|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Ostrość w 7D
Niechwia - Sob 27 Kwi, 2013 Temat postu: Ostrość w 7D Witam!
Mam dość pewnie nietypowy problem, zresztą jak zawsze u mnie W canonie 7D na różnych punktach ostrości, przy zdjęciach seryjnych, powiedzmy że 3, moja siódemka potrafi złapać 3 razy inaczej ostrość, raz z bf raz z ff, no i nieraz jest w punkt... Ktos ma jakiś pomysł co może być padnięte? testowane na 10-22 i 70-200 2.8 L... Canon ma już ok 3 lat i nie jest używany w przyjaznych warunkach niestety
MM - Sob 27 Kwi, 2013
Niechwia napisał/a: | , przy zdjęciach seryjnych, powiedzmy że 3, moja siódemka potrafi złapać 3 razy inaczej ostrość |
Jaki to tryb AF-u włączony jest przy tych zdjęciach? Ile punktów działa? Co jest tematem zdjęć i czy to coś się przemieszcza?
Niechwia - Sob 27 Kwi, 2013
MM napisał/a: | Niechwia napisał/a: | , przy zdjęciach seryjnych, powiedzmy że 3, moja siódemka potrafi złapać 3 razy inaczej ostrość |
Jaki to tryb AF-u włączony jest przy tych zdjęciach? Ile punktów działa? Co jest tematem zdjęć i czy to coś się przemieszcza? |
Generalnie są to rajdy samochodowe, ale testowałem to na takim sprytnym czymś Kod: | http://s1.blomedia.pl/fotoblogia.pl/images/2011/05/SKI0711.jpg | i potrafi ostrość przeskakiwać jak jest powiedzmy pomiędzy 1 i -1 to potrafi przeskoczyć od 2-0 i 0--2...
Tryb AlServo, działa jeden punkt i w plenerze i na testach.
MM - Sob 27 Kwi, 2013
Niechwia napisał/a: | Tryb AlServo |
Wiesz gdzie możesz sobie wsadzić "testy" na AF robione w tym trybie? Spytaj się murzyna jak ciemno jest w jego...
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze umiejętność ustawienia sobie tego trybu w menu aparatu a troszkę tam tego jest.
Niechwia - Sob 27 Kwi, 2013
MM napisał/a: | Niechwia napisał/a: | Tryb AlServo |
Wiesz gdzie możesz sobie wsadzić "testy" na AF robione w tym trybie? Spytaj się murzyna jak ciemno jest w jego...
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze umiejętność ustawienia sobie tego trybu w menu aparatu a troszkę tam tego jest. |
Wiesz co może i masz racje, nie wiem nie znam sie na takich testach. Pierwszy raz to robiłem bo miałem taką potrzebę. Zawsze wszystko działało ok. Ostrość była dobra, ostatnio mu sie coś pozmieniało, a przebrnięcie przez menu i ustawienie wszystkiego mam myśle dość dobrze opanowane
Co ciekawe, ostrość nie uciekała na centralnym punkcie, który jest super mega fajny, tylko na pobocznych, których przewaznie uzywam...
MM - Nie 28 Kwi, 2013
Punkt centralny jest najdokładniejszy. Jak chcesz sprawdzić jego celność to ustaw sobie One Shot.
Jeżeli chcesz celności na ciągłym ostrzeniu to trzeba dobrze to skonfigurować w menu i dobrać do typu robionych zdjęć.
Może ktoś coś pogrzebał w menu.
Niechwia - Nie 28 Kwi, 2013
MM napisał/a: | Punkt centralny jest najdokładniejszy. Jak chcesz sprawdzić jego celność to ustaw sobie One Shot.
Jeżeli chcesz celności na ciągłym ostrzeniu to trzeba dobrze to skonfigurować w menu i dobrać do typu robionych zdjęć.
Może ktoś coś pogrzebał w menu. |
Aż zrobiłem na szybko na one shocie, wszystko jest ok na centralny, na tym na samym dole też wydaje sie być ok, ale punkty w 4 rzędzie od góry działają jak opisałem, raz z ff raz z bf... jak przekrecisz ostrość w jedna strone, ustawi af i zrobi fote jest wynik X jak przekrecisz w druga jest wynik Y... nie ogarniam tej kuwety...
W menu wszystko jest ok i próbowane na rożnych trybach ect... A tak możliwe by były takie cuda przez uwaloną matówke? ewentualnie "uszkodzoną"?
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
Niechwia, matówka nie bierze udziału w pracy układu autofokusa. Czujniki AF masz pod lustrem.
Niechwia - Nie 28 Kwi, 2013
To przeczyszczę lustro i próbujemy znowu...
|
|