|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Gdzie skalibrować Tamrona 17-50 do C 400D?
27 artur 27 - Pon 28 Sty, 2008 Temat postu: Gdzie skalibrować Tamrona 17-50 do C 400D? Gzie skalibrować Tamrona 17-50 do C 400D?
Arek - Pon 28 Sty, 2008
Na Żytniej w Wawie?
27 artur 27 - Pon 28 Sty, 2008
Twierdzą, że nie mają sprzętu do innych niż C.
Arek - Pon 28 Sty, 2008
Kiedyś mieli logo Tamrona przed siedzibą i go kalibrowali.
007areka - Wto 29 Sty, 2008
...ale teraz nie maja nie robia tego, chyba ze chcesz korpus pod szklo....ale to ostatnia zecz ktora poleca MM...ja tez, zwlascza u nich
vespero - Sro 17 Wrz, 2008 Temat postu: serwis tamron Czemu kalibrować Tamrona na Żytniej i potem strach się bać co zrobią ze sprzętem.
Jeśli obiektyw był kupiony z polskiej dystrybucji od oficjalnego dystrybutora odsyła się sprzęt do Gdańska i oni go serwisują, a raczej odsyłają do Niemiec.
Tylko czy taka kalibracja obiektywu pod wzorzec bez obecności body bo odsyła się sam korpus wystarczy?
Czy obiektyw po takiej kalibracji będzie juz działał bez bf/ff czy trzeba go kalibrowac pod body i zostaje tylko Żytnia ?
Pozdrawiam.
Cytat: | Witam,
Koszt kalibracji tego obiektywu to 256,20zł + koszta transportu do i z serwisu. Do kalibracji potrzebujemy także body, celem ściągnięcia z niego pomiarów.
Pozdrawiam,
Jarosław Babraj
Dział Obsługi Klienta |
Czytając dalej forum znalazłem to. W takim razie powinien byc kalibrowany pod parametry body a jak im je dać jeśli odsyła się sam obiektyw a oni sami do serwisu do Niemiec brr.
[/quote]
[ Dodano: Sro 01 Paź, 2008 20:08 ]
Czy oddanie samego obiektywu do kalibracji ma sens? Sigma gdy przyjmuje obiektyw do kalibracji, zczytuje dane z body aparatu. Fototechnika przyjmuje sam obiektyw, czy to wystarczy? Czy jestem skazany na kalibracje aparatu i obiektywu na Żytniej poza gwarancją? I czy to najlepsze miejsce? Opinię są różne co do doświadczeń związanych z tym serwisem. I czy nie okaże się że parę raze będę musiał uiscic kwotę 122 za kalibracje zanim się uda tego się obawiam. Co robić? Który wariant wybrać?
|
|