|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon czy sony? Amator
Logus - Pią 03 Maj, 2013 Temat postu: Nikon czy sony? Amator Witam!!!
Jestem amatorem nie znam sie na sprzęcie i chciałbym zacząć pstrykac zdjecia.
Interesuje mnie głownie krajobraz, ale czasem chciałbym jakieś zdjęcia z kimś w plenerze.
Nie mam jeszcze sprzętu, ale mam okazje kupić nikona d3100 lub Sony alpha 350.
Bardzo proszę o poradę.
Z góry dzięki.
mozer - Pią 03 Maj, 2013
Logus, Sony - ma lepszy zakres tonalny na niskich czułościach, co jest istotne w krajobrazie.
Tutejszyn - Pią 03 Maj, 2013
Do nauki "pstrykania" można kupić dowolny aparat. Nawet jak potem okaże się, że można było wybrać inaczej, to chyba też dobrze, wszak o naukę chodzi. Poza tym, na tym etapie trudno mówić o gorszym/lepszym obrazowaniu. Trudno dostrzec różnice.
mozer - Pią 03 Maj, 2013
Tutejszyn, ale jak ktoś ma sprecyzowane zainteresowania, to dlaczego ma nie wybrać rozsądnie? Wykorzysta - dobrze, nie wykorzysta - nic się nie stanie.
lotofag - Pią 03 Maj, 2013
mozer, mowa o staruteńkiej Alfie A350 jeśli dobrze rozumiem - jesteś absolutnie przekonany, że coś tam niby lepiej da się wycisnąć z niskich czułości? Akurat ta matryca nie była zbyt udana o ile dobrze pamiętam, a obecnie to i tak zabytek. Z tych dwóch wolałbym D3100, choć oczywiście jako pstrykadełko do nauki i zabawy może to być naprawdę cokolwiek.
Zresztą nie znamy ani budżetu, ani jak sobie Logus tę fotografię wyobraża, bo samym korpusem to dużo nie zrobi...
mozer - Pią 03 Maj, 2013
lotofag, nie jestem absolutnie przekonany, bo owych aparatów nie posiadałem - opieram się na testach dynamiki i zakresu tonalnego.
Ja opieram się na testach początkującego amatora, człowieka który bierze do ręki pierwszy aparat. Zanim dojdzie do dynamiki matrycy, musi nauczyć się patrzeć na świat przez obiektyw. Dynamika, to dopiero potem, przy którymś tam kolejnym aparacie..
mozer - Pią 03 Maj, 2013
Tutejszyn, nie każdy często zmienia aparaty. Poza tym jakimś tropem trzeba pójść doradzając wybór - masz jakiś pomysł?
mozer, przecież powiedziałem. Mamy do wyboru dwa aparaty. Oba pierwszą młodość mają już za sobą, oba są do siebie podobne pod wieloma względami, więc jakie jest znaczenie, który aparat się wybierze? Jaka jest pewność, że to, co się poleci na podstawie wykresów i tabelek, będzie tym, na czym użytkownikowi będzie się lepiej pracowało? Tego nie wiemy. Nauka fotografowania to patrzenie przez wizjer, kręcenie tymi kręciołkami i naciskanie spustu migawki. Potem ocena swoich prac i chyba lepiej skupić się na tym, niż na niuansach, które w subiektywnej ocenie wcale nie muszą być istotne.
Logus - Pią 03 Maj, 2013
Dziękuje za szybka odpowiedz;)
Za aparat nikona wydam 440€ (Nikon D3100 with 18-55mm lens + Nikon 55-200mm Telephoto Zoom Lens) czyli będę mieć dwa obiektywy.
Jeszcze mam do wyboru CANON-EOS-1100D.
jaad75 - Pią 03 Maj, 2013
mozer napisał/a: | opieram się na testach dynamiki i zakresu tonalnego. | 0.25EV i to wyłącznie na ISO100, to nie jest różnica, która powinna decydować o wyborze.
mozer - Pią 03 Maj, 2013
jaad75, no ja nie wiem - optycznym wyszło prawie 1 EV różnicy.
mozer napisał/a: | jaad75, no ja nie wiem - optycznym wyszło prawie 1 EV różnicy. | Optyczni i ich stare pomiary dynamiki, to wiesz...
hijax_pl - Pią 03 Maj, 2013
Nie wiem co tam porównujecie, ale jeśli chodzi o tzw "całkowity" to nawet na stronie Imatesta jest notka:
Cytat: | The total range. Stepchart is extremely sensitive at detecting a camera’s total dynamic range, even when dark areas are extremely noisy or boundaries between chart zones become indistinct. This number is usually not a good measure of camera performance. |
hijax_pl napisał/a: | This number is usually not a good measure of camera performance. | Podobnie jak SNR=10.
hijax_pl - Pią 03 Maj, 2013
ale za to:
imatest napisał/a: | The dynamic range corresponding SNR = 1 (1 f-stop of noise) corresponds to the intent of the definition of ISO Dynamic range in section 6.3 of the ISO noise measurement standard: ISO 15739: Photography — Electronic still-picture imaging — Noise measurements. |
Problem jednak w tym, że moim prywatnym zdaniem Imatest nie potrafi dokładnie zmierzyć szumu przetwarzania (bo niby jak?), a co za tym idzie wyznaczyć zakresu dynamiki matrycy. W sensie inżynieryjnym. Co więcej, z opisu metodyki DxO też można wyciągnąć podobny wniosek - oni interpolują pomiary i wszystkie parametry wyznaczają z krzywych SNR.
kojut - Pią 03 Maj, 2013
Logus, dajesz do Currys-a mają dobre promocje: http://www.currys.ie/Prod...ns/308544/174.0
W zeszłym tygodniu kupiłem tam e-pm1 z kitem za €179.
Ta puszka jest lepsza od 3100 czy soniaka pod każdym względem. Trochę może droższa, ale dostajesz €50 "cashback", które na ubezpieczenie sprzętu możesz przeznaczyć.
Jeszcze zauważyłem, że tamten nikon jest z długim kitem. Nie kieruj się tym. Ten obiektyw chodzi za grosze a do krajobrazu potrzebujesz raczej czegoś krótkiego i szerokiego. Jak będzie Ci w przyszłości brakowało, to możesz uskładać i kupić.
|
|