|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Foto-Servis sigmy w Gdyni
cyganos - Pią 26 Kwi, 2013 Temat postu: Foto-Servis sigmy w Gdyni Cześć wszystkim mam następujący problem z serwisem Sigmy. Oddałem do firmy Foto-Service z Gdyni obiektyw sigma 30 mm f/1.4 wraz z fuji s5, obiektyw ten miał spory bf na bocznych punktach af, natomiast środkowy ostrzy w punkt, tą informacje dołączyłem do oddanego sprzętu. Po dwóch dniach odebrałem sprzęt z serwisu i niestety nie ma żadnej różnicy po ich kalibracji.
Zadzwoniłem do nich z reklamacją usługi, zostałem poproszony o przesłanie zdjęć ilustrujących problem, wysłałem na co dostałem maila o następującej treści:
Cytat: | Proszę o wykonanie kilku zdjęć - np. w plenerze, z dużymi kontrastami - i przesłanie ich do nas w formacie JPG, bez kompresji, jako osobne pliki. |
No cóż trochę mnie zdziwiła ta prośba, nie wiem czy to normalna praktyka, że serwis prosi o taki zdjęcia ale co tam zrobiłem takie zdjęcia, które moim zdaniem spełniają te kryteria i dziś dostałem odpowiedź.
Cytat: | "Kalibracja obiektywu zawsze odbywa się względem środkowego punktu AF, gdyż jako jedyny znajduje się on w osi optycznej obiektywu i pomiar odległości od fotografowanego obiektywu za pomocą tego właśnie punktu obarczony jest najmniejszym błędem. Rozbieżności w ustawianiu ostrości pomiędzy środkowym punktem AF a punktami bocznymi wynikają z nieprecyzyjnej kalibracji tychże punktów w aparacie. Obiektyw nie ma wpływu na ostrzenie na bocznych punktach AF, gdyż problem ten leży po stronie aparatu." |
bardzo mnie ciekawi za jaką usługę skasowali mnie panowie z serwisu, skoro nie byli w stanie skalibrować bocznych punktów af ? Może czegoś nie wiem ale mam trochę słoików w plecaku i wszystkie ostrzą zarówno na środkowym jak i na bocznych punktach, może ktoś z was ma większą wiedzę na ten temat i napisze mi coś nowego.
Mi zostało chyba tylko napisać do przedstawicielstwa sigmy w Polsce i wezwać serwis do zwrotu pieniędzy w związku z niezrealizowaniem usługi. Jeżeli macie jakieś pomysły co jeszcze można zrobić to piszcie śmiało.
|
|