forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec dla początkującego do 1500 zł

szejkeR - Wto 07 Maj, 2013
Temat postu: Bezlusterkowiec dla początkującego do 1500 zł
Witam wszystkich,
od jakiegoś czasu przeglądam i czytam optyczne.pl i jako, że przymierzam się do kupna aparatu to postanowiłem zasięgnąć Waszej porady na forum:)

Jak do tej pory robiłem zdjęcia jakimś prostym kompaktem Canona ale jakość tych zdjęć jest dla mnie kiepska. Utwierdziło mnie w tym to, że nawet moja narzeczona, która generalnie nie zwraca na to uwagi stwierdziła po ostatnim urlopie, że fatalnie to wygląda;)

W związku z tym postanowiłem zainwestować w nowy aparat i zdecydowałem się na tzw. bezlusterkowca. Przeglądałem trochę testów lepszych kompaktów i bezlusterkowców i odniosłem wrażenie, że zdjęcia tych drugich bardziej mi odpowiadają no i dodatkowo zawsze można rozbudować w przyszłości zestaw o nowe obiektywy. Obecnie aparat głównie używam do robienia zdjęć podczas wczasów, wszelakich wyjść i spotkań ze znajomymi, widoków itp. (czyli powiedziałbym takie typowo amatorskie zastosowanie).

Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na sprzęt to kwota do 1500 zł. W tym momencie na oku mam dwa modele Sony Nex-F3 oraz Samsung NX1000, które można dostać poniżej 1500 zł. O ile testów Nex-F3 jest na polskich stronach pod dostatkiem to NX1000 ciężko coś znaleźć (jedynie strony anglojęzyczne gdzie wypada całkiem dobrze). W związku z tym prośba o Waszą radę, który z tych aparatów będzie lepszym wyborem? Może macie też inne propozycje z tej kwocie? Zastanawiałem się czy warto czekać aż Nex-3N stanie się tańszy ale po teście stwierdzam, że dużych różnic w stosunku do poprzednika nie ma i chyba szkoda dopłacać kilka setek.

Będę wdzięczny za Wasze opinie.
Pozdrawiam

PS. Nie zauważyłem, że jest dział "Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką" dlatego proszę kogoś z moderatorów o przeniesienie tego tematu tam żeby nie zaśmiecać forum. Sorry za kłopot:)

fatman - Wto 07 Maj, 2013

A może Panas GX-1 ?
szejkeR - Wto 07 Maj, 2013

Ten Panas ciekawy tyle, że to już cena w okolicach 2 tys.
muzyk - Pon 10 Cze, 2013

szejkeR napisał/a:
tyle, że to już cena w okolicach 2 tys.

Hmm, nowego można bez obiektywu za 299 euro kupić.

Z obiektywem teraz EOS M jest tani - tzn. z obiektywem 18-55.
Owszem, kwestia przyzwyczajenia, ale niezły jest, tym bardziej, ze nowy firmware przyspiesza działanie AF.

Andrzej.M. - Czw 20 Cze, 2013

A Fujifilm X100S? Lepszego obrazka nigdzie nie dostaniesz, nawet w lustrzankach.
Chyba że chcesz wymienne obiektywy - to pentax k-01 jeszcze za 2000 można z DA40/2,8 (później możesz dokupić cokolwiek z bagnetem K - do lustrzanek Pentax).

muzyk - Pią 21 Cze, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
A Fujifilm X100S? Lepszego obrazka nigdzie nie dostaniesz, nawet w lustrzankach.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd... :neutral:

szejkeR - Pon 24 Cze, 2013

Dzięki za porady.

Z tego co sprawdzałem to obecnie Panasa GX-1 można już dostać za ok 1700 zł czyli podobnie jak Canona Eos M.

Z drugiej strony cały czas ciekawi mnie czy ktoś miał do czynienia z Samsungiem NX1000. Na angielskich portalach ten aparat oceniany jest bardzo dobrze a do tego można go już kupić za ok 1200-1300 zł u nas. Niestety mam wrażenie, że ten aparat jakoś mało popularny jest u nas i na polskich portalach fotograficznych za wiele opinii nie ma. Czy ktoś może się na ten temat wypowiedzieć?

mrawi - Pon 24 Cze, 2013

Samsungi NX'y to świetne aparaty i znakomite obiektywy. Mam już około trzech lat NX10 i nie widzę potrzeby wymiany na nowszy model. Plus cztery obiektywy i wszystko jest wporządku cały czas. Trzeba się tylko zastanowić czy aparat z wizjerem czy bez. Bez wizjera są:nx100, nx200, nx210, nx1000, nx1100, nx300.
muzyk - Wto 25 Cze, 2013

szejkeR napisał/a:
Z tego co sprawdzałem to obecnie Panasa GX-1 można już dostać za ok 1700 zł czyli podobnie jak Canona Eos M.

Eos M, mimo, że ergonomicznie gorszy od GX1, ma kilka zalet, w tym matrycę APSC - która, być może cudowna nie jest, ale w takim małym aparaciątku...
Możliwość podłączenia obiektywów EF - owszem, AF będzie słabszy niż w "oryginale", ale jednak...
a poza tym, dość ciekawy 22 f2 systemowy - bardzo kompaktowy i bdb optycznie.

TS - Wto 25 Cze, 2013

Jednak jaskółka w EOS M (22/2) nie czyni wiosny. A przez adapter, to w każdym innym systemie bezlusterkowym ma się fajne szkła.

Odradzam kupowanie bezlusterkowców od producentów tradycyjnych lustrzanek: Nikon, Canon, Pentax. Systemy są bardziej ubogie, a aparaty - celowo okrajane, by nie zagrażały lustrzankom. Zdecydowanie lepiej wybrać coś z oferty Samsunga, Olympusa, Panasonica, Sony lub Fujifilm.

muzyk - Sro 26 Cze, 2013

TS napisał/a:
Odradzam kupowanie bezlusterkowców od producentów tradycyjnych lustrzanek: Nikon, Canon, Pentax. Systemy są bardziej ubogie, a aparaty - celowo okrajane, by nie zagrażały lustrzankom. Zdecydowanie lepiej wybrać coś z oferty Samsunga, Olympusa, Panasonica, Sony lub Fujifilm.

W sumie... popieram.

szejkeR - Czw 27 Cze, 2013

Dzięki za Wasze opinie i porady. Po przeczytaniu testów i obejrzeniu wielu zdjęć w necie obecnie skłaniam się ku Samsungowi NX1000 lub Sony Nex-F3 - jakość zdjęć mnie przekonuje i zarazem przystępność cenowa (poniżej 1500 zł). Zainteresował mnie też polecany tu Panasonic DMC-GX1 . Po obejrzeniu fotek z tego aparatu w necie podoba mi się ich kolorystyka trochę bardziej niż w Samsungu czy Sony i niski poziom szumów przy wyższym ISO, natomiast wydaje mi się, że szczegółowość i ostrość jest troszkę lepsza w Samsungu i Sony. Oczywiście patrzę na to okiem osoby początkującej :)
W związku z tym czy do użytku, który wskazałem wcześniej warto dopłacić te 300-400 zł do Panasonica czy też lepiej np. zainwestować w Samsunga lub Sony a kasę dozbierać i zainwestować w jakiś stałogniskowy naleśnik?
Jeszcze jedno pytanie do Was - czy te modele, które wymieniłem będą prezentowały podobną jakość zdjęć wieczorem lub w nocy czy też, któryś z nich wyróżnia się pozytywnie lub negatywnie na tle pozostałych? Oczywiście nie mówię tu o fotografowaniu w egipskich ciemnościach ale bardziej o sytuacjach typu zrobienie zdjęcia podczas wieczornego spaceru na wczasach.

muzyk - Czw 27 Cze, 2013

szejkeR napisał/a:
natomiast wydaje mi się, że szczegółowość i ostrość jest troszkę lepsza w Samsungu i Sony.

Hmm, żeby to ocenić, musiałbyś widzieć zdjęcia wykonane tymi różnymi aparatami, ale tym samym obiektywem - w sensie kilka sztuk tego samego modelu, do tego bez jakiegoś większego rozrzutu jakościowego.

szejkeR napisał/a:
W związku z tym czy do użytku, który wskazałem wcześniej warto dopłacić te 300-400 zł do Panasonica czy też lepiej np. zainwestować w Samsunga lub Sony a kasę dozbierać i zainwestować w jakiś stałogniskowy naleśnik?
Jeszcze jedno pytanie do Was - czy te modele, które wymieniłem będą prezentowały podobną jakość zdjęć wieczorem lub w nocy czy też, któryś z nich wyróżnia się pozytywnie lub negatywnie na tle pozostałych? Oczywiście nie mówię tu o fotografowaniu w egipskich ciemnościach ale bardziej o sytuacjach typu zrobienie zdjęcia podczas wieczornego spaceru na wczasach.

Nex 6 jest bardzo fajny i jeśli Cię stać, pomyślałbym jednak nad nim, ale z jakimi szkłami... hmm, może sigma 30 1.4?

Jeśli zaś Panasonic, to masz szkła Olego i Panasa - w tym dwa obowiązkowe 20 1.7 i 45 1.8. Niestety, w GX1 nie ma stabilizacji jak w puszkach Olego, ale jeśli jesteś w stanie to obejść - np. jeśli chciałbyś podpiąć coś "obcego" przez adapter (polecam taki z wbudowaną przysłoną), to Olo ma tą przewagę, że ma tą stabilizację.
Teraz jaki Olo... najlepszy jest OMD i teraz nowy EP5,. ale te kosztują krocie.
Jest jeszcze EPL 5 - z elektroniką od OMD, ale też nie tani.

Owszem, GX1 jeśli nie pogrzebiesz na ebayu, też kosztuje w granicach 550 600 euro za "puszkę" - jednak... można kupić z 299 euro, a nawet taniej samą puszkę.

Panas 20 1.7 - mus - kosztuje 319 czy ok 300 euro nowy.
Olympus 45 1.8 - 250 euro.

Do tego osobno trzeba kupić osłonę do Olka 45.
Do panasa można metalową - "leica'opodobną".
Wizjer do GX1 kosztuje w granicach 200 euro nowy - jest bardzo dobry, owszem, pewnie nie tak dobry jak ten nowy dla ep5, ale ... daje radę. Właśnie się bawiłem w sklepie i zastanawiam nad kupnem, bo czasem się przydaje jednak, zwłaszcza w słoneczne dni, czy z jakimś tele.

Co do fotografii w trudnych warunkach, to musisz zobaczyć testy tych trzech aparatów i porównać sobie, też szumy w RAWAch.
W GX1 nie jest tragicznie, dużo lepiej niż w GF1.

Z drugiej strony, zależy co kto foci. Np. do moich "wymazów" czarno białych użyteczne jest nawet czasem ISO 12 800, które szumi w GX1, aż miło :mrgreen:

Samsung - zobacz jakie są najlepsze szkła i ile kosztują.
Celuj też w jasne stałki, nie kupuj raczej do żadnego z tych aparatów coś "standardowego zoomowatego" bo - MOIM zdaniem, szkoda kasy.
Lepiej mieć dwie jasne stałki niż kilka ciemnych zoomów.
Tylko, jak zawsze: obiektyw kupujesz do swoich fotografii i niekoniecznie musi Ci być potrzebny któryś z powyżej proponowanych.
Zaznaczam, że jeśli jednak Panas... to obie w/w jasne stałki są po prostu obowiązkowe.

Z resztą, przekonasz się sam.

fatman - Czw 27 Cze, 2013

GX -1 nawet zoomem robi ostre ujęcia z niskimi szumami, nawet w nocy.
Zobacz to:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8409
Robiłem to w zeszłym tygodniu.

szejkeR - Pią 28 Cze, 2013

muzyk co do fotek to porównywałem sobie zdjęcia robione kitowymi obiektywami ale tych samych lokacji w podobnych warunkach na angielskojęzycznych portalach. Wiadomo, że idealne porównanie dostałbym robiąc tak jak mówisz ale ciężko znaleźć coś takiego w necie a poza tym nie oszukujmy się na samym początku będę używał zapewne tylko kitu.
Sony Nex-6 to na pewno świetny sprzęt ale to już baaardzo dużo ponad mój zaplanowany budżet.

fatman ładnie wygląda ta fota z GX-1 :) Generalnie wcześniej jak przeglądałem testy innych aparatów z systemu 4/3 w cenie poniżej 2000 to jakość fotek w testach mnie nie przekonywała - bardziej podobały mi się fotki z Nex-F3 albo Samsunga NX1000. Natomiast ten GX-1 wydaje się naprawdę fajny:) No i plusem jest też jakość wykonania i materiały bo Nex-F3 jest plastikowy tak jak i NX1000 (jak go trzymałem to trochę taki plastikowo-zabawkowy mi się wydawał).

Muszę się przejść do jakiegoś sklepu i dobrze sobie obejrzeć i "wymacać" tego Panasonica bo m.in. dzięki Wam zaczyna mnie do niego ciągnąć coraz bardziej:)

fatman - Pią 28 Cze, 2013

szejkeR, widzę, że jesteś z Poznania. Czyli Ziom :mrgreen:

Zobacz inne moje zdjęcia zrobione GX-1 albo jeszcze poprzednikiem GF-1.
To naprawdę dobre puszki, które uwolnią Twoja kreatywność.

http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=6669
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7909
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7904
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7736
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7689
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=6844

fatman jestem z Poznania:) Co prawda nie jestem rodowitą pyrą ale się już zasiedziałem tutaj i zostałem na stałe (będzie jakieś 10 lat).

Podobają mi się Twoje fotki - przejrzałem je już wcześniej jak pokazałeś tą nocną zrobioną GX-1.
Teraz w RTV Euro AGD można za 1799 zł kupić tego Panasa z kitowym obiektywem 14-42 mm Mega O.I.S. Wydaję mi się to dość atrakcyjną ceną a chyba na początek to by wystarczyło?
Trochę żałuję, że nie kupiłem wcześniej Nexa-F3 bo tuż przed wejściem jego następcy można go było dostać już za 1400-1500 zł z tego co pamiętam. Natomiast Nex-3n kosztuje już pod 2000 zł a jakoś mam wrażenie, że wielkich różnic nie ma.

Ja też pyrą rodowitą nie jestem. :mrgreen:
Mieszkam tu jeszcze krócej niż Ty bo od 2005.

Ja swojego GX-1 (nówka sztuka) dopadłem na Allegro za 1100 PLN i to z kitowym 14-42, któy sprzedałem za 300. Więc body wyszło mnie 8 stówek.
Zapoluj.
nówka sztuka:
http://allegro.pl/gliwice...3352701083.html
http://allegro.pl/panason...3341671539.html

lub

http://www.ebay.pl/itm/Pa...=item56579f2201

Do tego weź 14-45. Nie bierz 14-42 (plastikowy bagnet i brak przełącznika OIS)

http://allegro.pl/panason...3345270164.html

http://www.ebay.pl/itm/Pa...=item2ec894ec2c

Dzięki za linki. Chyba najlepiej będzie zapolować właśnie na sprzęt w ten sposób. Muszę się tylko ruszyć w najbliższych dniach do sklepu i obejrzeć go na żywo zanim gdzieś zamówię.

fatman skoro używasz tego GX-1 to powiedz czy lepiej właśnie na start kupić taki kitowy 14-45 jak wskazałeś czy np lepiej od razu naleśnika 20 1.7 jak był tu wskazany wcześniej ?

Wymieniony naleśnik też posiadam.
To najlepszy obiektyw na 4/3 obecnie - sprawdź zresztą test na "optycznych".
Na początek brałbym na Twoim miejscu 14-45. Będziesz miał bardziej uniwersalne zastosowania, ma też stabilizację (ale już do kieszeni nie wsadzisz).

Jeżeli natomiast zapragniesz już po miesiącu lepszego światła, bokehu albo...
Twoim prioritetem stanie się noszenie go w kieszeni i street photo - wtedy dokup 20/1.7 (wtedy musisz polubić zoom nożny :mrgreen: ).
Ale pamiętaj, że zostajesz bez stabilizacji (przy takim jasnym obiektywie jest to praktycznie bez znaczenia ale informuję, bo nie wiem nja ile jesteś zaawansowanym fotografowaniu).
Zresztą... jak zapragniesz portretów i bokehu to i tak zakup 45/1.8 Cie nie minie :mrgreen:

dcs - Pią 28 Cze, 2013

Że też ktoś jeszcze kupuje aparaty, które nie mieszczą się do kieszeni.

Czytałem test tego obiektywu 20 1.7 dlatego właśnie o to pytałem.
Natomiast utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że raczej na początek zakupiłbym 14-45 bo byłby bardziej uniwersalny mimo, że większy (generalnie i tak jak się poruszam to noszę często torbę bo nie lubię mieć wypchanych kieszeni telefonem, kluczami, portfelem itd;) . Potem w miarę ewentualnego wzrostu potrzeb można bawić się w kupno kolejnych elementów zestawu.

muzyk - Sob 29 Cze, 2013

Ja bym nie brał tego zoomu -nawet na początek, a zamiast niego - po prostu 20 1.7.
Z czasem polecam: 45 1.8 i Sigmę 60 2,8- jest bardzo fajna, ale wygląda jak kawałek rury :mrgreen:
Oczywiście Samyang 7,5 3.5, czy też Panasonic 14 2.5.

A do zabawy bez Af "dekielek" Olympusa 15mm f8

Z innych ciekawostek:
MAGIC SLR 35 1.7 i Holga 25 f8 polecam :razz:

Dłuższymi zoomami się nie przejmuję, bo cokolwiek z bagnetem Canona, czy M42 - i odpowiedni adapter z wbudowaną przysłoną, plus m42/EOS, jeśli faktycznie jakiś tani tele np. 135 2.8 by się chciało podpiąć.
I jadymy pane Havranek, ino siwy dym :lol: