|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - canon 100-400mm f/4.5-f/5.6l + Canon Extender EF 2x III
90s - Czw 02 Maj, 2013 Temat postu: canon 100-400mm f/4.5-f/5.6l + Canon Extender EF 2x III Witam
Szukałem w sieci jakiś informacji i zdjęć przykładowych z połączenia canona 100-400mm f/4.5-f/5.6l z Extenderem EF 2x III ale jedyne na co natrafiłem to dwa komentarze z których wynikało że z 100-400 AF nie działa.
Nic o jakości zdjęć, bo brak AF nie jest takim problemem dla mnie.
Orientuje się ktoś jak z rozdzielczością i jakością obrazka na maksymalnej ogniskowej?
światło jak dobrze liczę byłoby 9-11 ale do celów w jakich chciałbym tego używać też może być akceptowalne.
mozer - Czw 02 Maj, 2013
90s, ale masz już ten obiektyw, czy dopiero rozważasz?
http://photography-on-the...ad.php?t=431355
http://howyoudoin.wordpre...anon-100-400mm/
MM - Pią 03 Maj, 2013
A to pech... Jeszcze kilka dni temu miałem to szkło, ale sprzedałem. Dostałbyś przykładowe zdjęcia z TC2 III.
O AF-ie już wiesz. Używałem kiedyś 100-400L z TC 1.4 Kenko i trzeba było lekko domykać, by jakość nie raziła. Kiedyś sprawdzałem też jak to działa z TC2 II. Nie wiem co jest "celem". Jeżeli wymagasz dużej ilości szczegółów i to jeszcze na jakiejś mocno upakowanej matrycy to radzę sobie odpuścić. Trzeba domykać a przy 400mm robi się już f/11. Taka przysłona na 7D to już dyfrakcja i koło się zamyka.
TC2 III nawet przy niesamowitym 300/2.8 IS L II zabiera sporo z jego jakości, przy 100-400L... taki zestaw nadaje się do zdjęć operacyjnych dla straży miejskiej ale już nie do ABW i takich tam...
90s - Pią 03 Maj, 2013
Dziękuje za odpowiedzi.
MM faktycznie pech, mogłem wcześniej napisać ale nie chciałem Wam gitary zawracać i sam szukałem odpowiedzi w sieci, szkoda
Celem jak na razie to fotografia konturowa na tle słońca. Ostatnio w sieci krąży fajna fotografia postaci na tle zaciemnia słońca a że mam to 100-400 i 70-200 to pomyślałem że TC i tak może się przydać nawet jak mi z tą 400 nie wypali.
Nie wiem też czy do tego co będę chciał robić 800 na ff nie będzie i tak za mało ale chce spróbować.
mozer mam to szkło już kilka lat ale nie używam go zbyt często, jakoś okazji nie ma.
Dzięki też za linki, na tym drugim widać to o czym MM pisał, ale myślę że da się jeszcze takie foto podrasować
mozer - Pią 03 Maj, 2013
90s, nie lepiej w takim razie samemu pójść z tym szkłem do sklepu i przetestować? Co własne zdjęcie, to jednak własne.
Ogólnie to może się okazać, że podobną jakość co tc2x da Ci interpolacja
90s - Pią 03 Maj, 2013
mozer niby tak ale nie ma porządnego sklepu foto w moim mieście a wycieczka do dużego też nie gwarantuje że będą mieli na stanie ten TC.
Nie wiem czy interpolacja da mi taki sam efekt. Chodzi mi o to by tło było jak najbardziej zbliżone do tematu, dlatego zależy mi na jak największej ogniskowej.By rozmiary tarczy słońca były jak największe.
mozer - Pią 03 Maj, 2013
90s, no to można się jakoś dopytać czy w sklepie maja na stanie nie? A w sieci wiesz jak to jest z rzetelnością testów, szczególnie tak nietypowych konfiguracji.
Skoro masz takie nietypowe zastosowanie to nie lepiej kupić MTO?
MM - Pią 03 Maj, 2013
90s napisał/a: | nie ma porządnego sklepu foto w moim mieście |
A gdzie to? Jeżeli będziesz gdzieś blisko Łodzi to służę pomocą i oboma TC III.
90s - Pią 03 Maj, 2013
mozer napisał/a: | 90s, no to można się jakoś dopytać czy w sklepie maja na stanie nie? |
To już taniej i lepiej jak go kupię i w razie problemów odeślę, zamiast się tachać i testy przy ladzie robić:)
mozer napisał/a: | A w sieci wiesz jak to jest z rzetelnością testów, szczególnie tak nietypowych konfiguracji. |
Masz racje.
Co do MTO to myślę że obraz i tak lepszy będzie na moim zestawie jak z tego MTO-11CA 10/1000
poza tym kolejny kloc do zestawu to już może być za wiele:)
MM napisał/a: | A gdzie to? Jeżeli będziesz gdzieś blisko Łodzi to służę pomocą i oboma TC III. |
Dzięki wielkie:) niestety mieszkam w UK a ostatnio coś się źle dzieje bo dużo sklepów i sieci się zamyka.
MM jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy TC III a II?
MM - Pią 03 Maj, 2013
90s napisał/a: | MM jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy TC III a II |
Zasadniczej nie widzę. No może taką, że wersje II można było połączyć (chyba...) a wersji III na bank się nie da (bez ingerencji scyzoryka).
Nowsza wersja jak dla mnie jest delikatnie szybsza, precyzyjniejsza (chodzi o pracę na najnowszych tele) i powinna być też ostrzejsza. Takie są moję wrażenia, nie robiłem testów tablic na przyrządach. Nie są to jednak różnice wielkie. Może to bardziej zależeć od celności AF-u niż samego szkiełka w TC, ale skoro nowe TC pracują precyzyjniej to pewnie i ma to jakiś wkład w rozdzielczość. Stąd takie mam uwagi do nowej wersji.
mozer - Sob 04 Maj, 2013
Czy Canon robi w ogóle TC do szkieł nie-L?
MM - Sob 04 Maj, 2013
mozer napisał/a: | Czy Canon robi w ogóle TC do szkieł nie-L? |
Tak na szybko to chyba nie. Najkrótsze dedykowane szkło to 135L.
mozer - Sob 04 Maj, 2013
MM, a 100L macro nie? A jest jakiś "niededykowany" sposób na podłączenie innych szkieł?
MM - Sob 04 Maj, 2013
Szkło musi mieć sporą przestrzeń za tylną soczewką, bo musi tam się zmieścić wystający "dziubek" z TC Canona. W krótszych szkłach tylna soczewka jest blisko bagnetu i już nic tam nie wejdzie.
Nie mam teraz pod ręką 100L, ale wątpię w kompatybilność z TC Canona. Trzeba by sprawdzić w specyfikacji.
farmazon - Sob 04 Maj, 2013
mozer napisał/a: | Czy Canon robi w ogóle TC do szkieł nie-L? |
Oczywiście. Daleko dwóch nie trzeba szukać:
http://www.the-digital-pi...omp=0&APIComp=0
90s - Sob 04 Maj, 2013
MM napisał/a: | Zasadniczej nie widzę. No może taką, że wersje II można było połączyć (chyba...) a wersji III na bank się nie da (bez ingerencji scyzoryka) |
Dobrze rozumiem to zdanie że jak będę chciał podpiąć III do 100-400 to muszę coś tam scyzorykiem pozaginać?
ophiuchus - Sob 04 Maj, 2013
90s, to raczej gdybyś chciał dwie sztuki trzeciej wersji konwertera wpiąć razem. Do gołego obiektywu nic nie trzeba "modyfikować". Zresztą w specyfikacji piszą, że jest kompatybilny: http://usa.canon.com/cusa...#Specifications
MM - Sob 04 Maj, 2013
Dokładnie jak napisał poprzednik. Do 100-400L podpinasz TC bez problemu. Problem jest przy próbie podpięcie ze sobą dwóch TC III.
EZOGHUL - Nie 05 Maj, 2013
100L macro pod tc 1.4 II nie podepniesz - brakuje ciut ciut
90s - Nie 05 Maj, 2013
Dziękuje ślicznie za wyjaśnienia:)
B o g d a n - Nie 05 Maj, 2013
90s napisał/a: | światło jak dobrze liczę byłoby 9-11 ale do celów w jakich chciałbym tego używać też może być akceptowalne. | Przy tak stosunkowo ciemnym obiektywie stosowanie Extendera 2x jest pewnie mordęgą, nic nie wartą.
Sądzę, że przy dobrej matrycy miałbyś jakość taką samą albo lepszą gdybyś wyciął potrzebny kawałek kadru z RAW'a ?
ophiuchus - Nie 05 Maj, 2013
Ale w zastosowaniu, o którym mowa istotne są proporcje fotografowanych obiektów, więc chyba nie będzie tak prosto.
mozer - Pon 06 Maj, 2013
Ja nadal uważam, że gołe MTO da lepszą jakość obrazu niż takie kombinacje. No i wyjdzie sporo taniej. Ale rozumiem, że chodzi o kompaktowość zestawu.
90s - Pon 06 Maj, 2013
Dokładnie tak jak kolega ophiuchus napisał chodzi o proporcje choć nigdzie nie mogę dorwać informacji czy to co chce zrobić uda się osiągnąć przy takich ogniskowych.
mozer o takim czymś mówisz?
http://www.ebay.co.uk/itm...utorefresh=true
takie coś też znalazłem:
http://www.ebay.co.uk/itm...=item53efb20b87
Nic nie wiem na temat tej optyki. ten MTO to bardzo stary wynalazek nie wiem jak z rozdzielczością będzie. tak samo ten polaroid, swoją Lkę znam i wiem czego się mogę spodziewać. tak samo TC to sprzęt który będę mógł podpiąć do 70-200 i zawsze w plecaku nosić.
Ale z drugiej strony zależy mi na jak najlepszym obrazie więc mogę pomyśleć nad inną alternatywą tylko nietypowe to wynalazki i ciężko coś konkretnego na ich temat wygrzebać.
ophiuchus - Pon 06 Maj, 2013
Weź jeszcze pod uwagę, że MTO są lustrzane, więc będziesz miał z nich obwarzankowy bokeh, co jest dosyć urocze ale nie każdemu się podoba.
mozer - Wto 07 Maj, 2013
90s, tego sprzętu to raczej wysyłkowo bym nie ryzykował - wolałbym obejrzeć przed zakupem, bo przecież to ruska konstrukcja Bokeh lustrzany może przeszkadzać w zależności od sytuacji, ale ja nadal nie wiem do czego dokładnie kolega potrzebuje tego obiektywu
Usjwo - Wto 07 Maj, 2013
mozer napisał/a: | ale ja nadal nie wiem do czego dokładnie kolega potrzebuje tego obiektywu |
90's napisał/a: | Celem jak na razie to fotografia konturowa na tle słońca. Ostatnio w sieci krąży fajna fotografia postaci na tle zaciemnia słońca |
[ Dodano: Wto 07 Maj, 2013 15:50 ]
90's jak Cię interesuje porównanie 70-200 f2.8 IS i TC2III to mogę cyknąc kilka fotek.
Moje wrażenia z tego zestawu:
na 40D TC2 dosc powaznie jechał z obrazkiem w dół, ale ciągle był lepszy niż przeskalowany crop z gołego 70-200
na 6D już tak drastycznych róznic nie widzę, ale może to zasługa większej ilości pixeli.
90s - Wto 07 Maj, 2013
ophiuchus właśnie nie podoba mi się:) ale chce robić zdjęcia z maksymalną GO więc raczej nie powinien mi przeszkadzać
mozer chce coś w tym stylu:
http://www.dailymail.co.u...miles-away.html
Choć bliżej pewnie będzie taki efekt:
http://bi.gazeta.pl/im/7/...ktor-Wolkow.jpg
Nie wiem jak dużo powiększenie słońca mogę uzyskać na moim sprzęcie. Da się to jakoś obliczyć?
mozer napisał/a: | wolałbym obejrzeć przed zakupem, bo przecież to ruska konstrukcja |
No fakt, jednak mało prawdopodobne by ktoś sprzedawał w mojej okolicy taki obiektyw.
Usjwo,
70-200 f2.8 I czy II? chętnie zobaczę bo to drugie szkło do którego chciałbym tego używać.
mozer - Wto 07 Maj, 2013
90s, jasne, że się da - średnica kątowa słońca to ok. 30', a kąt widzenia swojego obiektywu chyba umiesz policzyć?
Odnośnie bokeh to przy takich zdjęciach raczej nie będziesz miał obwarzanowego, bo raczej w ogóle nie będzie tła
Usjwo - Czw 09 Maj, 2013
90's mam wersję I 70-200, na dwójce napewno będzie lepiej
Obrazek z 200mm jest przycięty do rozmiaru 400mm, bez wyostrzania
400mm 5.6 (70-200 f2.8 IS + TC2III)
200mm 5.6 (70-200 f2.8 IS)
200mm 2.8 (70-200 f2.8 IS)
I porównanie cropów
400mm 5.6 crop 50%
200mm 5.6 crop 100%
mozer - Czw 09 Maj, 2013
Usjwo, na tych samplach to z TC wygląda lepiej niż bez
Usjwo - Czw 09 Maj, 2013
Nie no, z TC widać lekkie mydełko. Poza tym zdjecie z TC jest zmniejszone dwa razy więcej niż z golego. Jak już pisałem przy 6D nie ma drastycznej róznicy, a było widać przy 40D
mozer - Czw 09 Maj, 2013
Usjwo, a sorry, nie zauważyłem, że to 50%.
90s - Czw 09 Maj, 2013
Dzięki Usjwo, bardzo dobrze to wygląda.
Cytat: |
90s, jasne, że się da - średnica kątowa słońca to ok. 30', a kąt widzenia swojego obiektywu chyba umiesz policzyć? |
Chyba około 3 lub 4 stopni dla 800mm
Coś mi zapał padł po tych wszystkich problemach jakie mogą mnie czekać a wizja dobrej foty jest w najlepszym przypadku wątpliwa.
Chyba trzeba będzie blendę wieszać za modelem by robiła za słońce:)
|
|