forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki aparat do 650zł?

robertrobert1 - Pią 19 Kwi, 2013
Temat postu: Jaki aparat do 650zł?
Aparat musi mieć minimum 14 mln pixeli i ręczne ustawienie ostrości, a minimalna średnica obiektywu to 40mm. Jakie polecacie?
bergercs - Sob 20 Kwi, 2013

Iść do Media Markt.
Tutejszyn - Sob 20 Kwi, 2013

robertrobert1, Pokaż przynajmniej jeden aparat, który spełnia podane przez Ciebie kryteria. Wydaje mi się, ze nie wyprodukowano jeszcze takiego aparatu. Chyba, że trafisz jakąś mocno przechodzoną używkę.
lotofag - Sob 20 Kwi, 2013

Mnie zaciekawiła ta średnica obiektywu...
robertrobert1 - Sob 20 Kwi, 2013

Taki aparat to np. fujifilm finepix s4500. Zapomnijcie o średnicy obiektywu.

robertrobert1, Więc znalazłeś :) Upewnij się tylko, czy ten model ma możliwość ręcznego ustawiania ostrości. Patrząc na zdjęcia aparatu, to wcale nie jest takie oczywiste.

Jestem pewien, że ma. Gdyby ktoś znalazł sprzęt w podobnej cenie i funkscjach to będę wdzięczny

Nie będę kładł na szalę swojej głowy, ale wygląda na to, że właśnie nie ma możliwości ręcznego ostrzenia. Karbowanie na obiektywie wydaje się być tylko elementem kosmetycznym. Nie ma słowa opisu w instrukcji o jakimś pierścieniu na obiektywie. Podobnie sterowanie zoomem jest tylko za pomocą dźwigni przy spuście migawki.

Sterowanie pierścieniem zooma i prawdopodobnie focusa ma Fujifilm FinePix HS30 i stareńki FinePix S200EXR, choć ciągle nie jestem pewny istnienia pierścienia ostrości.

Model http://www.euro.com.pl/ap...4300.bhtml#opis pisze, że ma, a ma taki sam pierścień
A jaki mi polecicie taki do 1000zł?

Nic takiego pod wskazanym linkiem nie ma. Jest napisane jedynie o ręcznym ustawieniu ekspozycji, ale to oznacza jednie możliwość ręcznego sterowania ilością wpadającego światła. Nie ma słowa o ręcznym ustawianiu ostrości.

robertrobert1 napisał/a:
A jaki mi polecicie taki do 1000zł?
W sumie to można polecić właśnie ten właśnie aparat. Kiedyś sam zaczynałem właśnie od Fujifilm i lubiłem ten aparat. Cudów nie ma, ale to taka właśnie klasa aparatów.

Trzeba na końcu opisu kliknąć w ,,Pokaż szczegółowe dane produktu"

Ostrość ustawiana prawdopodobnie wybierakiem z tyłu aparatu. Nie jest to pierścień na obiektywie.. Ale w sumie masz rację. Jest to jakiś sposób, choć dość karkołomny na ręczne ustawienie ostrości.

Chyba sobie daruje to i poczekam, aż będę mógł kupić jakiś droższy z pierścieniem.