|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Nagrody TIPA 2013
Raideur - Pon 06 Maj, 2013 Temat postu: Nagrody TIPA 2013 Canon zbiera nagrody za lustrzanki i nie tylko.
http://www.swiatobrazu.pl...czny-29706.html
Usjwo - Pon 06 Maj, 2013
czyżby wyciąganie z cieni, zakres tonalny i dobrze oprogramowana matryca to przereklamowane cechy
Sunders - Pon 06 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | czyżby wyciąganie z cieni, zakres tonalny i dobrze oprogramowana matryca to przereklamowane cechy |
Oceniano najwyraźniej sprzęt, a nie jego podzespoły, poza tym D7100 "wygrał swoją kategorię"
Raideur - Pon 06 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | czyżby wyciąganie z cieni, zakres tonalny i dobrze oprogramowana matryca to przereklamowane cechy |
Niektorzy posiadaja aparaty fizycznie i robia nimi zdjecia, inni to natomiast teoretyczni "testerzy" bazujacy sie na google...
MM - Pon 06 Maj, 2013
Pierdzielenie teoretycznych testerów to niestety zmora tego forum.
Co do nagród - bardzo zasłużone wyróżnienie dla nowego 24-70/2.8 L II. Rewelacyjny obiektyw, aż sam się dziwię, jak oni zrobili taką kosę. Przebija nawet Nikkora.
kozidron - Pon 06 Maj, 2013
canon całkiem dobrze oprogramowuje swoje matryce, trzeba tylko pamietać, że są one produkowane w starej technologii
jaad75 - Pon 06 Maj, 2013
Raideur napisał/a: | Niektorzy posiadaja aparaty fizycznie i robia nimi zdjecia, inni to natomiast teoretyczni "testerzy" bazujacy sie na google... |
MM napisał/a: | Pierdzielenie teoretycznych testerów to niestety zmora tego forum.
| Ciekawe, że te biedne, nie dające się zwieść teoriom testerów prawdziwki, to zazwyczaj użytkownicy sprzętu tej samej marki...
A jeszcze ciekawsze, że łączą ich takie wspólne cechy, jak brak podstawowych umiejętności obróbki i niewielka orientacja w kwestiach technicznych i zamiłowanie do opowieści o wartościach niemierzalnych, plastyce i magii...
Sunders - Pon 06 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Ciekawe, że te biedne, nie dające się zwieść teoriom testerów prawdziwki, to zazwyczaj użytkownicy sprzętu tej samej marki...
A jeszcze ciekawsze, że łączą ich takie wspólne cechy, jak brak podstawowych umiejętności obróbki i niewielka orientacja w kwestiach technicznych i zamiłowanie do opowieści o wartościach niemierzalnych, plastyce i magii... |
Ciekawe, że członkowie TIPA podobnie jak "te prawdziwki" najwyraźniej nie ogarnęli "kwestii technicznych" i nie dostrzegli możliwości jakie dają "podstawowe umiejętności obróbki" użytkownikom sprzętów, które nie zostały nagrodzone, ale cieszą się bezkrytycznym uwielbieniem ich bezkompromisowych optycznoforumowych fanboy`ów
MM - Pon 06 Maj, 2013
Dzięki Sunders za cytat. Ostatnio nie mam "przyjemności" czytywać czegokolwiek wypisywanego przez naczelnego ujadacza RP, ale chłopak widzę się mocno stara. Niestety znowu mu nie wyszło
Przyjmujcie to spokojnie panowie. Generalnie kundelki tak mają, że głośno szczekają, bo się boją zdeptania przez coś normalnego, czyli większego
jaad75 - Pon 06 Maj, 2013
Sunders, "członkowie TIPA", nie mają za zadanie niczego "ogarniać"...
[ Dodano: Pon 06 Maj, 2013 22:28 ]
MM napisał/a: | Generalnie kundelki tak mają, że głośno szczekają, bo się boją zdeptania przez coś normalnego, czyli większego | To z autopsji? Nie wątpię, że musisz wiedzieć wiele o psich zwyczajach, ale to nie forum kynologiczne...
Usjwo - Wto 07 Maj, 2013
jaad75 Nie ma się co napinać, takie są fakty i statystyki. O ile zdecydowana dominacja Canona w aparatach reportrerskich i profi jest wytłumaczalna uniwersalnościa i dostępnością całego systemu, to jak widać w tabelkach podlinkowanych przez dcs
http://forum.optyczne.pl/...20960&start=166 ,
Canon ze swoją serią xxxD (kiss X) też przoduje.
Ja znam to powiedzenie o miliardzie much i statystycznych nogach pana i psa, ale te statystki nie są raczej manipulacją. Od lat na optycznych Canon ciągnie się w ogonie polecanych lustrzanek, a okazuje się że to najpopularniejszy system na całym świecie, zarówno w segmecie EL i profi czy APS-C i FF.
Może trzeba tłumaczyć forum.optyczne.pl też na angielski (i japonski). PENTAX RICOH IMAGING CO., LTD. napewno dołożyłby trochę $$$ na rozpropagowanie wiedzy i trendów "optycznych" na świecie
To tyle bo zaraz wyjdę na fanboya
jaad75 - Wto 07 Maj, 2013
Usjwo, ależ to nie ja się napinam (raczej się nabijam), mnie nie musisz tłumaczyć, że Canon jest popularny, a przez to będzie często przodował również w takich plebiscytach niezależnie od tego, czy w danym momencie ma najlepszy produkt, czy nie.
Nawet niespecjalnie interesowało mnie, który kto tytuł zdobył - widziałem, że jest 6D w "expert" i 100D w "entry", nie sądzę, że któryś z nich zasługuje na tytuł za rok 2013 (zresztą trochę za wcześnie na to na początku maja - to też specyfika TIPA), ale nie wiem nawet jaka była konkurencja i z jakiego powodu przyznano poszczególne tytuły (bo obiektywnie, ani 6D nie jest jakimś wybitnym modelem w żadnej kategorii, ani 100D poza małym rozmiarem nie oferuje nic szczególnego) - pewnie jakieś tam mieli uzasadnienie.
Zresztą, to kompletnie nieistotne, tak jak nieistotnymi są te nagrody (i jak widzisz piszę to, mimo, że Pentax był również nagradzany w ubiegłych latach nie raz) - po prostu to w żaden sposób nie przekłada się ani na faktyczną lepszość produktu, ani wprost na sprzedaż. To trochę tak jak z plebiscytem na produkt roku wg. czytelników Optyczne, tyle, że produkty wybierane są w innym towarzystwie i rozgłos większy.
A nabijam się z postawy naszych głównych "ekspertów" od "niemierzalności", którzy triumfalnie powiewają komentarzami jakby ta nagroda w jakikolwiek sposób mogła wpłynąć choćby na poprawę obrazowania matryc ich ulubionej firmy...
Usjwo - Wto 07 Maj, 2013
Nagroda może nie, ale popularnośc tak. Canon jak kazda inna normalna firma działa tylko z chęci zysku. Jak już podstawowe potrzeby firmy (zysk) zostatną jako tako zaspokojone, jest szansa że część kasy pójdzie na rozwój systemu. Dla dużej firmy nawet jak development pójdzie w "ślepą uliczkę", to jest możliwośc wycofania się ze złych pomysłów. Patrząc długoterminowo i globalnie, popularność Canona to zysk dla uzytkowników.
jaad75 - Wto 07 Maj, 2013
Usjwo, a czy niewątpliwa popularność tego systemu wpływa pozytywnie zapóźnienia technologiczne, które ciągną się za nimi od kilku lat? Powiadziałbym wręcz, że ta nieustająca popularność wpływa negatywnie, bo nie muszą tak naprawdę się wysilać, a przysłowiowe muchy wciąż łapią się w ich sieć... Tak naprawdę, w przypadku takich molochów korzystną dla użytkowników byłaby właśnie gwałtowna utrata rynku, bo wtedy firma musi podjąć jakieś kroki, żeby sytuacji przeciwdziałać.
Usjwo - Wto 07 Maj, 2013
Ja pisałem raczej o długoterminowym rozwoju. Zgadzam że gwałtowne czynniki wpływają na podjęcie decyzji, jednakże nie zawsze decyzje podjęte pod "przymusem" będą skutkowały poprawą sytuacji, czasem wręcz przeciwnie. Takie gwałtowne działania mające poprawić kondycje firmy, skupiają się i tak na marketingu i walki o zwiększenie sprzedarzy. Rozwój technologiczny to decyzje długofalowe i przynoszące zyski w oddalone w czasie.
Canon zagarnął większość profi rynku tworząc dobry, uniwersalny system. Uzytkownicy EL dla których system raczej w większości nie ma znaczenia (bo poprzestają na body+obiektyw), wybierają C na zasadzie, skoro profi uzywają C to jest dobry. Strategia marketingowa
Z drugiej strony te "mierzalne plusy" innych marek, są nieistotne dla większości użytkowników. Entry levelowcy tego niezauważa, profi tego nie potrzebują. Pozostaje niewielka grupa - pasjonaci amatorzy, którzy przeglądają zdjecia w 100% cropach. Dla nich częst liczy sie jedna szczególna cecha aparatu i są skłoni poświęcic wygodę aby zdjęcia były (a raczej miały teoretyczną możliwość być ) lepsze.
Ot, chocby ten zachwalany (i ganiony w C) DR. O ile pamiętam jest lepszy w innych puszkach, ale tylko dla niskiego ISO, wyżej wygrywa Canon. Z drugiej strony wszyscy chcą mieć ISO trylion, aby móc robić zdjęcia bez światła, więc statystycznie ilość zdjęć z lepszyszym DR się wyrówna. Już abstarchuje od tego że statystycznie (! znów statystyka ) więcej korzyści można wyciągnąc z poprawnego naświetlenia kadru, niż z większego o 1EV DR.
MM - Wto 07 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | więcej korzyści można wyciągnąc z poprawnego naświetlenia kadru, niż z większego o 1EV DR. |
Serio? Dla właścicieli pentaksów to chyba coś nowego. Oni potrafią chyba tylko pitolić beznadziejnie zdjęcia (oprócz pitolenia forumowego) i potem muszą je wyciągać. Za uszy
jaad75 - Sro 08 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | Rozwój technologiczny to decyzje długofalowe i przynoszące zyski w oddalone w czasie. | Owszem, tylko trzeba też reagować na aktualny stan techniki u konkurencji, bo może się okazać, że długofalowe plany nie dadzą oczekiwanej poprawy w przyszłości, a wtedy trend spadkowy może się okazać trudny do odwrócenia.
Usjwo napisał/a: | Canon zagarnął większość profi rynku tworząc dobry, uniwersalny system. | Przede wszystkim zagarnął go wpychając sprzęt agencjom tuż po zmianie bagnetu.
Usjwo napisał/a: | Uzytkownicy EL dla których system raczej w większości nie ma znaczenia (bo poprzestają na body+obiektyw), wybierają C na zasadzie, skoro profi uzywają C to jest dobry. Strategia marketingowa | Zgadza się.
Usjwo napisał/a: | Z drugiej strony te "mierzalne plusy" innych marek, są nieistotne dla większości użytkowników. | Dla większości, tak, bo większość, to entrylevelowcy z podstawowym kitem.
Usjwo napisał/a: | profi tego nie potrzebują. | Zależy którzy - reporteka kotletowa, pewnie nie, chociaż to też indywidualna sprawa.
Usjwo napisał/a: | Pozostaje niewielka grupa - pasjonaci amatorzy, którzy przeglądają zdjecia w 100% cropach. Dla nich częst liczy sie jedna szczególna cecha aparatu | Nie, liczy się zespół cech, który tworzy dobry sprzęt.
Usjwo napisał/a: | i są skłoni poświęcic wygodę aby zdjęcia były (a raczej miały teoretyczną możliwość być ) lepsze. | Użytkownicy klasy enthusiast firm innych niż Canon naprawdę w żaden sposób nie muszą poświęcać żadnej wygody - wręcz przeciwnie.
Usjwo napisał/a: | Ot, chocby ten zachwalany (i ganiony w C) DR. O ile pamiętam jest lepszy w innych puszkach, ale tylko dla niskiego ISO, wyżej wygrywa Canon. | Nawet jeśli porównujemy FF z APS-C, to jest zdecydowanie wyższy w niskich czułościach, wyrównuje się około ISO 800 i z takim 5DIII K-5IIs idzie łeb w łeb gdzieś do ISO6400. Jeśli porównamy 7D, czy 60D, do K-5, to przegrywają one zdecydowanie w całym zakresie czułości. Jeśli porównamy najlepszego pod tym względem Canona, czyli 6D, do powiedzmy D600, to sytuacja wygląda podobnie, czyli duża przewaga na najniższych czułościach, wyrównanie w okolicach ISO800-1600 i niewielka przewaga Canona do ok. ISO12800.
Usjwo napisał/a: | Z drugiej strony wszyscy chcą mieć ISO trylion, aby móc robić zdjęcia bez światła, więc statystycznie ilość zdjęć z lepszyszym DR się wyrówna. | Zdjęcia, przy których zwłaszcza potrzeba szerokiego zakresu dynamicznego, to zdjęcia na niskich czułościach.
Usjwo napisał/a: | więcej korzyści można wyciągnąc z poprawnego naświetlenia kadru, niż z większego o 1EV DR. | Zależy od fotografowanej sceny. Poza tym, nie mówimy o 1EV, tylko o 2EV i to w przypadku najlepszego pod względem DR Canona w historii, czyli 6D.
Do tego nie chodzi tu o złe naświetlenie i "wyciąganie", jak piszą niektórzy dyletanci z milicji, a o rozkład tonów na zdjęciu i ich wzajemne stosunki, ale również o tak trywialne sprawy, jak choćby swoboda konwersji do czerni i bieli.
[ Dodano: Sro 08 Maj, 2013 02:03 ]
MM napisał/a: | Oni potrafią chyba tylko pitolić beznadziejnie zdjęcia (oprócz pitolenia forumowego) i potem muszą je wyciągać. | Widziałem, że Ty potrafisz "spitolić" obróbkę nawet w prostych warunkach, więc nie jesteś tu partnerem do rozmowy.
kozidron - Sro 08 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | A jeszcze ciekawsze, że łączą ich takie wspólne cechy, jak brak podstawowych umiejętności obróbki i niewielka orientacja w kwestiach technicznych i zamiłowanie do opowieści o wartościach niemierzalnych, plastyce i magii... |
MM ale akurat w tej kwestii jaad75 miał rację, natomiast jak się przejrzy prywatnie działalność tych Panów to okazuje się, że większość korzysta z nikona, co nie zmienia faktu, że te nagrody przyznawane są na "przysłowiową pałę".
Natomiast dygresja o "kundelkach" itd. była niefajna i nie służy istocie dyskusji. Nie trzeba być tytanem w temacie, żeby zauważyć, że kryteria przyznawania nagród są niejasne i często sprzeczne z realnymi osiągami poszczególnych ocenianych urządzeń.
Ps. ..... a to że pentaxy, się nie nadaje mimo dobrej matrycy do fotografowania to inna kwestia
kufel - Sro 08 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Usjwo, a czy niewątpliwa popularność tego systemu wpływa pozytywnie zapóźnienia technologiczne, które ciągną się za nimi od kilku lat? Powiadziałbym wręcz, że ta nieustająca popularność wpływa negatywnie, bo nie muszą tak naprawdę się wysilać, a przysłowiowe muchy wciąż łapią się w ich sieć... Tak naprawdę, w przypadku takich molochów korzystną dla użytkowników byłaby właśnie gwałtowna utrata rynku, bo wtedy firma musi podjąć jakieś kroki, żeby sytuacji przeciwdziałać. | dokładnie. od dłuższego czasu tak samo postrzegam politykę Canona. choć z drugiej strony jest to działanie logiczne... najprawdopodobniej firma C chce maksymalnie i jak najdłużej wykorzystać poszczególna technologię i jak najpóźniej wprowadzać nową. z ekonomicznego punktu widzenia jest to rozsądne, z punktu widzenia użytkownika już mniej. bo jakoś nie chce mi się wierzyć ze canona nie stać na podobną a nawet lepszą matryce niz konkurencja.
[ Dodano: Sro 08 Maj, 2013 12:30 ]
jaad75 napisał/a: | Nie, liczy się zespół cech, który tworzy dobry sprzęt. | no co Ty, a ja myślałem ze tylko DR matrycy wyznacza to czy sprzęt jest dobry czy nie
jaad75 napisał/a: | Usjwo napisał/a:
Canon zagarnął większość profi rynku tworząc dobry, uniwersalny system.
Przede wszystkim zagarnął go wpychając sprzęt agencjom tuż po zmianie bagnetu. |
w jaki sposob go wciskał?
Sunders - Sro 08 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | prawdziwki |
jaad75 napisał/a: | musisz wiedzieć wiele o psich zwyczajach, ale to nie forum kynologiczne |
jaad75 napisał/a: | niektórzy dyletanci z milicji |
Czy nie nazbyt wiele tego jaadu
[ Dodano: Sro 08 Maj, 2013 13:09 ]
jaad75 napisał/a: | liczy się zespół cech, który tworzy dobry sprzęt |
jaad75, czytając to co piszesz, podobnie jak kufel odnosiłem dotąd wrażenie, że dla Ciebie to jednak liczy się głównie matryca, jej oprogramowanie i możliwości obróbki uzyskanych plików. Na pewno dobrze przemyślałeś tą kwestię?
Usjwo - Sro 08 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Usjwo napisał/a: | profi tego nie potrzebują. | Zależy którzy - reporteka kotletowa, pewnie nie, chociaż to też indywidualna sprawa. |
Generalnie reporterka (a to jest główny segment Canona) nie potrzebuje (pozostanimy przy tym DR) najlepszego DR, albo powiedzmy że nie jest to cecha, która miałaby determinować wybór systemu. To że im wiekszy zakres to lepiej to raczej nie podlega dyskusji.
jaad75 napisał/a: | Usjwo napisał/a: | Pozostaje niewielka grupa - pasjonaci amatorzy, którzy przeglądają zdjecia w 100% cropach. Dla nich częst liczy sie jedna szczególna cecha aparatu | Nie, liczy się zespół cech, który tworzy dobry sprzęt. |
To ostanie jest prawdziwe dla ogółu użytkowników. Pasjonat to taki który kupuje stary, słaby optycznie, manualny i drogi obiektyw, tylko dlatego że ładne obwarzanki kręci w bokeh... i jeszcze pieje z zachwytu jakie to ładne zdjęcia robi.
jaad75 napisał/a: | Usjwo napisał/a: | i są skłoni poświęcic wygodę aby zdjęcia były (a raczej miały teoretyczną możliwość być ) lepsze. | Użytkownicy klasy enthusiast firm innych niż Canon naprawdę w żaden sposób nie muszą poświęcać żadnej wygody - wręcz przeciwnie. |
Nie ma wygodniejszego systemu niz Canon (jezeli mówimy o systemie a nie poszczególnych jego częściach)
jaad75 napisał/a: | Usjwo napisał/a: | więcej korzyści można wyciągnąc z poprawnego naświetlenia kadru, niż z większego o 1EV DR. | Zależy od fotografowanej sceny. Poza tym, nie mówimy o 1EV, tylko o 2EV i to w przypadku najlepszego pod względem DR Canona w historii, czyli 6D. Do tego nie chodzi tu o złe naświetlenie i "wyciąganie", jak piszą niektórzy dyletanci z milicji, a o rozkład tonów na zdjęciu i ich wzajemne stosunki, ale również o tak trywialne sprawy, jak choćby swoboda konwersji do czerni i bieli. |
Ja pisałem o statystycznym uzytkownikiu (i nie tylko EL) i własnie o nieumiejętnym rozkładzie tonów na zdjęciu i ich wzajemnych stosunkach. Poprawa tego ostatniego dałaby dużo większe korzyści zdjęciu, niż większy DR. Mówie o niemierzalnych korzyściach z grupy "art", które poprawiają odbiór zdjęcia pomimo przepałów lub głębokich cieni
kufel - Sro 08 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | Pasjonat to taki który kupuje stary, słaby optycznie, manualny i drogi obiektyw, tylko dlatego że ładne obwarzanki kręci w bokeh... i jeszcze pieje z zachwytu jakie to ładne zdjęcia robi.
| Usjwo, ale tu sie nie ma z czego nabijać;dla wielu ( i dla mnie ) sposób rozmycia to o wiele istotniejsze kryterium wyboru stałki, niż mega ostrość na pełnej dziurze.
kozidron napisał/a: | Ps. ..... a to że pentaxy, się nie nadaje mimo dobrej matrycy do fotografowania to inna kwestia | Ciekawi mnie jaki nowy argument znalazłeś, skoro ten o AF jest już nieaktualny (vide wyniki testu z takim se szkłem)...
kufel napisał/a: | no co Ty, a ja myślałem ze tylko DR matrycy wyznacza to czy sprzęt jest dobry czy nie
|
Sunders napisał/a: | jaad75, czytając to co piszesz, podobnie jak kufel odnosiłem dotąd wrażenie, że dla Ciebie to jednak liczy się głównie matryca, jej oprogramowanie i możliwości obróbki uzyskanych plików. Na pewno dobrze przemyślałeś tą kwestię? | Nie, zawsze mówię o kilku rzeczach, które dla mnie musi mieć aparat, żebym go kupił - jakość matrycy jest jedną z nich, jeśli pozostałe są spełnione, to może być decydującą.
Sunders napisał/a: | jaad75 napisał/a:
prawdziwki
jaad75 napisał/a:
musisz wiedzieć wiele o psich zwyczajach, ale to nie forum kynologiczne
jaad75 napisał/a:
niektórzy dyletanci z milicji
Czy nie nazbyt wiele tego jaadu
| Akcja rodzi reakcję: MM napisał/a: | Pierdzielenie teoretycznych testerów to niestety zmora tego forum. |
MM napisał/a: | naczelnego ujadacza RP |
MM napisał/a: | kundelki tak mają, że głośno szczekają, bo się boją zdeptania przez coś normalnego, czyli większeg |
MM napisał/a: | Dla właścicieli pentaksów to chyba coś nowego. Oni potrafią chyba tylko pitolić beznadziejnie zdjęcia (oprócz pitolenia forumowego) | Z innych wątków też mógłbym zacytować naszego milicyjnego mistrza retoryki...
Usjwo napisał/a: | To że im wiekszy zakres to lepiej to raczej nie podlega dyskusji. | Niektórzy twierdzą jak widać, że podlega.
Usjwo napisał/a: | Nie ma wygodniejszego systemu niz Canon | Gdybyś napisał, że nie ma bardziej wszechstronnego, to mógłbym się zgodzić. Wszechstronność, nie jest tożsama z wygodą.
Usjwo napisał/a: | a pisałem o statystycznym uzytkownikiu (i nie tylko EL) i własnie o nieumiejętnym rozkładzie tonów na zdjęciu i ich wzajemnych stosunkach. Poprawa tego ostatniego dałaby dużo większe korzyści zdjęciu, niż większy DR. Mówie o niemierzalnych korzyściach z grupy "art", które poprawiają odbiór zdjęcia pomimo przepałów lub głębokich cieni | A ja mówię o korzyściach "z grupy art", które pozwlają ułożyć sobie tony w kadrze zgodnie z własną wizją bez technicznych uchybień, typu przepały, czy brak szczegółów w cieniach.
Usjwo - Sro 08 Maj, 2013
kufel napisał/a: | Usjwo, ale tu sie nie ma z czego nabijać; |
Nie nabijam się, chciałem tylko uwypuklić różnice między pasjonatem a innym użytkownikiem aparatu.
kufel - Sro 08 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | Nie nabijam się, chciałem tylko uwypuklić różnice między pasjonatem a innym użytkownikiem aparatu. | ok
kozidron - Sro 08 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Ciekawi mnie jaki nowy argument znalazłeś, skoro ten o AF jest już nieaktualny (vide wyniki testu z takim se szkłem)... |
Słyszałeś o czymś takim jak żart chociaż rzeczywiście pentax nie nadaje się do pracy zawodowej, no chyba że mowa o kotlecie ślubnym czy "małej" fotografii produktowej. Generalnie zgadzam się z Tobą co do opinii na temat TIPA, mimo iz wyraziłeś ją w dość specyficzny dla siebie sposób, czyli jak zwykle fanboje i takie tam
Chociaż powiem szczerze reakcja co poniektórych mnie zdziwiła.
jaad75, wrzuć na luz, nie warto się pienić, ja Ci tylko życzę, żeby canona już nigdy nie wyprodukował lepszej matrycy od sony, bo nie będziesz mógł spać po nocach a chyba nie warto.
No chyba, że będzie tak jak przed IMX071, czyli uśpiony misio
Raideur - Sro 08 Maj, 2013
A czy wogole Polska ma udzial w TIPA?
kozidron napisał/a: | Słyszałeś o czymś takim jak żart | A widziałeś emotkę na końcu?
kozidron napisał/a: | chociaż rzeczywiście pentax nie nadaje się do pracy zawodowej, no chyba że mowa o kotlecie ślubnym czy "małej" fotografii produktowej. | Co nie znaczy, że ludzie nie robią nim z powodzeniem także innych rzeczy, ale nie o Pentaksie wątek.
kozidron napisał/a: | Generalnie zgadzam się z Tobą co do opinii na temat TIPA, mimo iz wyraziłeś ją w dość specyficzny dla siebie sposób, czyli jak zwykle fanboje i takie tam | Ja nie wyraziłem się tam o członkach TIPA, tylko o dwóch dyletantach, którzy na początku tego wątku zaczęli powiewać zwycięskimi sztandarami, jakby nagroda TIPA miała jakiekolwiek znaczenie dla jakości obrazowania.
kozidron napisał/a: | jaad75, wrzuć na luz, nie warto się pienić | Weź przeczytaj ten wątek i zobacz kto tu się "pienił" jeśli w ogóle tak to można określić - chociaż jeśli przy kynologicznych skojarzeniach jesteśmy, to czemu nie...
kozidron napisał/a: | ja Ci tylko życzę, żeby canona już nigdy nie wyprodukował lepszej matrycy od sony, bo nie będziesz mógł spać po nocach a chyba nie warto. | A ja sobie i (niektórym ) użytkownikom Canona życzę, żeby zrobił postęp w matrycach, bo tylko wtedy jest szansa, że konkurencja nie siądzie na laurach.
kozidron napisał/a: | No chyba, że będzie tak jak przed IMX071, czyli uśpiony misio | Czyżby?
kozidron - Czw 09 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Weź przeczytaj ten wątek i zobacz kto tu się "pienił" jeśli w ogóle tak to można określić - chociaż jeśli przy kynologicznych skojarzeniach jesteśmy, to czemu nie... |
mi się zdaje, czy ciebie dopadła niechęć czytania, pieniłeś się ty a ktoś inny był najzwyczajniej chamski, co zauważyłem wcześniej ale w ogólnej wojnie z wszystkimi wydaje ci się, że każdy cię atakuje, chociaż zazwyczaj atakują twoje poglądy, tu jednak było inaczej co zuważyłem wcześniej:
kozidron napisał/a: | Natomiast dygresja o "kundelkach" itd. była niefajna i nie służy istocie dyskusji. |
jaad75 napisał/a: | jakby nagroda TIPA miała jakiekolwiek znaczenie dla jakości obrazowania. |
a ja pójdę dalej a własciwie poszedłem i napisałem to juz wyżej, bo serio nie interesuje mnie co może napisać ktoś, kto zmienił system z powodu rzekomych problemów nikona z kolorami, dla mnie te nagrody przypominają Oscary, bo są równie irracjonalne w nominacjach, to bardziej plebiscyt a "technical" w nazwie mógłby mówić coś zupełnie innego.
Raideur napisał/a: | A czy wogole Polska ma udzial w TIPA? |
tak najwiekszy Zakładamy wątki na różnych forumach, kilka portali napisało niusa, jakiś procent zielonych kupi jakiś produkt na podstawie wlepki TIPA 2013 pod produktem w markecie z lodówkami i pralkami a ty może w przyszłym roku załozysz wątek TIPA 2014
komor - Czw 09 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Co nie znaczy, że ludzie nie robią nim z powodzeniem także innych rzeczy |
Podobnie jak Cwanonem, pomimo dramatycznego DR i takich tam.
|
|