|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zestaw do 21.000 zł
dloogiDM - Pią 26 Kwi, 2013 Temat postu: Zestaw do 21.000 zł Witam.
Wiem, że na różnych forach (m.in tym) są tematy typu "jaki aparat", "jaki obiektyw" na śluby itp. Jeśli coś dubluję to przepraszam. Starałem się przejrzeć wszystko.
W najbliższym czasie otrzymam dotację na działalność fotograficzną.
Od razu odpowiem na zarzuty tych, którzy stwierdzą, że nie ma co się pchać w to, nie masz doświadczenia, będziesz psuł rynek itd.
Oczywiście,macie dużo racji. Ale... z całkiem pragmatycznego punktu widzenia, jeśli moje zdjęcia na "rynku" same się nie obronią, to najzwyczajniej w świecie po roku się zawijam. Ale sprzęt jaki kupię - nie było by mnie pewnie stać nigdy na niego.
Do rzeczy:
Zdjęcia ślubne - początkowo jako drugi fotograf, później solo
Zdjęcia w zniszczonych, opuszczonych miejscach - taka mała dewiacja
Zastanawiam się nad nikonem d800 lub d600 - pomóżcie z wyborem (ewent canon Mark III)
i szkła:
- 35mm 1.8
- 85mm 1.8
- Samyang 8mm
- ew. jakiś zoom tamrona
- szeroki kąt - 14-24 trochę za drogo, może sigma 12-24
posiadam już nikona d90+ N50 1.8, Sigma 10-20, Tamron 70-200 2.8+ lampa Nissin 622
Czy opłaca się sprzedać np d90 z tym tamronem (prawie nówka) i sigmą i dołożyć do np nikkora 24-70 2.8 albo 70-200 2.8?
Dziękuję z góry za pomoc i wyrozumiałość
moronica - Pią 26 Kwi, 2013
dloogiDM, nikkor 35/1.8 jest na DX a nie na FX, mam nadzieje ze zdajesz sobie z tego sprawe
rozumiem, ze tylko nowki wchodza w gre? bo fajna alternatywa dla 24-70/2.8 moglby byc starszy nikkor 28-70/2.8 ale oczywiscie tylko uzywane sa dostepne
dloogiDM - Pią 26 Kwi, 2013
Oczywiście, wiem. Ale sporo osób używa pod FX i daje radę, pomimo winietowania.
35mm 1.4 byłby bajka ale cena
moronica - Pią 26 Kwi, 2013
dloogiDM, a czemu nie N 35mm f/2? na brzegu jest slaby ale nie sadze, by odstawal od 35/1.8 na brzegu pelnej klatki
moronica napisał/a: | dloogiDM, a czemu nie N 35mm f/2? na brzegu jest slaby ale nie sadze, by odstawal od 35/1.8 na brzegu pelnej klatki |
Rzeczywiście, jest to sensowna alternatywa.
A co sądzisz o pozostawieniu/sprzedaniu posiadanego zestawu? (oprócz lampy i 50mm 1.8)
ophiuchus - Pią 26 Kwi, 2013
dloogiDM, myślę, że D600 całkiem przyzwoicie by się sprawdził. AF ma raczej bardziej niż przyzwoity, jakość zdjęć również w czołówce, a jeszcze trzy koła zostanie na obiektywy. Samyang, tak samo jak wspomniany 35 F1.8 są do aparatów z małymi matrycami więc raczej bym je sobie darował, jak chcesz tanie rybie oko, to może poszukaj Zenitara z nikonowym mocowaniem? Rozważ pozostawienie D90 jako zapasowy korpus, nigdy nie wiadomo czy los nie spłata jakiegoś figla w najważniejszym momencie Dorzuć może do tego jakąś systemową lampę, tak na wszelki wypadek i chyba by było.
No zaoszczędziłbym i to sporo... ale te wszystkie historie z pyłkami na matrycy...
I jest jeszcze kwestia, że jak już mam możliwość wykorzystania takiej kasy to chciałbym kupić już coś naprawdę dobrego. Prędzej w przyszłości uzbieram na dobre szkło niż np na lepszy korpus. Tam mi się wydaje...
ophiuchus - Pią 26 Kwi, 2013
Hehe, a przy D800 historie z AF także żeby nie było, że zamienił stryjek siekierkę na kijek Ale załóżmy, że słusznie prawisz co do wydawania szmalu. Proponuję w jakimś sklepie sprawdzić jeszcze, który korpus będzie Ci się wygodniej obsługiwało.
Tutejszyn - Pią 26 Kwi, 2013 Temat postu: Re: Zestaw do 21.000 zł
dloogiDM napisał/a: | Oczywiście,macie dużo racji. Ale... z całkiem pragmatycznego punktu widzenia, jeśli moje zdjęcia na "rynku" same się nie obronią, to najzwyczajniej w świecie po roku się zawijam. Ale sprzęt jaki kupię - nie było by mnie pewnie stać nigdy na niego. | To byłoby zbyt proste: zarejestrować firmę, wziąć dotację i zaraz potem się zwinąć. Obyś się tylko nie przeliczył. W jakimś momencie, po nie dotrzymaniu warunków, może się okazać, że sam sobie będziesz musiał zafundować sprzęt za 20 000zł.
Spoko. Zdaje sobie sprawę za co się biorę i jakie są warunki i wymagania. Choćby się waliło i paliło to przez rok utrzymam działalność.
A wracając do tematu, czy wobec w/w problemòw z d600/d800 warto myśleć o C.Mark III ?
nienietaktak - Pią 26 Kwi, 2013
Tutejszyn, na razie wystarczy, że rok się pomęczy i może firmę zamykać, a sprzęt zostaje. Problemem jest raczej opłacanie ZUS przez ten rok, jeżeli jest w pełnej wysokości .
ZUS dla nowych firm jest obnizony przez dwa lata. Wychodzi coś ok 420zł bodajże.
nienietaktak - Pią 26 Kwi, 2013
dloogiDM, wiem, ale znam takich, którzy nawet z tym mieli problemy
Usjwo - Sob 27 Kwi, 2013
Czyli jak chcę sobie kupić sprzęt to bez sensu jest wykładać swoje pieniądze. Czy dobrze myślę? Trzeba założyc działalność, dostać dofinansowanie, opłacić ZUS przez rok, zamknąć działalność. Calość wyniesie mniej niż 10000PLN, za które dostaje sprzęt za 21000PLN. Naprawdę nie muszę oddawać tych pieniędzy
Jakie warunki muszę sełnić zeby dostać dofinansowanie? Przydałby mi się nowy 5mk3 i zostałoby na jakieś dobre szkło.
nienietaktak - Sob 27 Kwi, 2013
Usjwo, musisz być zarejestrowanym bezrobotnym, napisać wniosek o dofinansowanie, mieć dwóch żyrantów o dochodach minimum 2000 netto albo 30.000 do zablokowania na 1,5 roku na koncie osobistym. No i liczyć na przychylnośc urzędników.
Usjwo - Sob 27 Kwi, 2013
Bezrobotnego bez zasiłku za którego zapłaci się roczny zus pewnie nietrudno znaleźdź, żyrujesz mu pozyczkę i wszyscy są zadowoleni.
dloogiDM - Sob 27 Kwi, 2013
Bardzo proszę o pomoc na zadane przeze mnie pytania. Jeśli mamy rozmawiać o dofinansowaniach, żyrantach i bezrobotnych to zamknijcie wątek.
MM - Sob 27 Kwi, 2013
dloogiDM napisał/a: | Jeśli mamy rozmawiać o dofinansowaniach, żyrantach i bezrobotnych to zamknijcie wątek. |
Za blisko sedna sprawy ktoś walnął w klawiaturę?
Niestety sam w sklepie foto zbyt dużo widziałem ludzi chcących skorzystać z tego dofinansowania a samemu nie mieli kompletnie pojęcia o tym za co chcą się zabrać. To było zbyt przykre doświadczenie by o tym zapomnieć.
21000 zł to suma świetna by kupić sobie "początek". A taki początek to dobry korpus FF, 24-70 i lampa. Potem - jak się zacznie zarabiać - inwestujemy w legalne oprogramowanie, dobry komputer, monitor, jakieś 70-200, coś szerokiego, stałkę do portretu, jakieś 35/1.4 lub 24/1.4, drugą lampę z zapasowym korpusem (może być APS-C) itd.
pioroon - Sob 27 Kwi, 2013
MM, mówisz, że legalny soft to później jak już się zarabia?
Tak czy siak do takiej roboty to trzeba brać takie niezniszczalne sprzęty jak piszesz ...
MM - Sob 27 Kwi, 2013
pioroon napisał/a: | MM, mówisz, że legalny soft to później jak już się zarabia? |
Niestety krajowe realia są takie, że pierwszy milion trzeba skubnąć. Bardzo biedny fotograf z pełnym legalizmem niewiele będzie miał wspólnego. Trzeba mieć tylko na tyle silnej woli, by jak już się ma pewne podstawy wejść na drogę legalności.
W naszym kraju to o tyle trudne, że jak komuś mówię, że kupuję jakieś oprogramowanie to wielu puka się w czoło i pyta - PO JAKĄ CHOLERĘ, skoro można mieć to samo bez kupowania...
Tutejszyn - Sob 27 Kwi, 2013
MM, ale oprócz drogiego legalnego oprogramowania, są też jakieś furtki na legal w niższej cenie. Ciekawostka - kupiłem PS6 z licencją uczniowską. Uczniem tutaj był mój syn. Wysłałem skan jego legitymacji szkolnej i chyba jeszcze skan świadectwa, a cała reszta opisu dotyczyła mnie, łącznie z kontem w Adobe utworzonym lata temu.. Byłem ciekawy, czy mogę w ten sposób zdobyć licencję na siebie. No i mam PSa z licencją na mnie, a nie na syna Myslę, ze wystarczyło to, że to syn. Nazwisko i adres to samo.
Lightroom już teraz to nie są jakieś straszne pieniądze. Więc nie trzeba kraść tego pierwszego miliona. Przynajmniej nie na oprogramowanie
MM - Nie 28 Kwi, 2013
Tutejszyn napisał/a: | są też jakieś furtki na legal w niższej cenie |
Tutejszyn napisał/a: | Wysłałem skan jego legitymacji szkolnej i chyba jeszcze skan świadectwa |
Tutejszyn napisał/a: | No i mam PSa z licencją na mnie, a nie na syna |
Jak Polak nie pokombinuje to go szlag trafi...
muzyk - Nie 28 Kwi, 2013
dloogiDM napisał/a: | Zdjęcia ślubne |
albo d600 albo Canon + Sigma 35 1.4, di tego albo Sigma 85 1.4, albo chociaż u Canona 85 1.8, u Nikona 85 1.4, albo u Canon 85 1.2.
Jako szeroki kąt nawet od bidy 20 2.8 Canona.
I jedziesz na stałkach (35 ką dużo obfocisz - bardzo dużo)
Lampę polecam Metz 58 af 2.
MM napisał/a: | Potem - jak się zacznie zarabiać - inwestujemy w legalne oprogramowanie, |
Można od razu LR 4 za grosze przecież kupić.
Chyba nie musi być od razu PS.
Tutejszyn - Nie 28 Kwi, 2013
MM napisał/a: | Jak Polak nie pokombinuje to go szlag trafi... | Nie bardzo rozumiem.. Krytykujesz mnie za to, że wstałem i spytałem się grzecznie, czy mogę w ten sposób kupić taniej oprogramowanie?
Jivul - Nie 28 Kwi, 2013
Tutejszyn napisał/a: | Ciekawostka - kupiłem PS6 z licencją uczniowską. |
A można na takiej licencji używać go komercyjnie (=sprzedawać zdjęcia na nim obrabiane)?
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
Tutejszyn, ale wiesz... według mnie to nie masz tego oprogramowania legalnie. Równie dobrze mogłeś za darmo ściągnać z torrenta - prawnie na jedno by wyszło
Może się mylę, ale nie chce mi się czytać licencji
muzyk - Nie 28 Kwi, 2013
Jivul napisał/a: | A można na takiej licencji używać go komercyjnie |
Można. Przynajmniej w Niemczech licencja studencka nie jest obarczona żadnymi ograniczeniami (PS5)
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
muzyk, no tak, ale pewnie jest różnica czy używa tego komercyjnie uczeń czy członek jego rodziny?
Usjwo - Nie 28 Kwi, 2013
dloogiDM napisał/a: | Bardzo proszę o pomoc na zadane przeze mnie pytania. Jeśli mamy rozmawiać o dofinansowaniach, żyrantach i bezrobotnych to zamknijcie wątek. |
Ja wcale niepotepiam tych co korzystają z takich dofinansowań, jest możliwość to dlaczego nie skorzystać, skoro to legalne. Dziwi mnie poprostu kto i dlaczego wymysla takie przepisy? CZy to odnosi się tylko do firm foto? Czy może to być dowolna działalność?
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
Zdaje się, że dowolna. Program pomocy bezrobotnym
ophiuchus - Nie 28 Kwi, 2013
Usjwo, jak najbardziej dowolna (byle legalna ) działalność. Sam jestem żyrantem w takiej dopłacie i dotyczyła ona zupełnie innej kwestii niż fotografowanie
mozer napisał/a: | Tutejszyn, ale wiesz... według mnie to nie masz tego oprogramowania legalnie. Równie dobrze mogłeś za darmo ściągnać z torrenta - prawnie na jedno by wyszło
Może się mylę, ale nie chce mi się czytać licencji | Korzystam legalnie, bo licencja jest moja. Wydał mi ją nie automat, ale pracownik polskojęzyczny.
Cytuję:
"Zapraszamy do korzystania z nowego oprogramowania!
Z powazaniem
Krystyna Ana
Adobe Support"
Pisałem drukowanymi litrami, wyraźnie i powoli tak, że nie było wątpliwości, że ja to ja, a uczniem jest mój syn. Brałem pod uwagę, że moje zgłoszenie zostanie odrzucone. Zostało przyjęte!
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
Tutejszyn, ciekawe do którego stopnia pokrewieństwa to akceptują w takim razie
mozer, Nie mam pojęcia. Możliwe nawet, że pani popatrzyła i machnęła ręką, przyznając mi licencję. Istotne jest to, że mam licencję, a więc legalne prawo do używania tego oprogramowania, licencję, za którą zapłaciłem.
dloogiDM - Nie 28 Kwi, 2013
muzyk napisał/a: | dloogiDM napisał/a: | Zdjęcia ślubne |
albo d600 albo Canon + Sigma 35 1.4, di tego albo Sigma 85 1.4, albo chociaż u Canona 85 1.8, u Nikona 85 1.4, albo u Canon 85 1.2.
Jako szeroki kąt nawet od bidy 20 2.8 Canona.
I jedziesz na stałkach (35 ką dużo obfocisz - bardzo dużo)
Lampę polecam Metz 58 af 2.
MM napisał/a: | Potem - jak się zacznie zarabiać - inwestujemy w legalne oprogramowanie, |
Można od razu LR 4 za grosze przecież kupić.
Chyba nie musi być od razu PS. |
I o to mi chodziło. Krótko i na temat. Dzięki !
Czyli jednak d800 byś odpuścił? I czy pisząc o canonie masz na myśli Mark III?
[ Dodano: Nie 28 Kwi, 2013 11:33 ]
Usjwo napisał/a: | dloogiDM napisał/a: | Bardzo proszę o pomoc na zadane przeze mnie pytania. Jeśli mamy rozmawiać o dofinansowaniach, żyrantach i bezrobotnych to zamknijcie wątek. |
Ja wcale niepotepiam tych co korzystają z takich dofinansowań, jest możliwość to dlaczego nie skorzystać, skoro to legalne. Dziwi mnie poprostu kto i dlaczego wymysla takie przepisy? CZy to odnosi się tylko do firm foto? Czy może to być dowolna działalność? |
Ok źle odebrałem - sorrki
Może być każda działalność. We wniosku musisz umotywować dlaczego akurat to a nie co innego i napisać taki mini biznesplan. Co i ile na co przeznaczasz, jaka jest konkurencja na rynku, jakie masz szanse itd. Zabezpieczeniem może być : dwójka poręczycieli, weksel in blanco albo dobrowolne poddanie się egzekucji notarialnej (ja mam to). Nie trzeba mieć na końcie żadnych pieniędzy.
muzyk - Nie 28 Kwi, 2013
dloogiDM napisał/a: | Czyli jednak d800 byś odpuścił? |
I tak i nie.
Odpuścił, bo nie wiem na ile będziesz się bawił w obróbkę RAWów z d800, a nie, bo jeśli będziesz... wówczas warto.
Jak użytkownik Canona, polecam zaś 5dIII i konkretne - w/w szkła.
Do Nikona - hmm, nawet 24-70 2.8 oblecisz dużo, ale może warto mieć dwie jasne stałki, najlepiej z f1.4
[ Dodano: Pon 29 Kwi, 2013 00:02 ]
mozer napisał/a: | no tak, ale pewnie jest różnica czy używa tego komercyjnie uczeń czy członek jego rodziny? |
Tak. Komercyjnie może używać tylko osoba, która mogła zakupić wersję studencką.
lvl3ha - Pon 29 Kwi, 2013
Tutejszyn, znasz polskie reality.
Cytat: | Posiadaczem dowolnego pakietu Adobe Creative Suite na licencji dla studentów mogą zostać:
- Uczniowie
- Studenci
- Nauczyciele i wykładowcy
- Organizacje charytatywne oraz non-profit. |
Cytat: | Ważną rzeczą jest jednak, że tylko właściciel licencji studenckiej może korzystać z tego oprogramowania. Odpada zatem sytuacja, gdzie w grupie kolegów jeden z nich kupi pakiet Creative Suite, zainstaluje go na własnym komputerze, zaś wszyscy będą z niego korzystali. Nawet jeśli do komputera dostęp ma wiele osób, z programów Adobe może korzystać jedynie osoba, która otrzymała licencję.
Pakietu Adobe na licencji studenckiej nie można wykorzystywać także w firmie, w której jest się zatrudnionym
|
Poza tym nie mow publicznie jak to zrobiles bo cie skarbowka dorwie za prekrety
mozer - Pon 29 Kwi, 2013
lvl3ha, ale Tutejszyn napisał przecież, że licencja jest na niego.
Tutejszyn - Pon 29 Kwi, 2013
lvl3ha napisał/a: | TutejszynPoza tym nie mow publicznie jak to zrobiles bo cie skarbowka dorwie za prekrety | Inaczej rozumiemy słowo "przekręt". Da mnie przekrętem jest oszustwo. Czasem ludzie rzeczywiście kręcą i kombinują zupełnie niepotrzebnie. Czasem wystarczy po prostu spytać, czy "coś" można zrobić w "ten" sposób. "Spytałem" i dostałem "odpowiedź" pozytywną.
Z jednym się zgadzam: lepiej mówić mniej, niż za dużo, blee
nienietaktak - Pon 29 Kwi, 2013
muzyk, przy tym budżecie odpuściłbym 85/1.2 na śluby. Ze względu na jego "wolność" nadaje się raczej w plener, do studia itp. Ogólnie tam, gdzie czas nie ma aż tak dużego znaczenia. Nie mówię, że podczas ślubu się nie da, bo się da, ale raczej jako podpinka do drugiego body.
Mój zestaw "stałkowy" wyglądałby tak:
5D III + C EF 24/1.4 + 85/1.8 + ewentualnie 40/2.8
Nie brałbym Sigmy, chociaż obrazek zacny, ale AF loteryjny. Chyba, że chce się komuś wysyłać do kalibracji i liczyć na to, że będzie dobrze.
muzyk - Pon 29 Kwi, 2013
nienietaktak napisał/a: | 5D III + C EF 24/1.4 + 85/1.8 + ewentualnie 40/2.8 |
TAK! Popieram, ale ewentualnie z 50 1.4 zamiast 40 2.8
nienietaktak napisał/a: | przy tym budżecie odpuściłbym 85/1.2 na śluby. Ze względu na jego "wolność" nadaje się raczej w plener, do studia itp. Ogólnie tam, gdzie czas nie ma aż tak dużego znaczenia. Nie mówię, że podczas ślubu się nie da, bo się da, ale raczej jako podpinka do drugiego body. |
No cena jest kosmiczna. Może niebawem Canon wypuści jakąś nową 50 tkę 1.4?
komor - Pon 29 Kwi, 2013
Tutejszyn, moim zdaniem nie masz legalnej licencji. Nawet jeśli pani z Adobe Ci ją przyznała, to na podstawie błędnych przesłanek. Wiesz, to jak z firmami ubezpieczeniowymi. Agent chętnie wszystko Ci bez problemu sprzeda, natomiast kiedy przyjdzie do egzekwowania odszkodowania to zaczyna się sprawdzanie, czy aby polisa jest ważna i spełniasz jej warunki, np. czy zamek w drzwiach jest dobry itd. W momencie inkasowania składki wszystko było pięknie i nikt nic nie sprawdzał.
muzyk - Pon 29 Kwi, 2013
Tutejszyn napisał/a: | "Zapraszamy do korzystania z nowego oprogramowania!
Z powazaniem
Krystyna Ana
Adobe Support"
|
Wydaje mi się, że to jest wiążące, gdyż potwierdzenie napisała pracowniczka adobe, a nie kto inny.
Tutejszyn - Pon 29 Kwi, 2013
Można się spierać gdzie leży prawda. Dla mnie najważniejsze jest:
1. Za program zapłaciłem
2. Dokonując rejestracji nie myślałem o tym, że kogoś robię w balona, a o tym, w jaki sposób do tego podejdzie Adobe?
3. Program nie leży i nie kurzy się i myślę, że sporo się już nauczyłem.
dloogiDM - Czw 02 Maj, 2013
Dzięki za pomoc wszystkim. Jeszcze tylko kilka kwestii
Polecacie MrkIII - zacny aparat. Ale ze względu na zauważalną różnicę w cenie d800-mrkIII oraz, że mam już d90 jako backup nie rozsądniej było by jednak brać d800? Sprzedać d90 raczej się nie opłaca już a pracować na 2 systemy - troszkę lipa.
Chciałbym, żeby 24-70 na początku ogarnął mi temat, a potem po kolei dokupował sprzęt. Ale boje się że w kościele polegnie, więc myślę nad 35 1.4 + 85 1.8 (lub zamiast 35ki 24mm 1,4). Na plener mój tamron 70-200 2.8 też się nada mam nadzieje.
muzyk - Czw 02 Maj, 2013
Pomyśl też nad d600 a za różnicę w cenie dołóż do szkieł.
nienietaktak - Czw 02 Maj, 2013
dloogiDM napisał/a: | a pracować na 2 systemy - troszkę lipa.
Chciałbym, żeby 24-70 na początku ogarnął mi temat, a potem po kolei dokupował sprzęt. Ale boje się że w kościele polegnie, więc myślę nad 35 1.4 + 85 1.8 (lub zamiast 35ki 24mm 1,4). Na plener mój tamron 70-200 2.8 też się nada mam nadzieje. |
Hmmm... Właśnie intensywnie myślę nad tym, żeby może kiedyś zacząć pracować na 2 systemy. Każdy ma swoje jakieś tam wady i zalety i teraz chodzi o to, żeby wykorzystać zalety, a pomijać wady. Prawdę mówiąc, to gdyby nie szkła, Canon zakończyłby u mnie swój żywot.
24-70 z f/2.8 da radę w kościele. Przynajmniej w większości kościołów.
muzyk napisał/a: | Pomyśl też nad d600 a za różnicę w cenie dołóż do szkieł. |
No właśnie. Gdyby nie ta cała historia z syfem na matrycy to wybór byłby prosty. d600 i lepsze (lub więcej) szkieł.
Szukam usilnie info, że coś się zmieniło w tym temacie ale nic nie znalazłem niestety
moronica - Czw 02 Maj, 2013
dloogiDM, to dobry znak bo generalnie jak wszystko jest ok to ludzie ida robic zdjecia a jak cos jest nie tak to biegna na forum pomarudzic
Mam jeszcze chwile na ogarnięcie tego zestawu. Ale im więcej czytam tym mniej wiem
To będzie dla mnie b.duża inwestycja i nie chciałbym potem pluć sobie w brodę, że mogłem dołożyć te 3 tyś np do d800
kelvinpiotr - Czw 02 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | Dziwi mnie poprostu kto i dlaczego wymysla takie przepisy? CZy to odnosi się tylko do firm foto? Czy może to być dowolna działalność? |
Może byc każda dowolna , tylko musisz wybrać taką w której klienci od razu nie zorięntują się, że nie jesteś zawodowcem i mało umiesz , np. kładzenia kafli nie polecam , hydrauliki też , tu błędy wychodzą od razu i szkód materialnych można narobić . A i może się okazac że trzeba będzie je póżniej pokrywać z własnej kieszeni A przy fotografii ..... jakoś zawsze wyjdzie , a jak klientowi sie podobać nie będzie , to ..... styl taki , moda , obiekty niefotogeniczne , warunki pogodowe i oświetleniowe kiepskie i jakoś poleci ......
MM - Pią 03 Maj, 2013
nienietaktak napisał/a: | 24-70 z f/2.8 da radę w kościele |
Nowe 24-70/2.8 da radę w każdym kościele. Przy współczesnych korpusach to już nie jest problem. Oczywiście lampę mieć trzeba, tylko nie walić z niej z całej mocy...
nienietaktak - Pią 03 Maj, 2013
MM napisał/a: |
Nowe 24-70/2.8 da radę w każdym kościele. Przy współczesnych korpusach to już nie jest problem. Oczywiście lampę mieć trzeba, tylko nie walić z niej z całej mocy... | to są oczywiste oczywistości. z tym, że stare 24-70 też sobie radzi. Przynajmniej radził sobie jeszcze kilka dni temu
MM - Pią 03 Maj, 2013
Miałem stare 24-70... Nowe jest jak stałka. Można cały czas robić na f/2.8 i będzie ostro.
dloogiDM - Pią 03 Maj, 2013
Dzięki MM.
A jeśli chodzi o puszkę to którą byś proponował? d600/d800/MrkIII ?
MM - Pią 03 Maj, 2013
dloogiDM napisał/a: | Dzięki MM.
A jeśli chodzi o puszkę to którą byś proponował? d600/d800/MrkIII ? |
Jeżeli chodzi o śluby i pracę z systemowym 24-70/2.8 to w zasadzie obojętne. Nikonem będzie łatwiej pracować z lampą, Canonem przy obróbce (oczywiście jak obrabia amator a nie grafik). Obojętne który kupisz, byleś tylko nie myślał o Sony czy .... Pentaksie
|
|