|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - trwałość migawki
krzykaty - Wto 27 Cze, 2006 Temat postu: trwałość migawki Zgodnie z danymi producenta trwałość migawki w aparatach jest określana na daną liczbę cykli (np. w EOS 350D na 100 000 cykli).
Co to praktycznie oznacza?
Czy po zrobieniu tej liczby (mniej więcej oczywiście) zdjęć trzeba wymienić mechanizm migawki?
Osobiście nie słyszałem o przypadku żeby ktoś wymieniał migawkę w aparacie.
RobertO - Wto 27 Cze, 2006
niestety trzeba wymieniac bo migawka siada mniej wiecej po osiagnieciu wspomnianej liczby cykli. jezeli aparat jest jeszcze na gwarancji serwis wymienia ja za darmo. a jezeli okres gwarancji minal to raczej trzeba za to placic.
wiem ze arek wymienial w swoim 300D, ale on byl jeszcze na gwarancji
krzykaty - Wto 27 Cze, 2006
No to świetnie
Wniosek jest prosty: trzeba pstrykać bez namysłu i jeszcze na gwarancji wymienić migawkę a potem liczyć na to, że następna nie popsuje się zbyt szybko.
Czy trwałość migawki dotyczy tylko lustrzanek czy generalnie wszystkich aparatów (chodzi mi o zaawansowane kompakty)?
Czy w kompaktach migawka mechaniczna jest zastąpiona przez inny system naświetlania matrycy?
Arek - Wto 27 Cze, 2006
W kompaktach migawka jest zwykle elektroniczna i tam nie mamy problemu z jej trwałością. Tak jak napisał Robert w używanym przeze mnie 300D migawka padła po 50 tys. strzałów.
Ponieważ aparat był wciąż na gwarancji serwis Canona nie robił najmniejszych problemów
z wymianą migawki na nową. Dodatkowo wyczyścili mi matrycę i zwłatwili wszystko w
ekspersowym tempie. Z serwisem Canona mam więc tylko miłe wspomnienia
|
|