forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Kitowe zoomy 14-42 do E-PM1 - który?

hesus30 - Sro 24 Kwi, 2013
Temat postu: Kitowe zoomy 14-42 do E-PM1 - który?
Witam,
To mój pierwszy post - więc prośba o wyrozumiałość.

Szukam szkła do Olka E-PM1. W grę wchodzą 4 modele:
1. Lumix G Vario 14-42 mm f/3.5-5.6
2. M.Zuiko Digital Olympus 14-42 1:3,5-5,6 ED [wersja 1 i 2]
4. M.Zuiko Digital Olympus 14-42 1:3,5-5,6 IIR

Na stronach serwisu jest tylko test wersji 2-giej szkła Olka.
Czy pozostałe szkła różnią się czymś na korzyść?
Który brać pod uwagę?

muzyk - Sro 24 Kwi, 2013

Żaden.

Polecam Panasonic 20 1.7 i zabawa się zaczyna.

hesus30 - Sro 24 Kwi, 2013

muzyk napisał/a:
Żaden.

Polecam Panasonic 20 1.7 i zabawa się zaczyna.

Jeżeli już to 14mm f2.5 :)

Ale tani zoom się przyda na imprezy i do nauki dla kobity.

moronica - Sro 24 Kwi, 2013

jezu no kolejny sie kobieta zaslania. skoro ty sie mozesz nauczyc to tak samo i ta kobieta, serio ;)
muzyk - Czw 25 Kwi, 2013

hesus30 napisał/a:
Jeżeli już to 14mm f2.5 :)

Owszem, ale 20 mm na m43 to na tyle fajna ogniskowa, że warto, tym bardziej, że nieco jaśniejszy i tańszy od 14 mm.

Innymi słowy, jasna stałka da moim zdaniem większą frajdę fotografowania niż zoom.

Nie wierzysz?
Zatem weź panasa i 20 mm stałkę i jedź np. na Majorkę.
Zobaczysz sam ile można "wycisnąć" z tej ogniskowej. Do tego 1.7...
fiiu fiu :roll:

hesus30 - Czw 25 Kwi, 2013

moronica napisał/a:
jezu no kolejny sie kobieta zaslania. skoro ty sie mozesz nauczyc to tak samo i ta kobieta, serio ;)

Nie jezu tylko hesus :)
I nie zasłaniam się za kobitę, tylko o jakość szkieł pytam ;) . Mi starcza lustrzanka.
Z tym, że mam same stałki i np. sam Nikkor 200mm micro waży ponad kilo, plus pół puszka - za dużo jak na filigranową kobitę, a i upuścić może.

Olka kupiłem za cenę dobrej flaszki - uwalonego. Naprawiłem sobie i tylko szkieł brak... Flasha też przytulę ')

Tanie są te zoomy, które wymieniłem w zapytaniu - można bez żalu łachać w "torebce" [choć słowo "wór" bardziej pasuje :D ] i dlatego pancake mi szkoda było jej fundować. Jak olek się sprawdzi z zoomem to kupię sobie stałkę;) Natomiast te 4 są bardzo tanie - panasonica widziałem już za 250 zł i najłatwiej go spotkać na znanym portalu na A.

Więc wracając do meritum - któryś z tych tanich na plus?

TS - Czw 25 Kwi, 2013

Skoro do torebki, to M. Zuiko II R albo niewymieniony Panas 14-42 II
http://www.optyczne.pl/in...101&typ=0&moc=0
Są mniejsze od poprzedników.

Też polecam 20/1.7. Razem z 45/1.8 są obowiązkowe w tym systemie ;)

Cytat:
Na stronach serwisu jest tylko test wersji 2-giej szkła Olka.

I raczej to się nie zmieni, bo nawet ciekawsze szkła czekają na test, np. wszystkie uwa i telezoomy Olka oraz Panasa.

TS napisał/a:
M. Zuiko II R albo niewymieniony Panas 14-42 II

Na razie pożyczyłem od kumpla Zuiko IIR, i chyba ten kupię, bo tego nowego zooma Panasa jeszcze nie widziałem na aukcjach. W Zuiko nie podoba mi się tylko jego rozsuwanie do pracy, ale to szczegół. Ważne, że babie się spodobał.

Osobiście z zoomów najbardziej podoba ten Lumix X VARIO PZ 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH. P.O.I.S.
Tylko ta cena...

Ten i chyba najtańszy, czyli dekielek 15mm f/8.0 Body Lens Cap ;)

TS napisał/a:
ciekawsze szkła czekają na test, np. wszystkie uwa i telezoomy Olka oraz Panasa.

Wiadomo, nie da się zrobić wszystkiego, zresztą to nie był przytyk z mojej strony.

moronica - Czw 25 Kwi, 2013

hesus30 napisał/a:
moronica napisał/a:

Nie jezu tylko hesus :)
I nie zasłaniam się za kobitę, tylko o jakość szkieł pytam ;) . Mi starcza lustrzanka.
Z tym, że mam same stałki i np. sam Nikkor 200mm micro waży ponad kilo, plus pół puszka - za dużo jak na filigranową kobitę, a i upuścić może.

nie jestem w stanie zrobic pompki ani podciagnac sie na drazku... a robie z reki zestawem korpus + grip + TC + 300/2.8 czyli lacznie 4kg. ale chyba nie o wadze byla tu mowa skoro sie wzbraniales przed stugramowa stalka. wiec sie zdecyduj, czy problem w tym ze twoja kobieta nie udzwignie czy nie zakuma, czemu nie ma zooma. bo skoro faktycznie chce sie nauczyc to stalka jak znalazl, zwlaszcza na poczatku warto sobie robic nieco pod gorke. a ty juz przestan sie z nia tak piescic bo wyjdzie z niej jakas niedojda

moronica napisał/a:
nie jestem w stanie zrobic pompki ani podciagnac sie na drazku... a robie z reki zestawem korpus + grip + TC + 300/2.8 czyli lacznie 4kg.

Gratuluję krzepy i tężyzny.

moronica napisał/a:
to stalka jak znalazl

NIE CHCĘ STAŁKI, koniec, kropka! Pytałem o ZOOMY.
Koszt stałki to minimum 750 zł. Używany zoom to połowa tego lub mniej. Jak mi zafundujesz różnicę, lub sprzedasz w takiej cenie - biorę stałkę.

moronica napisał/a:
a ty juz przestan sie z nia tak piescic bo wyjdzie z niej jakas niedojda

Cóż... Wychowała sama syna [dorosły już jest] na przyzwoitego człowieka, więc raczej daje sobie radę.

[ Dodano: Czw 02 Maj, 2013 11:52 ]
Ostatecznie kupiłem okazyjnie Lumixa 14mm f/2.5.
Zooma kupię też, planuję ze względu na gabaryty Lumixa G X Vario PZ 14-42mm f/3.5-5.6.

Wszystkim dziękuję za podpowiedzi.