forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat+obiektyw do ślubów, portretów

myzrael - Nie 21 Kwi, 2013
Temat postu: Aparat+obiektyw do ślubów, portretów
Dotychczas zajmowałem się fotografią amatorsko, miałem już sporo aparatów, pomyślałem, że chciałbym zająć się robieniem zdjęć bardziej profesjonalnie, porobić portrety, zdjęcia na ślubach itd. mniejsza o szczegóły :)

Co sądzicie o zestawie Pentax K-30 + Tamron 17-50/2.8?

Ewentualnie myślałem nad Nikonem D5200... Niewątpliwym plusem Nikona jest rozbudowana oferta i dostępność obiektywów, natomiast Pentax ma stabilizację matrycy, znacznie lepszy wizjer, lepszej jakości korpus.

Jestem otwarty na propozycje i inne uwagi, pozdrawiam. :)

ophiuchus - Nie 21 Kwi, 2013

Dokupiłbym do tego zestawu jeszcze lampę błyskową... i powodzenia :]
Tutejszyn - Nie 21 Kwi, 2013

myzrael, przejrzałem Twojego fotobloga i myślę, ze zanim zajmiesz się profesjonalnym fotografowaniem, powinieneś jeszcze trochę czasu poświęcić na zabawę w fotografię. Patrz, obserwuj, a przede wszystkim rób zdjęcia i pokaż gdzieś coś czasem, gdzie Twoje prace zostaną poddane ocenie. Inaczej łatwo popaść w samozachwyt..
Nikon D5200, Pentax K-30, czy inny, jaki sobie tam wymyślisz.. obojętne w sumie jaki. Po prostu fotografuj i nabieraj doświadczenia.

Te zdjęcia są z telefonu, to takie pstryki, bardziej aby pokazać jakim ona jest dobrym telefonem :) Miałem znacznie lepsze zdjęcia ale z NEXów i PENów. ale spoko, nie napalam się, że będę od razu geniuszem, trening czyni mistrza. Swoją drogą właśnie sprzedaję tę Nokię aby oduczyć się takiego bezsensownego pstrykania do czego ona kusi.
kojut - Nie 21 Kwi, 2013
Temat postu: Re: Aparat+obiektyw do ślubów, portretów
myzrael napisał/a:
Jestem otwarty na propozycje i inne uwagi, pozdrawiam. :)

Do ślubów potrzebujesz co najmniej dwóch aparatów z pewnym AF i jakieś szkła reporterskie (z zakresu 24-70mm) i coś do portretu (85-135mm). Zestaw mocnych lamp błyskowych, kilka kart pamięci, akumulatory i porządna torba.
Moja propozycja: D800 + 24-70/2.8 i jako backup d7000 lub k5II z sigmą 17-50 lub jakimś jasnym obiektywem w okolicach standardu (35mm).
Oczywiście można iść na ślub z d5200 i tamronem, ale raczej jako gość a nie dokumentalista.

Na razie to ja będę robił za backup. ;)

W Pentaxie najbardziej boli mnie praktycznie znikomy dostęp do obiektywów, przynajmniej na polskim rynku.

kojut - Nie 21 Kwi, 2013

myzrael napisał/a:
Na razie to ja będę robił za backup. ;) )

Aaa to zmienia postać rzeczy :wink: To coś prostego z jasnym zoomem- jak już pisałeś- d5200 z tamronem, ale dobrze byłoby się zaopatrzyć w lampę, jak ophiuchus wspommniał.

[ Dodano: Nie 21 Kwi, 2013 20:50 ]
myzrael napisał/a:
W Pentaxie najbardziej boli mnie praktycznie znikomy dostęp do obiektywów, przynajmniej na polskim rynku.

Dostęp do obiektywów jest taki sam jak dla innych marek. Fakt, jest ich mniej i niektóre z "dziwnymi" ogniskowymi, ale Sigmy, Tamrony i inne takie same jak dla C, N czy S. Dodatkowo- po co ograniczać się do Polski? W UK, Niemczech czy Francji obiektywy dostępne są od ręki a przesyłka czasami dochodzi szybciej niż z polskich sklepów.

muzyk - Nie 21 Kwi, 2013

myzrael napisał/a:
Pentax K-30 + Tamron 17-50/2.8
Obiektyw szybkością AF nie grzeszy, a i głośnością też.
Optyka bdb, tylko czasem 2.8 to trochę za MAO, ale jak żyrandolem umiejętnie błyśniesz,
to myślę, że obleci.
Aparat - bardziej niż fajny.

myzrael - Pon 22 Kwi, 2013

dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc.

A co sądzicie o Pentax smc FA 50 mm f/1.4, mógłby mi się przydać? Warto brać? Jak z używalnością na pełnym otworze?

Zastanawiam się nad czymś jasnym stricte do portretów. Kusi również stosunkowo niedrogi Samyang 85/1.4 ale bez AF, chociaż z niezłym wizjerem K-30, ostrzenie może nie byłoby takie trudne.

muzyk - Pon 22 Kwi, 2013

myzrael napisał/a:
Kusi również stosunkowo niedrogi Samyang 85/1.4 ale bez AF

Do fotografii innej, super, ale na śluby i wizjer (owszem bdb, ale...) w APSC?
myzrael napisał/a:
ostrzenie może nie byłoby takie trudne.

Sam odpowiedziałeś.
myzrael napisał/a:
A co sądzicie o Pentax smc FA 50 mm f/1.4

Zapewne jest świetny, ale cena?
Może Sigma 50 1.4 jako alternatywa?

muzyk napisał/a:
Może Sigma 50 1.4 jako alternatywa?

Pentax FA 50/1.4 chodzi od 1450 zł, a Sigma 50/1.4 od 1850 zł.. Chociaż pewnie jest lepsza.

Pentax jest mniejszy, lżejszy i sporo tańszy ale ta Sigma to podobno najlepsza tak jasna 50-tka z AF... Z dużym prawdopodobieństwem będzie moim kolejnym szkłem.

muzyk - Pon 22 Kwi, 2013

myzrael napisał/a:
Pentax FA 50/1.4 chodzi od 1450 zł

Hmmm, wydawało mi się, że Pentax droższy :roll:
myzrael napisał/a:
Chociaż pewnie jest lepsza.

Tu może pomóc znawca marki - Jaad75.

P.S. Jeszcze jest Pentax 55 1.4... ten miałem na myśli w sumie.

Pentax FA 50/1.4 to ciekawy, nieduży obiektyw, niestety bokeh niezbyt ładny daje. Chyba na razie wystarczy mi ten Tamron.
muzyk - Pon 22 Kwi, 2013

myzrael napisał/a:
Chyba na razie wystarczy mi ten Tamron.

Dasz radę!

Widziałem zdjęcia ze ślubu robione 40D i 17-55 2.8 Canona - były bardzo ładne.
Myślę, że tym tamponem też ładne zrobisz - tylko zależy od Ciebie.

jaad75 - Pon 22 Kwi, 2013

myzrael napisał/a:
A co sądzicie o Pentax smc FA 50 mm f/1.4, mógłby mi się przydać? Warto brać? Jak z używalnością na pełnym otworze?
Niedrogi, nieco plasticzany, z niezbyt pewnym AF-em (przynajmniej mój egzemplarz), choć z K-5II sytuacja się wyraźnie poprawiła, obecnie używam go stosunkowo rzadko, ale był czas, że nie schodził z korpusu. Używalność na pełnym otworze na krótszych odległościach ostrzenia jeszcze od biedy ujdzie, na dłuższych już nieszczególnie. Tak naprawdę, to szkło dopiero od f/2 zaczyna pokazywać co potrafi, a od f/2.8 zaczyna być wybitnie ostre.
myzrael napisał/a:
Pentax FA 50/1.4 to ciekawy, nieduży obiektyw, niestety bokeh niezbyt ładny daje.
Daje jedno z ładniejszych bokeh spośród 50-tek.

Nie za bardzo mam uploadowane jakieś zdjęcia, które mogłyby coś sensownego powiedzieć o tym szkle - ewentualnie taki abumowy pstryk na pełnej dziurze:

myzrael - Wto 23 Kwi, 2013

Co sądzicie o Pentax-m 50mm 1.7? Jest taniutki jak barszcz, a w necie dosyć pozytywne opinie na jego temat. Czy to prawda, że w korpusie musiałbym ustawić tryb manualny, nie dałoby się robić zdjęć na priorytecie przesłony?
kojut - Wto 23 Kwi, 2013

myzrael napisał/a:
Co sądzicie o Pentax-m 50mm 1.7? Jest taniutki jak barszcz, a w necie dosyć pozytywne opinie na jego temat.

Jedna z lepszych pięćdziesiątek pentaxa. Jak nie przeszkadza Ci manual i kąty widzenia podobne do 85-tki to jak najbardziej szkło godne polecenia.
myzrael napisał/a:
Czy to prawda, że w korpusie musiałbym ustawić tryb manualny, nie dałoby się robić zdjęć na priorytecie przesłony?

Pentax to taki fajny system, że nawet jak podepniesz denko słoika po dżemie to potwierdzenie ostrości jak i pomiar światła zadziałają i żadnych styków i innych pierdół nie potrzeba. Tak więc ktoś głupie ploty rozsiewa- Av działa na pewno i światło poprawnie mierzy.

lotofag - Wto 23 Kwi, 2013

kojut napisał/a:

myzrael napisał/a:
Czy to prawda, że w korpusie musiałbym ustawić tryb manualny, nie dałoby się robić zdjęć na priorytecie przesłony?

Pentax to taki fajny system, że nawet jak podepniesz denko słoika po dżemie to potwierdzenie ostrości jak i pomiar światła zadziałają i żadnych styków i innych pierdół nie potrzeba. Tak więc ktoś głupie ploty rozsiewa- Av działa na pewno i światło poprawnie mierzy.

Av nie działa, a precyzując temat, to można użyć tego trybu ale tylko dla pełnej dziury. W szkle serii M nawet po ustawieniu wartości przysłony pierścieniem jeśli puszka jest w trybie Av, to przysłona się nie przymknie do zadanej wartości. Pozostaje tryb M i pomiar światła "zielonym guzikiem" - wtedy rzeczywiście przysłona będzie przymykana do wartości wybranej pierścieniem.
Podsumowując, do Pentaksa rzeczywiście można podpiąć wszystko i mieć przy tym pomiar światła, stabilizację czy potwierdzenie ostrości, ale są przy tym pewne ograniczenia, które warto znać.
Szkło serii M w cyfrowej puszce nie będzie szczytem ergonomii w użytkowaniu, jeśli już starszy manual to zdecydowanie lepiej celować w serię A.

kojut - Wto 23 Kwi, 2013

lotofag napisał/a:
Av nie działa, a precyzując temat, to można użyć tego trybu ale tylko dla pełnej dziury. W szkle serii M nawet po ustawieniu wartości przysłony pierścieniem jeśli puszka jest w trybie Av, to przysłona się nie przymknie do zadanej wartości. Pozostaje tryb M i pomiar światła "zielonym guzikiem" - wtedy rzeczywiście przysłona będzie przymykana do wartości wybranej pierścieniem.
Podsumowując, do Pentaksa rzeczywiście można podpiąć wszystko i mieć przy tym pomiar światła, stabilizację czy potwierdzenie ostrości, ale są przy tym pewne ograniczenia, które warto znać.

Dzięki.
Sprawdziłem u siebie i faktycznie tak jest jak piszesz. Nigdy się nad tym nie spuszczałem, gdyż jak tylko podepnę manuala to pokrętło automatycznie wędruje na M a palec na przycisk pomiaru (w k-r to przycisk kompensacji ekspozycji a na zielonym mam podgląd GO).
Sorry myzrael za wprowadzenie w błąd.
lotofag napisał/a:
Szkło serii M w cyfrowej puszce nie będzie szczytem ergonomii w użytkowaniu, jeśli już starszy manual to zdecydowanie lepiej celować w serię A.

Idzie się przyzwyczaić :twisted: Osobiście szkła manualne to wolę na analogu.
kojut napisał/a:
Tak więc ktoś głupie ploty rozsiewa

No to tym wyrażeniem to zrypałem jak łysy grzywą o kant kuli :???:

myzrael - Sob 27 Kwi, 2013

Jeszcze zastanawiam się, mam dylemat... czy nie lepiej byłoby kupić dużo tańszego D5100 aby mieć jeszcze kasę na jakąś stałkę (zwłaszcza, że w bagnecie K nie ma takich fajnych tanich). Tylko, że fajny korpus K-30 kusi.
jaad75 - Sob 27 Kwi, 2013

myzrael napisał/a:
czy nie lepiej byłoby kupić dużo tańszego D5100
Ja nie kupiłbym korpusu z jedną rolką i lustrzanym wizjerem, a jedynym współczesnym EL, który spełnia te warunki jest K-30. Jeśli miałby to być faktycznie Nikon, to co najmniej D7000.

No to ostatecznie jestem już przekonany do K-30. :)

Rozglądam się tylko jeszcze za stałkami... Co sądzicie o Sigmie 50/1.4? Z tego co czytam jest niezła. Niestety jej cena chyba nieco podskoczyła bo w teście optycznych jest mowa o 1400 zł, a teraz pod K-mount jest za minimum 1700 z groszami.

ophiuchus - Sob 27 Kwi, 2013

myzrael, od bardzo dawna cena tej sigmy oscyluje w okolicach 2000 zł.

Ekhm.. widzę, że się trochę zakręciłem, już wcześniej w tym wątku pytałem o Sigmę 50/1.4. :mrgreen:
muzyk - Nie 28 Kwi, 2013

myzrael napisał/a:
No to ostatecznie jestem już przekonany do K-30. :)

myzrael napisał/a:
Co sądzicie o Sigmie 50/1.4? Z tego co czytam jest niezła.

Kup jedno i drugie i się pochwal. :razz:

mozer - Nie 28 Kwi, 2013

myzrael, sigma jest niezła, ale może wymagać kalibracji. Myślę, że warto się z tym liczyć przy zakupie. Chyba, że masz możliwość sprawdzenia w sklepie czy wszystko jest ok. Pamiętaj, że kalibrację masz prawo załatwiać za darmo również przez sklep.
myzrael - Nie 28 Kwi, 2013

Z tego co czytam to większość obiektywów third party może wymagać kalibracji :razz:
A nie wystarczy mikroregulacja AF w K-30?

mozer - Nie 28 Kwi, 2013

myzrael, jeżeli nie jest taki problem, że celność zależy od odległości ostrzenia to może wystarczy ;)
nienietaktak - Nie 28 Kwi, 2013

Przy moich dwóch Sigmach zależała i mikrokalibracja była na nic.

[ Dodano: Nie 28 Kwi, 2013 20:20 ]
No, ale były podpięte do Canona, co wiele tłumaczy ;)

myzrael - Sro 15 Maj, 2013

W końcu uzbierałem kasę i zacząłem dzisiaj patrzeć na coś nieco innego :razz:

Co sądzicie o kupnie starszego, używanego FF z stosunkowo niewielkim przebiegiem (40-50 tys.) np. Canon 5D mark 1 czy coś w tym stylu?

lotofag - Sro 15 Maj, 2013

To zależy jak do tego podejść ;)
Możesz sobie prześledzić burzliwą dyskusję z tego wątku -> http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21495
i sprawdzić, która ze stron jest Ci bliższa :mrgreen:

Osobiście nie pakowałbym się w te nieszczęsne 5D mkI - pomijając "magię" IMHO nie ma obecnie żadnych zalet, ot muzeum. Plusy to na pewno łatwiejszy dostęp do jasnych szerokich kątów, czy mniejszej GO jak ktoś lubi, czy generalnie innych ciekawych szkieł ze sporej oferty Canona. Chyba, że i tak skończy się na plasticznej 50ce i jakimś standardzie, to wtedy rzecz bez znaczenia.

myzrael - Sro 15 Maj, 2013

Nowsze modele niestety nie wchodzą w rachubę, tak mnie nieco podkusiło patrząc na kusząco niskie ceny FF ;)
muzyk - Sro 15 Maj, 2013

Zależy jakie zdjęcia chce się robić.

Jak widać, gościu sobie nieźle poczyna starą "piątką"...

jaad75 - Czw 16 Maj, 2013

muzyk, przy tych zdjęciach akurat najmniej istotny jest aparat jakim je wykonano.
muzyk - Czw 16 Maj, 2013

jaad75 napisał/a:
przy tych zdjęciach akurat najmniej istotny jest aparat jakim je wykonano.

Zależy jakie zdjęcia chce się robić.

:wink: