|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Jak przenieść nazwę pliku do danych exif?
jodabananfoto - Pon 06 Maj, 2013 Temat postu: Jak przenieść nazwę pliku do danych exif? Jak przenieść nazwę pliku (np. album 2 strona 4 slajd 23.jpg) aby była zapisana w właściwościach pliku: komentarz lub tag?
Chcę aby w właściwościach mógł później znaleźć gdzie jest negatyw bo nazwę pliku sobie zmienię na inną?
komor - Pon 06 Maj, 2013
Nie napisałeś nic jakim posługujesz się systemem operacyjnym ani oprogramowaniem edycyjnym, więc trudno doradzać. W Photoshopie można edytować dane EXIF, w Lightroomie można, można sobie w systemie zainstalować darmowego Exiftoola, można do niego zainstalować jakieś nakładki GUI…
jodabananfoto - Pon 06 Maj, 2013
Już uzupełniam dane:
Posiadam Win 7.
Do zmian nazw plików posługuje się Advanced Renamer.
Szukam programu umożliwiającego masową zmianę nazw plików.
Edytowanie w PS poszczególnego pliku jest nie do przyjęcia ok 650 plików.
Może jest jakiś inny sposób zapisania danych o miejscu przechowywania plików byleby nie w nazwie pliku?
hijax_pl - Pon 06 Maj, 2013
jodabananfoto, zajrzałeś chociaż co to jest exiftool? Wiesz jak wygląda edycja tagów EXIF w Ligtroomie?
Tutejszyn - Pon 06 Maj, 2013
jodabananfoto napisał/a: | Może jest jakiś inny sposób zapisania danych o miejscu przechowywania plików byleby nie w nazwie pliku? | Wydaje mi się, że umieszczanie takich informacji w EXIFie to nie najlepszy pomysł. Już lepiej zapisać to w IPTC, ale to też jest jest bardzo siermiężny sposób zarządzania fotografiami.
Są programy, które zajmują się tym "zawodowo". Można tworzyć albumy o dowolnych, aczkolwiek przyjaznych nazwach, albumy w których przegląda się fotografie, choć fizycznie fotografie są na dysku, w katalogach utworzonych na przykład w porządku chronologicznym.
Zapisywanie tego w exifie, może w jakim momencie wprowadzić totalny bałagan, kiedy z jakiegoś powodu postanowisz zmienić organizację plików na dysku.
jodabananfoto - Wto 07 Maj, 2013
hijax_pl napisał/a: | jodabananfoto, zajrzałeś chociaż co to jest exiftool? Wiesz jak wygląda edycja tagów EXIF w Ligtroomie? |
Ja mam PSE 8.
Próbowałem zainstalować exiftool ale nie mogę. Pokazuje mi się instrukcja w DOS i nic dalej. Jak patrzę na screeny to będzie chyba ten program.
Uważam, że dobrze jest wykorzystać pozycje komentarz w właściwościach plików do zapisania gdzie znajdują się oryginale slajdy które zeskanowałem.
Tutejszyn - Wto 07 Maj, 2013
jodabananfoto napisał/a: | Uważam, że dobrze jest wykorzystać pozycje komentarz w właściwościach plików do zapisania gdzie znajdują się oryginale slajdy które zeskanowałem. | Nie. Na pewno nie jest dobrze. To o czym mówię, to sytuacja w której robisz skany, wrzucasz je do właściwego katalogu na dysku, a potem ten katalog i na przykład 650 w nim fotografii, jednym ruchem myszki upuszczasz nad logicznie nazwanym albumem. W tym momencie klikając w jakąś fotografię z albumu, masz komplet informacji o niej - gdzie ona jest fizycznie na dysku, też.
[ Dodano: Wto 07 Maj, 2013 09:21 ]
Jeśli na przykład umieszczasz fotografie w serwisach microstockowych, to również możesz sobie zrobić odpowiadające im albumy. Nazwa microstocku, a w nim podalbumy zdjęć przyjętych i odrzuconych. Ta sama fotografia może być w jednym przyjęta, w innym odrzucona, ale Ty masz porządek w zdjęciach. Cóż więcej można dodać?
Jest w tym logika.
Co zrobić gdy cześć tych zdjęć skasuje z mojego komputera, a po jakimś czasie inna osoba będzie chciała odszukać ten oryginał (będzie miała kopie tych zdjęć).
Będę musiał przeglądać całe albumy.
W nazwach plików chce podać np. miejsce zrobienia zdjęcia, osoby. W danych exif zmienię daty na przybliżone (wykonanie zdjęcia), a w komentarzu chce podać: album 1 strona 2 kieszeń 12 (a1s2k12).
O to mi chodzi...
Tutejszyn - Wto 07 Maj, 2013
jodabananfoto napisał/a: | Co zrobić gdy cześć tych zdjęć skasuje z mojego komputera, a po jakimś czasie inna osoba będzie chciała odszukać ten oryginał (będzie miała kopie tych zdjęć).. | Wtedy umieszczenie odniesienia w EXIF, czy IPTC nic nie da, bo fizycznie tych zdjęć w zapisanej lokalizacji nie będzie (bo skasowane). Jedyną kopię posiada wtedy znajoma/znajomy, a skoro ją posiada, to nie musi szukać.
[ Dodano: Wto 07 Maj, 2013 10:27 ]
jodabananfoto napisał/a: | W nazwach plików chce podać np. miejsce zrobienia zdjęcia, osoby. W danych exif zmienię daty na przybliżone (wykonanie zdjęcia), a w komentarzu chce podać: album 1 strona 2 kieszeń 12 (a1s2k12).
O to mi chodzi... | Zmiana nazwy pliku jest żmudna. Jeśli masz robić to automatem, to po co w ogóle zmieniać? Wystarczy właściwie nazwać katalog.
Ja robię to u siebie tak:
1. w katalogach zachowuję chronologię wykonania - Mniej więcej pamiętam, co robiłem ostatnio, więc trafić łatwo, bo na koniec listy katalogów
2. Albumy tworzę według jakiejś już logiki, przy czym jest już łatwiej, bo jedną fotografię, jeśli chcę, mogę umieścić (a potem znaleźć) już kilku miejscach. Na przykład: Praca i Ludzie i Fajne Pyski i Imprezy i tak dalej.. W każdym momencie też wiem dokładnie, gdzie dana fotografia jest składowana na dysku.
3. Zdjęcia możesz uzupełnić o wpisy w EXIF/IPTC jak chcesz, według uznania.
4. Możesz otagować, nadaś słowa kluczowe i co tam tylko chcesz. Ale najważniejsze, że jeśli nie chcesz, to i tak odnajdziesz szukaną fotografię, odpowiednio wcześniej zarządzając informacją o fotografiach, za pomocą kilku ruchów myszką.
[ Dodano: Wto 07 Maj, 2013 10:40 ]
jodabananfoto napisał/a: | ...a w komentarzu chce podać: album 1 strona 2 kieszeń 12 (a1s2k12).
O to mi chodzi... | Jeśli chodzi Ci o lokalizację do płyt CD(?!), i jakiś fizyczny magazyn zdjęć w szafkach i szufladach, to..
Po pierwsze, płyta CD jest jednym z gorszych sposobów archiwizowania zdjęć/
Po drugie, masz aż tyle płyt, że musisz trzymać je w szafach, jak fiszki w bibliotece?
Po trzecie, jeśli dotarcie do konkretnej fotografii ma się odbywać jedynie za pomocą informacji od znajomych i jakiejś zachowanej przez nich kopii, to lepiej już w ogóle nic nie zapisywać w pliku, tylko stworzyć jakąś listę w zeszycie, a obok wpisu zrobić odręczny szkic zdjęcia i stworzyć jakąś paranoiczną bazę danych.. Współczuję
Wszystkie te rady są dobre.
Ja jednak potrzebuje informacji jak zmienić dane w exif.
Posiadam albumy na negatywy.
W nich mam wszystko uporządkowanie i opisane.
Po zeskanowaniu na wersje cyfrową, chciałbym w komentarzu ukryć dane o lokalizacji danego negatywu czy slajdu.
Jakim programem mogę to zrobić?
hijax_pl - Wto 07 Maj, 2013
Exiftool
A jak go zainstalować ....
hijax_pl - Wto 07 Maj, 2013
Po prostu gdzieś wgrać - to jest program konsolowy. Są dla niego jakieś GUI też przygotowane, jeśli ktoś nieobyty z konsolą i ewentualnie skryptami.
Tak na szybko takie GUI znalazłem: http://freeweb.siol.net/h...exiftoolgui.htm
Nie mam pojęcia ile jest warte.
Za pomocą exftoola możesz modyfikować wszelkie (znane mu) pola exif/IPTC itd.
Pojedynczemu plikowi czy całej grupie.
|
|