forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Witam właśnie dostałem Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fisheye

aimon - Pon 06 Maj, 2013
Temat postu: Witam właśnie dostałem Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fisheye
Witam, właśnie dostałem używanego Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fisheye AE Nikon, i problem a autofocusem i max wartość przesłony te mogę regulować tylko za pomocą aparatu. szkło jest uszkodzone czy tak po prostu musi być ?:)
moronica - Pon 06 Maj, 2013

aimon, strasznie pokretnie to napisales ale jesli o to ci chodzilo to owszem, szklo jest manualne i ostrosc oraz przyslone ustawiasz przy pomocy pierscieni na obiektywie
adrianek32 - Pon 13 Maj, 2013

przeslona mozna regulowac na obiektywie badz z poziomu aparatu jesli to wersja AE
Stuku - Pon 13 Maj, 2013
Temat postu: Re: Witam właśnie dostałem Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fish
aimon napisał/a:
Witam, właśnie dostałem używanego Rokinon 8mm f/3.5 Aspherical Fisheye AE Nikon, i problem a autofocusem i max wartość przesłony te mogę regulować tylko za pomocą aparatu. szkło jest uszkodzone czy tak po prostu musi być ?:)

Sprawa numer 1. Jeśli ktoś śledzi optyczne to będzie wiedział że:

Cytat:
Jak to się dzieje, że te wyglądające podobnie obiektywy możemy kupić pod nazwami różnych producentów? Okazuje się, że fabryki Samyanga nie produkują swoich obiektywów na wyłączność, lecz każdy, kto dysponuje odpowiednim zasobem gotówki, może zamówić linię produktów ze swoim własnym logo.

Jest to dokładnie te szkło:

http://www.optyczne.pl/44...ish-eye_CS.html tyle że pod inną nazwą :razz:

Więc sprawa numer 2:

- Autofocus - te szkło go nie posiada. Ostrzy się nim manualnie, jedynie z racji tego że posiada one jakiś tam układ elektroniczny, masz potwierdzenie ostrości.
- Przysłonę ustalasz na samym szkle

Ostrzenie natomiast tym obiektywem jest bardzo proste, w większości przypadków wystarczy tylko nieco go przymknąć do F/5.6, ustawić ostrość na nieskończoność i cieszyć się robieniem zdjęć :)

Wurcel - Pon 13 Maj, 2013

Z mocowaniem Pentaxa wszystko ustawiasz z pozycji body :) na reszcie czysty manual :)
Stuku - Pon 13 Maj, 2013

Wurcel napisał/a:
Z mocowaniem Pentaxa wszystko ustawiasz z pozycji body :) na reszcie czysty manual :)

Nie do końca. Obiektyw komunikuje się z puchą i co za tym idzie można robić zdjęcia np. w trybie A.

rafisko - Pon 13 Maj, 2013

Stuku napisał/a:
Ostrzy się nim manualnie

Jeśli fiszem w ogóle się ostrzy :mrgreen:

Na pelengu dawało się nieskończoność i f/16, a w samyangu wystarczy f/8 i też jest ostry od 30-40 cm do nieskończoności.

Stuku - Pon 13 Maj, 2013

rafisko napisał/a:
Stuku napisał/a:
Ostrzy się nim manualnie

Jeśli fiszem w ogóle się ostrzy :mrgreen:

Na pelengu dawało się nieskończoność i f/16, a w samyangu wystarczy f/8 i też jest ostry od 30-40 cm do nieskończoności.

Cytat:
Czy mechanizm autofokusa jest nam w takim obiektywie potrzebny? Raczej nie. Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności...

Aczkolwiek jeśli coś mamy bardzo blisko przed obiektywem to się może przydać :)

rafisko - Wto 14 Maj, 2013

Stuku napisał/a:
Aczkolwiek jeśli coś mamy bardzo blisko przed obiektywem to się może przydać

Zgadzam się w 100%.

Zakładając, że masz super ostrą sztukę tego szkła.
Ja mam taką sobie ale widziałem zupełnie mydlane.

Stuku - Wto 14 Maj, 2013

rafisko napisał/a:
Stuku napisał/a:
Aczkolwiek jeśli coś mamy bardzo blisko przed obiektywem to się może przydać

Zgadzam się w 100%.

Zakładając, że masz super ostrą sztukę tego szkła.
Ja mam taką sobie ale widziałem zupełnie mydlane.

Dokładnie. Dlatego kupując obiektyw z drugiej ręki trzeba obowiązkowo poprosić o sample ...