|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy b³yskowe i o¶wietlenie - Canon 600D - wbudowana lampa b³yskowa
Terminus - Sob 27 Kwi, 2013 Temat postu: Canon 600D - wbudowana lampa b³yskowa Witam! Mam strasznie g³upi problem. Bardzo rzadko u¿ywam wbudowanej lampy, zdarzy³o mi siê mo¿e z kilka razy. Przewa¿nie dzia³am na nikonowskim Yongnuo YN565EX. Tak, nikonowskim. Jednak za kilka godzin bardzo pilnie bêdê potrzebowa³ tej wbudowanej. Problem polega na tym, ¿e nie mogê pobudziæ jej do dzia³ania. Przycisk, który powinien j± uruchomiæ nie daje ¿adnej reakcji w M/Av/Tv/P. Przy pozosta³ych trybach, równie¿ w auto, wy¶wietla mi informacjê "Tej funkcji nie mo¿na wybraæ w bie¿±cym trybie fotografowania". Przywróci³em fabryczne ustawienia aparatu, ale to te¿ nie pomog³o. Rzecz jasna Menu>Sterownie lamp±>Lampa b³yskowa mam na "w³±cz". Dodam jeszcze, ¿e nie mam fabrycznej zatyczki od gor±cej stopki, tak wiêc styki mam ods³oniête. Jednak nigdy wcze¶niej nie sprawia³o to problemu. Znaj±c ¿ycie, zapomnia³em pewnie o jakiej¶ drobnostce, jednak nie mogê tego rozgry¼æ ju¿ od godziny
komor - Sob 27 Kwi, 2013
Uszkodzony czujnik za³o¿enia lampy w stopce? Jak siê zatnie, to aparat ca³y czas my¶li, ¿e ma za³o¿on± lampê. Mia³em ten feler w 40D, mam w 50D. Zajrzyj pod blaszkê z prawej strony (patrz±c od strony wizjera) czy jest tam widoczny taki malutki mikrostyk. Je¶li jest wci¶niêty do koñca i nie wystaje, to masz opisane powy¿ej uszkodzenie.
Gruby - Pon 27 Maj, 2013
Ja kiedy¶ wbudowan± spali³em, ale robi³em seriê kilkuset fotek na lampie w przeci±gu imprezy... Za m³odu cz³owiek by³ bardzo g³upi.
|
|