|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - wybór aparatu o dobrych parametrach do zdjęć oraz filmów vid
arekm - Pią 19 Kwi, 2013 Temat postu: wybór aparatu o dobrych parametrach do zdjęć oraz filmów vid Witam.
Parę lat temu (2008) polecono mi na jednym z forów Canona S5 IS. Sprawował się całkiem miło ale już swoje lata i ułomności ma nie wspominając o tym, że to sprzęt parę epok wstecz.
Czego poszukuję:
- rozsądnego automatu (głównie w ten sposób są robione zdjęcia; tryb manualny owszem - mile widziany ale niestety nie wciąga mnie to na tyle by szlifować manuala. Manual głównie był używany przy makro (wymóg trybu makro w starym aparacie)
- profil używania; pomieszczenia (w domu, na jakiejś sali itp); fotki przedmiotów (więc makro); na wycieczkach przydatny zoom
- nagrywanie filmów w fullhd (do nagrywania zabaw dziecka itp). (Fajnym bajerem była by możliwość nagrywania bez dźwięku z dużo większą il. klatek/s niż normalnie. Bajer jednak totalnie opcjonalny)
- jeden obiektyw uniwersalny (opcjonalnie drugi do makr ale wtedy pewnie w budżecie się nie zmieścimy; drugi obiektyw leżał by w domu)
Co mnie z czasem bolało w S5 IS i czego teraz bym chciał uniknąć:
- kiepsko wychodzące zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach (np. zamki itp)
- makra wymagające ręcznego ustawiania parametrów
- nie dało się robić powiększenia przy makro
- po tych paru latach strasznie długo trzeba czekać na naładowanie się lampy
- filmy na karcie sd zajmowały z 10 razy tyle (mjpeg) co po przekompresowaniu do mpeg4 co automatycznie dodawało kolejną wadę - konieczność rekompresji
Budżet 2tys do 2.5tys.
Sony DSC-HX300 ?
muzyk - Pon 22 Kwi, 2013
Olympus XZ 2?
arekm - Sro 24 Kwi, 2013
Z tego co czytam dla moich zastosowań polecany jest Panasonic DMC-FZ200.
|
|