie znałem wcześniej.
Szczerze mówiąc światło 2.8 jest mi tak samo potrzebne jak dolny zakres ogniskowych 70-200. Pewnie czasem bym używał jakbym miał. No i AF przede wszystkim by lepiej działał.
Ideałem byłby niewielki, czarny obiektyw f/4 ale takiego nima :sad:
Próbowałem manualnego jupitera 200mm ale nie zawsze mam czas żeby wyostrzyć ręcznie więc to odpada a poza tym kawał kloca z niego.
Padło więc na 70-200 f/4. Zapoluje na jakiś używany, trochę u mnie pobędzie i kupię 200 f/2.8
Rozrzut jakościowy w przypadku elek? To żart? Jakieś różnice pewnie będą ale chyba nie dramatyczne?