|
forum.optyczne.pl
|
 |
Propozycje - Testy zoomów - 200 mm/300mm
cygnus - Sro 24 Kwi, 2013 Temat postu: Testy zoomów - 200 mm/300mm Przeglądam sobie testy i przeglądam. Czasem szukam w nich podpowiedzi do decyzji o kupnie konkretnego obiektywu. Czasem próbuję wywnioskować (na podstawie lektury testu) czy wymyślony przeze mnie upgrade ma sens.
Weżmy pod uwagę obiektyw Nikkor 70-200/2.8 i Nikkor 70-300 VR. Ten ostatni jest testowany przy ustawieniu na 200 i na 300 mm. Wniosek autora testu: przy 300 mm istotnie spada jakość obrazu, aberracja chromatczna istotnie rośnie a rozdzielczość spada.
Ale dla mnie istotne jest pytanie, do jakiej ogniskowej jest dobrze. Bo jeśli 200 mm jest OK a dalej już źle to kupując 70-300 nic nie zyskuję na ogniskowej w stosunku do 70-200.
Tego, jaki jest użyteczny zakres ogniskowych zooma nie dowiem się z testu, ze względu na zastosowaną metodykę. Szkoda.
Może dodać do testu ze dwa punkty pomiarowe pomiędzy 200 i 300 mm?
Wybrałem 70-300 mm dla zilustrowania idei, chodzi mi o to żeby można było wnioskować o użytecznym zakresie ogniskowych, co jest bardzo istotne. Wyciąganie z testu wniosku, że Nikkor 70-300 VR jest przydatny do 200 mm wydaje mi się nieuprawnione.
|
|