|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Helios 44m-4 budowa
recreme - Sro 24 Kwi, 2013 Temat postu: Helios 44m-4 budowa Hej. Mam do Was trochę głupie pytanie. Otóż kilka dni temu zakupiłam używany sprzęt fotograficzny : sony a200 i obiektyw helios 44m-4 wraz z odpowiednim adapterem.
I obiektyw działa jak należy, nie mam problemów z nim, jednak trochę niepokoi mnie jego budowa, wygląd czy jak to nazwać. Nigdy nie miałam styczności z obiektywami analogowymi. Właściwie to praktycznie z żadnymi. Ale z tego co się napatrzyłam na internecie, u sprzedawców na te heliosy, to mam wrażenie że nie mam pewniej części. Zrobiłam zdjęcie obiektywu.
Patrząc na obiektyw widać jego wnętrze. Tak jakby brakowało jakiejś części.
Pytanie, czy to źle i czy może to wpłynąc na jego użytkowanie?
Z góry dzięki : )
ophiuchus - Sro 24 Kwi, 2013
recreme, wygląda jakby nie było tylnej obudowy razem z gwintem M42, który służył do mocowania obiektywu do aparatu. Czyżby została w przejściówce? Tam jak widzisz są miejsca na trzy śrubki, którymi ta obudowa była przymocowana. Tak się składa, że to jest dosyć istotna część obiektywu
[ Dodano: Sro 24 Kwi, 2013 18:40 ]
Yyyy.... sory, to chyba nie jest tył obiektywu, tylko przód :d Czyli brakuje frontowego pierścienia chroniącego obiektyw od przodu i trzymającego tubus w miejscu. Na tym pierścieniu byłoby naniesione oznaczenie i nazwa obiektywu.
Jak tu: http://top35mm.com/sites/...s-44mm-lens.jpg
Czyli komuś upadł albo coś w ten deseń.
recreme - Sro 24 Kwi, 2013
ophiuchus napisał/a: | recreme, wygląda jakby nie było tylnej obudowy razem z gwintem M42, który służył do mocowania obiektywu do aparatu. Czyżby została w przejściówce? Tam jak widzisz są miejsca na trzy śrubki, którymi ta obudowa była przymocowana. Tak się składa, że to jest dosyć istotna część obiektywu |
Tyle że adapter M42 znajduje się z drugiej strony i tam go mocuję. Otrzymałam również drugi adapter, taki sam jaki jest przymocowany, ale nigdy nie otwierany jeszcze zapakowany, a wiem że poprzedni użytkownik korzystał z aparatu i obiektywu, więc myślę, że jeśli ten adapter byłby potrzebny to raczej także byłby użyty.
Napiszę jeszcze do sprzedawcy, ale najpierw wolę otrzymac tutaj odpowiedź.
A i słyszałam też o tzw."tuningu" tych obiektywów, że jakoś się je rozbiera i składa inaczej niż pierwotnie, może to jest przyczyną?
[ Dodano: Sro 24 Kwi, 2013 18:59 ]
Ok, dzięki wielkie Zastanawiałam się nad tym, czy to z jakiejś usterki, upadku czy po prostu obiektyw był przerabiany.
W takim razie napisze do sprzedawcy, może po prostu jakimś cudem zapomniał dołączyć do zestawu.
h.s. - Czw 25 Kwi, 2013
Sprawdź, czy ostrzy na nieskończoność, jeśli był przerabiany to do makro. A czy ta część nie jest zdejmowana, może to jakiś konwerter?
recreme - Czw 25 Kwi, 2013
h.s. ostrzy, ostrzy Właśnie nie jest zdejmowana, to do niej przykręca się ten cały pierścień, ale jakoś to załatwię ; )
Dzięki.
|
|