forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Ciekawy przypadek BF

plan3s - Sob 20 Kwi, 2013
Temat postu: Ciekawy przypadek BF
Cześć,

od dłuższego czasu używam 50 f/1.8G z moim Nikonem D5000. Od początku wykryłem w obiektywie ok 1cm BF i dałem go do kalibracji. Po kalibracji BF jest naturalnie nadal (dostałem również kosmiczną abberację zielono-fioletową, no i coś w nim zaczęło stukać), ale jest nieco mniejszy, przy f/2.8 prawie go nie ma.

Co jest natomiast dosyć dziwne, po podczepieniu lampy błyskowej, prawdopodobnie dzięki wspomaganiu AF przez siatkę którą ona rzuca problem BF znika.

Chciałbym się tak dla siebie dowiedzieć, czy to znaczy że problem leży w body? D5000 nie ma śrubokrętu więc ostrzenie odbywa się z poziomu obiektywu.

jaad75 - Sob 20 Kwi, 2013

plan3s napisał/a:
Chciałbym się tak dla siebie dowiedzieć, czy to znaczy że problem leży w body?
Bardzo prawdopodobne, że również. Ale kwestia również w jakich warunkach testujesz.

jaad75 napisał/a:
plan3s napisał/a:
Chciałbym się tak dla siebie dowiedzieć, czy to znaczy że problem leży w body?
Bardzo prawdopodobne, że również. Ale kwestia również w jakich warunkach testujesz.

Sprawdzałem to wiele razy, i ze statywu i z ręki, również na karteczkach testowych, w jasnym w ciemnym. Na małych odległościach w okolicach minimalnej odległości różnica jest ewidentna. Im dalej tym mniej zauważalna. W odległości 3-4 metrów różnica jest dużo mniejsza, powyżej zazwyczaj to samo - w szerszych potretach zazwyczaj średnio ostre twarze i ostre ubrania.

hijax_pl - Sob 20 Kwi, 2013

plan3s napisał/a:
w jasnym w ciemnym
NA dworze w ciągu dnia czy w domu, przy włączonym żyrandolu?

hijax_pl napisał/a:
plan3s napisał/a:
w jasnym w ciemnym
NA dworze w ciągu dnia czy w domu, przy włączonym żyrandolu?

W domu w dzień. A na dworze nie testowałem z bliska i w sumie nie widziałem różnicy.

jaad75 - Sob 20 Kwi, 2013

plan3s napisał/a:
Na małych odległościach w okolicach minimalnej odległości różnica jest ewidentna. Im dalej tym mniej zauważalna.
Akurat BF/FF rośnie wraz ze wzrostem odległości ostrzenia, tyle, że GO też rośnie i od biedy obiekt może się łapać.
plan3s napisał/a:
w szerszych potretach zazwyczaj średnio ostre twarze i ostre ubrania.
To może, ale nie musi być kwestia BF. Pokaż sample.