|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Ogniskowa, a ostrzenie.
robertrobert1 - Pią 03 Maj, 2013 Temat postu: Ogniskowa, a ostrzenie. Ogniskowa obiektywu to 25-525mm. Mój aparat ostrzy od 2cm. Skąd wiedzieć na jaką odległość od fotografowanego obiektu się ustawić, jeśli używam ogniskowej np. 225mm lub 525mm?
hijax_pl - Pią 03 Maj, 2013
Ogniskowa, a odległość ostrzenia to dwie różne sprawy... Chodzi Ci zapewne o tzw minimalny dystans ostrzenia, czyli najkrótsza odległość, dla której obiektyw o konkretnej ogniskowej potrafi ustawić ostrość. A taką informację zapewne masz w instrukcji obsługi...
robertrobert1 - Pią 03 Maj, 2013
Nic takiego nie ma. Fotografując, nie mogę zobaczyć jakiej ogniskowej używam. Chcę np. zrobić zoom 9.0 i nie wiem jaka jest wtedy ogniskowa i jaką odległość muszę zachować, aby AF wyostrzył.
robertrobert1 napisał/a: | Chcę np. zrobić zoom 9.0 i nie wiem jaka jest wtedy ogniskowa | 9x minimalna ogniskowa.
Jaki to aparat?
SONY DSC-H100. A minimalna nie jest przy zoom x 1.0?
Tak...
rafisko - Pią 03 Maj, 2013
hijax_pl napisał/a: | Tak... |
Chyba ktoś coś nie zrozumiał...
Czasem szkoda tłumaczyć.
Więc ktoś odpowie?
Z instrukcji obsługi:
Cytat: | Obraz jest nieostry.
Obiekt jest zbyt blisko. Podczas wykonywania zdjęć należy pamiętać, aby ustawić obiektyw w odległości większej niż najkrótsza odległość fotografowania (około 1 cm (W)/2 m (T) od obiektywu). |
Marian - Pon 22 Lip, 2013
Jemu chyba chodzi o to, że nie wie jaka jest minimalna odległość dla pośrednich ogniskowych.
|
|