forum.optyczne.pl

Aparaty analogowe - Travelwide 4×5"

manolo - Wto 07 Maj, 2013
Temat postu: Travelwide 4×5"
można powiedzieć kompakt 4×5"
http://www.kickstarter.co...lwide-45-camera

jakieś potencjalne słabości takiego rozwiązania? (według osób bardziej obeznanych z MF i LF)

Rozmiar i waga to na pewno zalety.

candy - Sro 08 Maj, 2013

Małe i poręczne ale brak tego co jest wg mnie piękne w wielkim obrazku: pokłony i przesunięcia obiektywu względem materiału światłoczułego.
retrofokus - Wto 28 Maj, 2013

A jak w każdym tego typu aparacie (i chyba we wszystkich aparatach świata) o jakości fotografii decyduje optyka :)
manolo - Pią 31 Maj, 2013

candy napisał/a:
Małe i poręczne ale brak tego co jest wg mnie piękne w wielkim obrazku: pokłony i przesunięcia obiektywu względem materiału światłoczułego.

:) jasne, tylko że ma być właśnie małe i poręczne, btw. jest wiele aparatów MF i BF bez tego feature'u

[ Dodano: Pią 31 Maj, 2013 08:53 ]
retrofokus napisał/a:
A jak w każdym tego typu aparacie (i chyba we wszystkich aparatach świata) o jakości fotografii decyduje optyka

mało jest złej optyki na ten bagnet.

retrofokus - Czw 06 Cze, 2013

Po pierwsze to przy tej konstrukcji możesz używać tylko szkła o podanej ogniskowej..... teoretycznie można by próbować pierścieni (tubusów właściwie) ale trudno będzie.
Po drugie mam takiego super angulona do linhofa, rysuje bajecznie ale wydaje mi się, że właściwa droga to ta jaką przyjął linhof budując sztywne aparaty do panoram typu Technorama (http://www.linhof.de/technorama-e.html) . Wtedy zalety tego szkła łączą sie z poręcznością całości.
Ale zainspirowałeś mnie do rysowania takiego aparatu :)

Andrzej.M. - Wto 18 Cze, 2013

manolo napisał/a:

:) jasne, tylko że ma być właśnie małe i poręczne

No małe to to nie jest, mój przedwojenny Zeiss Ikon jest jednak po złożeniu mniejszy i ma wszystkie możliwości jakie daje osadzenie obiektywu na mieszku. Dodatkowo ma również matówkę... Sztywno osadzony obiektyw - to spora "tuba". No może jest lekki, w końcu plastik nieważy dużo, ale pamiętaj że zrobisz tyle zdjęć ile będziesz miał kaset. Odnośnie Technoramy linhofa - znakomity sprzęt do focenia panoram na rolkach 60mm - z jednej jest jednak kilka zdjęć, no i ma precyzyjny dalmierz +14mm schift, który nie dziwi przy obiektywie kryjącym 18cm... Jak znam życie to i matówkę da się dokupić.
Rozwiązania kliszowe są przydatne stosunkowo rzadko , głównie przy fotografii wysoko specjalistycznej - tam gdzie włąśnie potrzeba dużych polonów i przesunięć oraz bardzo wysokiej jakości. Resztę załatwi się głównie średnim formatem na rolkę 60mm (typ 120 lub 240). A z takich rozwiązań polecam Mamiya 23 super - nie dość że wyposażona w dalmierz i matówkę, to jeszcze ma możliwość pochylania płaszczyzny obrazowej pod różnymi kątami - regulowanymi nóżkami na mieszku.

manolo - Wto 18 Cze, 2013

w swoim czasie chorowałem na panoramy - te prawdziwe analogowe - nie cylindry z cyfry,
ale mi przeszło, szczęśliwie, bo kosztują te aparaty jakieś straszne pieniądze

[ Dodano: Wto 18 Cze, 2013 22:48 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Zeiss Ikon

ale to jest MF ? wspomniany / tytułowy aparat to duży format

Andrzej.M. - Czw 20 Cze, 2013

manolo napisał/a:
Zeiss Ikon

ale to jest MF ? wspomniany / tytułowy aparat to duży format

Co to MF?
Ikon Zeiss był produkowany w kilku rozmiarach , miałem 4x5" i 6x9 (120) na rolki i na kasetki z filmem ciętym. Poza rozmiarem matówki i kliszy specjalnie się nie różniły - może tylko zakresami regulacji i rozmiarem. Do dziś mam jeszcze tego mniejszego - niestety bez kaset. Większy oddałem do Muzeum Historii Fotografii.

lvl3ha - Czw 20 Cze, 2013

Większy oddałem do Muzeum Historii Fotografii.

Brawo

manolo - Czw 20 Cze, 2013

Co to MF?

Medium Format

Okularnik - Czw 27 Cze, 2013

Niepotrzebnie go oddawałeś, ja bym kupił... i teraz będę dalej szukał, ech
Andrzej.M. - Sob 29 Cze, 2013

Okularnik napisał/a:
iepotrzebnie go oddawałeś, ja bym kupił...

No sorry, tam więcej ludzi skorzysta, a poza tym nie miałem gdzie tego wszystkiego trzymać po likwidacji pracowni. :wink:

[ Dodano: Sob 29 Cze, 2013 21:15 ]
manolo napisał/a:
Medium Format

Aha, dzięki - wolałem się upewnić. :smile:

lvl3ha napisał/a:
Brawo

Dzięki... :oops: