forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Rysa na lustrze SLT-A37

C4mpi - Wto 30 Kwi, 2013
Temat postu: Rysa na lustrze SLT-A37
Witam,
Tydzień temu kupiłem na zagranicznym portalu aukcyjnym lustrzankę Sony SLT A-37. Lustrzanka była oznaczona jako używana w sklepie fotograficznym. Podobno stała sobie na wystawie i czasem ktoś ją oglądał. W piątek kurier przyniósł paczkę i gdy ją rozpakowałem to pierwsze co zobaczyłem to wielka rysa na lustrze. I tutaj zaczął się problem. Zdjęcia wychodzą bardzo ładne (wiem, że rysa nie ma wpływu na zdjęcia.) Jednak nie daje mi spokoju myśl o tym, że coś będzie nie tak. Aparat wylicytowałem bardzo tanio ok. 1400 zł z zestawem dwóch obiektywów Sony 18-55 i 50-200, torbą, kartą pamięci i 8 letnią gwarancją Sony. Zgodnie z prawem mam 10 dni na zwrot, także dni lecą a ja muszę się określi. Proszę o pomoc gdyż ma być to prezent dla brata a ja nie mam bladego pojęcia czym może skutkować taka rysa na lustrze na przyszłość. I czy w znaczny sposób będzie przeszkadzać w korzystaniu z aparatu. Ewentualnie czy można wymienić lustro nie wydając tyle co drugi aparat.
Dzięki

MC - Wto 30 Kwi, 2013

Wcale nie mam pewności, że masz 10 dni na zwrot, bo raczej właściwe będzie prawo państwa podmiotu sprzedającego.
Napisz do sprzedawcy i zobacz co odpisze.

mozer - Wto 30 Kwi, 2013

C4mpi, akurat w SLT to rysa na lustrze może mieć duży wpływ na zdjęcia... Naprawdę nic nie widać? Spróbuj na większych liczbach przysłony.
C4mpi - Wto 30 Kwi, 2013

Państwo jest w UE, także jest taka możliwość tym bardziej, że wada została ukryta przez sprzedawcę.

Po powrocie do domu sprawdzę na większej liczbie i napiszę jak to wygląda. Obawiam się, że skoro zarysowano lustro mogło ucierpieć też coś w środku. Rysa w rzeczywistości wygląda jeszcze gorzej niż na zdjęciu.

Czyli rozumiem, że lepiej nie bawić się w gdybanie co się stanie jeśli... tylko oddać aparat?

Stuku - Sro 01 Maj, 2013

mozer napisał/a:
C4mpi, akurat w SLT to rysa na lustrze może mieć duży wpływ na zdjęcia... Naprawdę nic nie widać? Spróbuj na większych liczbach przysłony.

Dokładnie. Co do naprawy ? Hmmm uderz do http://www.e-csi.pl/

Jednakże na moje oko do tanich imprez to raczej należeć nie będzie, ponieważ nie jest to do końca zwykłe lustro jakie mamy w tradycyjnych lustrzankach. Sony wprowadziło jakiś ładny czas temu na rynek technologię półprzezroczystego lustra. Tak jest w Twoim aparacie (zauważ że jak robisz zdjęcia nie masz tradycyjnego klepania jak w innych aparatach).

Co do testów sprawdź jeszcze jak to się sprawuje pod światło.

rafisko - Pią 03 Maj, 2013

Ja bym do CSI zadzwonił się dowiedzieć, czy nie obejmuje tego przypadkiem gwarancja europejska, bo lustro da się wymienić-pytanie za ile..?