forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon 28mm 1,8G - czy dobry wybór ?

jradzio - Pon 29 Kwi, 2013
Temat postu: Nikon 28mm 1,8G - czy dobry wybór ?
cześć
udało mi się w końcu uzbierać kilka złoty i chciałbym się Was poradzić. W zasadzie byłem już pewny, który obiektyw kupię jednak w teście na fotopolis zastanowił mnie jeden wpis w podsumowaniu. o tym poniżej.

- szukam obiektywu stałoogniskowego
- obiektyw będzie używany z Nikonem D80 (w najbliższym czasie (2 lata?) na pewno nie planuję zmieniać aparatu)
- obecnie posiadam obiektyw Nikon 50mm 1,8D i i kit 18-55
- obiektyw ma być dość uniwersalny - domowe zdjęcia dzieciaki, żona, portret, ale jednocześnie chciałbym móc go użyć w czasie wyjazdów wakacyjnych plaża, architektura, i jak to bywa na wakacjach ciemny kościół itp.
- planuję przeznaczyć max 2500zł.

wstępnie myślałem o N 35mm 1,8G DX (dobra cena a za resztę kasy dozbierać i pomyśleć nad kolejnym ?) jednak chyba będzie za wąski i wybór padł na N 28mm 1,8G.

test obiektywu na optyczne.pl ok, podsumowanie dość średnie

natomiast w teście na fotopolis w podsumowaniu :
"Z racji przeciętnych osiągów na niskich wartościach przysłony obiektyw nie sprawdzi się w roli standardu do lustrzanek z martycą APS-C. W takim wypadku zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie Nikon Nikkor AF-S 35mm f/1.8G DX, który jest mniejszy i tańszy od opisywanego przez nas szkła"

dlaczego miałby się nie sprawdzić z moim d80?
a może macie inny pomysł jak najlepiej wydać te 2500pln ? :)

komor - Pon 29 Kwi, 2013

A myślałeś o Sigmie 30/1.4? Tylko 2 mm węziej niż ten Nikkor 28/1.8, a na f/2 powinien wypaść znakomicie lepiej.
jradzio - Pon 29 Kwi, 2013

zastanawiałem się równiez i nad sigmą. Jednak dużo opinii czytałem odnośnie gubienia AF oraz dużych różnic pomiedzy egzemplarzami a nie czuję się na siłach żeby umieć wybrać, który egzemplarz jest ok :)