|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw do Sony A57
bean357 - Czw 25 Kwi, 2013 Temat postu: obiektyw do Sony A57 Witam. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość:)
Kilka lat robiłam zdjęcia kompaktem Fuji S5700 - głównie zdjęcia produktowe. Wychodziły mi w mojej ocenie nieźle, sprzedaż produktów była zadowalająca więc OK. Kupiłam Sony A57 z obiektywem kitowym 18*55- do celów prywatnych- ale próbuję przy okazji też robić zdjęcia produktowe i tu mam problem. Nie wychodzą mi nawet zbliżone do tych z kompaktu. Przy tym samym ustawieniu oświetlenia, ustawionym prawidłowo balansie bieli, w tych samych warunkach są dziwnie "mdłe". tzn kolory jakby wyblaknięte, przedmioty które są błyszczące lub np metalizowane wychodzą matowe - jednym słowem smętne )). Czy zmiana obiektywu - na jaki - macro?? pomoże czy też jest to kwestia mojego braku większego doświadczenia z lustrzanką ??
Tutejszyn - Czw 25 Kwi, 2013
A może przestrzeń barw masz ustawioną na Adobe RGB?
Kompakty też zwykle mają barwy mocniej nasycone.
Ostatnia rzecz, to obróbka w komputerze. Lustrzanki dają lepszy materiał wyjściowy. To znaczy więcej można z tego wycisnąć w komputerze.
Ustaw format zapisu na RAW, przestrzeń barw na sRGB, Zainwestuj nie takie całkiem duże pieniądze w Lightrooma i życie nabierze kolorów
bean357 - Czw 25 Kwi, 2013
Przestrzeń barw mam na sRGB - a w Raw-ach faktycznie jeszcze nie próbowałam robić , więc będę ćwiczyć jak najszybciej:)
A co jeśli chodzi o wydobycie połysku- nie chodzi mi o przedmioty metalowe ale coś takiego jak materiał satynowy lub papier z metaliczną fakturą? Mam wrażenie jakby ten obiektyw eliminował mi wszystkie "błyski" zwłaszcza te pożądane.
jest duże prawdopodobieństwo, że można to wydobyć w postprocessie. Jeśli fotografie będą robione w RAW, to obróbka w komputerze potrafi wydobyć ze zdjęcia więcej niż ciepła woda z torebki herbaty.
bean357 - Czw 25 Kwi, 2013
Wielkie dzięki - jutro będę wszystko testować
ściągnij sobie testową wersję lightroom 4 i pobaw się nim. Link
Stuku - Pią 26 Kwi, 2013
bean357 napisał/a: | Wielkie dzięki - jutro będę wszystko testować |
Powiem tak. Obiektyw jeśli chodzi o zdjęcia produktów, jakie by to nie były też odgrywa pewną rolę. Ja swojego czasu próbowałem robić coś na aukcje na allegro 18-70 minolty. I byłem delikatnie mówiąc zniesmaczony tym, co uzyskiwałem tym szkłem.
Tutejszyn - Pią 26 Kwi, 2013
Stuku, Tylko, że tu jest mowa o bladych zdjęciach, bez "połysku", a obiektyw w zasadzie dowolny, poradzi sobie ze zdjęciami na aukcje Internetowe.
bean357 - Pią 26 Kwi, 2013 Temat postu: zdjęcia przykładowe Dla porównania wklejam zdjęcia, robione w tych samych warunkach, tak samo oświetlone, - pierwsze starym kompaktem fuji a drugie Sony:
http://zapodaj.net/7ae8b7ded98e0.jpg.html - kompakt
http://zapodaj.net/ee67184adb97a.jpg.html - lustrzanka
dragossani - Pią 26 Kwi, 2013
Tak lepiej? Twój plik z A57 po lekkiej obróbce w LR.
bean357 - Pią 26 Kwi, 2013
zdecydowanie lepiej ! nie wiedziałam właśnie czy to wina zdjęć czy braku wiedzy- ściągam właśnie trial lightrooma:)
Crystof - Sob 27 Kwi, 2013
Tutejszyn, dlaczego LR4 trial? STĄD można również legalnie i do końca czerwca darmowo użytkować piątą wersję oprogramowania Adobe .
ophiuchus - Sob 27 Kwi, 2013
Bo jak się spodoba to od razu można zakupić i nie trzeba się bawić w odinstalowanie bety, instalowanie czwórki etc...
Cybant - Sro 21 Sie, 2013
Witam wszystkich
jestem tu nowy i zeby nie zakladac nowego postu chcial bym sie dolaczyc do tematu.
Zamierzam kupic a57 z kitem 18-55 ale chcialbym go wymienic na DT 50 F/1.8 SAM i
DT 55-300 F/4.5-5.6 SAM chodzi mi glownie o zdjecia w pomieszczeniach jakis portret krajobrazy. Moje pytanie to czy ten zestaw bedzie wystarczajacy na poczatek?
Jesli ktos ma inne propozycje chetnie wyslucham.
ghost - Sro 21 Sie, 2013
nie wymieniałbym 1855 na 50, a dokupiłbym oprócz.
mz 1855+55200+50 to jest dobry zestaw na początek. jest tanio, zdjęcia da się robić i da się rozeznać w tym co nas bawi.
można dyskutować czy lepiej 50, czy 35.. do 35 można doczepić potem jeszcze 85f/2.8, a do 50 to już mniej sensowne. ale to kwestia upodobań i dalszych decyzji, które łatwiej podjąć po jakimś czasie.
czyli 55-200 bedzie leszy niz 55-300 cenowo nie ma duzej roznicy a chodzi mi o to by szybko nie zmieniac i fotki zeby byly dobrej jakosci
ghost - Sro 21 Sie, 2013
może być 55-300. nie wiem na ile się różnią, ale 55200 był (pod względem ostrości) całkiem ok. nowszy @300 pewnie już słabuje, ale i tak zgaduje, że do wydruków a4 starczy
czytalem testy obu i pisza ze 55-300 cytat z opini "Zero aberacji doskonała ostrość. Dla dolnego zakresu ogniskowej ~80 dobry bokeh - może być portretowy." natomiast 55-200 tez cytat "ciemny, kiepska odległość ostrzenia, wolny AF" mysle ze lepsze opinie ma 55-300
RB - Sro 21 Sie, 2013
Cybant napisał/a: | czytalem testy obu i pisza ze 55-300 cytat z opini "Zero aberacji doskonała ostrość. Dla dolnego zakresu ogniskowej ~80 dobry bokeh - może być portretowy." natomiast 55-200 tez cytat "ciemny, kiepska odległość ostrzenia, wolny AF" mysle ze lepsze opinie ma 55-300 |
Testy czytałeś czy opinie? Tu na optyczne.pl opinia o 55-300 jest... jedna, ta która zacytowałeś. Kiepska próbka statystyczna (nie obiektywów a opiniodawców).
BTW - wśród opinii uzytkowników jest znaczący rozrzut, cóz kazdy ma inne doswiadczenia, oczekiwania i umiejętności. Akurat nimi bym się kierował w wyborze w najmniejszym możliwym stopniu...
ghost - Sro 21 Sie, 2013
oba są ciemne i zapewne oba nie powalają AFem. to tanie plastikowe obiektywy i trzeba się pogodzić z pewnymi kompromisami.
czytalem testy opinie ogladalem przykladowe zdjecia i tak jak mowisz jest duza rozbieznos w opiniach myalalem tez o sigmie i tamronie ale sugerowalem sie ocena na optyczne ale widze ze ocena to srednia z opini tak ze teraz juz mam namieszane testy wypadaja podobnie
ghost - Sro 21 Sie, 2013
jeżeli chodzi o 55-200 i pokrewną rodzinę "długich kitowców pod aps-c" to większość (wszystkie?) wypadają dość podobnie. przyzwoicie obrazowo, słabo mechanicznie i autofocusowo. zwykle zestaw producenta pozwala zaopatrzyć się ciut taniej, niż kupując szkła osobno i z tej przyczyny zdecydowałbym się na soniacze. z tego co grzebnąłem - 55300 jest ok, a zawsze ciut dłuzszy.
tu masz jakieś lepsze opinie na temat 55300: dipi, kurt
dzieki serdeczne za opinie i rady mysle ze zostane przy 55-300 sonym
|
|