forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - jak zmienic kolor auta?

diego - Pon 29 Kwi, 2013
Temat postu: jak zmienic kolor auta?
siemka
probóje zmienić kolor auta i nic mi nie wychodzi potrzebuje jakiejś podpowiedzi - probóje krzywymi i kolorem pokrywajacym i nic, balansem tez probowalem prosze o pomoc?

dzieki

moronica - Pon 29 Kwi, 2013

jakiego koloru jest to auto?
pes - Pon 29 Kwi, 2013

no i na jaki kolor chcesz to zmienić? jak np. z czerwonego na żółte lub fioletowe to tylko suwak "HUE", jak np. z szarego na zielone to już zabawa w PS-ie, której nie ogarniam :P
hijax_pl - Pon 29 Kwi, 2013

Wujek Gugiel mówi:
http://www.photoshopessen...placement-tool/

diego - Pon 29 Kwi, 2013

auto jest koloru niebieskiego - anielskiego nie znam.

http://majster-pmb.pl/temp/images/1.jpg

pes - Pon 29 Kwi, 2013

niebiesko-anielskie? to ładne :mrgreen:
diego - Pon 29 Kwi, 2013

to tylko zdjecie, samochód nie mój - poprostu ćwicze jak zmienic kolor?

nie wiem jak to sie nazywa w innych programach ale w Corelu jest opcja selektywny kolor, gdzie dla poszczegolnych obecnych na zdjeciu kolorow mozna bylo przy pomocy suwakow zmieniac ich skladowe, dlatego bardzo latwo bylo zmienic np samochod czerwony na fioletowy czy niebieski albo w ogole ten kolor usunac zachowujac swiatlocien na tej powierzchni. zazwyczaj najpierw elementy metaliczne poddawalam desaturacji, drobne elementy ktore mialy pozostac w oryginalnej kolorystyce (np kierunkowskazy, kierownica) zaznaczalam ujemna maska i wtedy bawilam sie w modyfikacje dominujacego koloru. najprostsza sprawa jest gdy to jakis zywy czysty kolor typu wlasnie czerwony czy niebieski

pes - Pon 29 Kwi, 2013

isetta! :D

pes, ano, przyuwazylam ja w Portugalii w wigilie kilka lat temu
pes - Pon 29 Kwi, 2013

jako ciekawostkę dodam, że nie zmieściłem się do takiej kiedyś :mrgreen: 191 cm wzrostu robi swoje :P
Tutejszyn - Pon 29 Kwi, 2013
Temat postu: Re: jak zmienic kolor auta?
diego napisał/a:
probóje krzywymi i kolorem pokrywajacym i nic, balansem tez probowalem
Użyj Barwa/Nasycenie (Hue/Saturation)
diego - Pon 29 Kwi, 2013

ok działa barwa nasycenie

dzieki.

hijax_pl - Pon 29 Kwi, 2013

diego, byś potrenował coś ambitniejszego od machania suwakami dostępnymi nawet w najbardziej prymitywnym programie :zalamany: